Olympiska Ishockeyhistorien: NHL-spelarnas intåg

Olympiska Ishockeyhistorien: NHL-spelarnas intåg

Nu är NHL helt med på båten och under de följande fem spelen så deltar spelare från NHL samtidigt som NHL gör ett uppehåll. Framtiden ser dock betydligt mörkare ut, om NHL-ägarna bryr sig mest om pengar (tror något egentligen något annat) så är NHL-spelarnas deltagande i framtida OS starkt hotat.

Efter succén för ”Dream Team” i OS i Barcelona så förstod NHL med Bettman i spetsen att OS kanske inte var en så dum idé ändå. Helst skulle de visserligen inte behöva göra uppehåll så Bettman gör några trevare om att flytta ishockeyn till sommarspelen, IOK nekar och hänvisar till de olympiska stadgarna som säger att grenar som utförs på is eller snö skall tillhöra Vinterspelen. I mars 1995 möts Gary Bettman från NHL, Bob Goodenow från NHLPA, René Fasel från IIHF och Juan Antonio Samaranch från IOK i Genève, Schweiz och de kommer överens om att NHL-spelare skall delta i OS i Nagano 1998, NHL meddelar sedan detta officiellt den 2 oktober 1995.

När NHL ställs in hela säsongen 2004-05 så tvekar Bettman och NHL om NHL verkligen ska vara med i OS 2006 men i den överenskommelse som NHL och NHLPA till slut kommer fram till står det att NHL ska göra uppehåll för OS både 2006 och 2010. När det blir konflikt igen 2012-13 så är OS återigen i fara, alla tror att parterna är överens även om OS 2014 när avtalet äntligen undertecknas. Det dröjer dock ända till den 19 juli 2013 innan man kommer överens om att göra ett 17-dagar långt uppehåll under OS i Sotchi, troligen ger NHL och Bettman med sig när de förstår att Ovechkin, Malkin och övriga ryssar skulle delta även om NHL inte gjorde uppehåll, bland annat så sa Washingtons ägare Ted Leonsis att Washington inte skulle hindra Ovechkin från att delta även om NHL inte gjorde ett uppehåll.

Att NHL-spelare ska medverka i framtida OS är däremot betydligt mer osäkert, med de två nästkommande turneringarna i Syd-Korea och Kina så är NHL mycket tveksamma till att släppa iväg sina spelare. Om det blir NHL-spelare i de kommande OS-turneringarna så beror det troligen på att NHL och NHLPA då fått igenom sitt förslag på att World Cup ska återuppstå. IIHF borde kunna få NHL till att släppa spelare till OS genom att gå med på World-Cup, inga NHL-spelare i OS skulle i så fall betyda att IIHF inte sanktionerar World-Cup.

Om nu NHL beslutar sig för att inte delta så är jag ganska säker på att KHL kommer att ha ett lag i Syd-Korea, ett lag i Kina och ett lag i Japan innan spelen 2022, och då kanske NHL inser att de kanske inte skulle hoppat av OS i alla fall. Förhoppningsvis kan IIHF, IOK och NHL komma överens om något som betyder att NHL släpper spelare till OS-turneringarna 2018 och 2022, samtidigt som World Cup återuppstår 2016, 2020 och 2024.

Längre fram än så kan de knappast skriva avtal eftersom det antagligen blir en ny konflikt mellan NHL och NHLPA 2020 eller 2022. Om det blir så fattar förhoppningsvis IIHF ett beslut om att VM inte ska spelas under OS-år vilket ger IIHF chansen att återuppta EM som legat nere sedan 1991. EM spelas i så fall utan spelare från NHL och bara med spelare som spelar i de europeiska ligorna.

Vinter-OS i Nagano 1998
Nu är det äntligen dags för de bästa spelarna i världen att äntligen få göra upp i ett OS. NHL gör för första gången ett speluppehåll under OS men inte under hela turneringen. Turneringen startar den 7 februari med att 8 nationer spelar kval om två platser i det kommande gruppspelet. De sex ”stora” nationerna Canada, Finland, Ryssland, Sverige, Tjeckien och USA är direktkvalificerade för gruppspelet.

Italien, Kazakstan, Slovakien och Österrike gör upp om en plats medan Frankrike, Japan, Tyskland och Vitryssland gör upp om en plats. Eftersom NHL inte gör uppehåll förrän de sex stora nationerna går in i turneringen så missgynnas framförallt Slovakien och Tyskland som bägge misslyckas med att ta sig vidare. Vidare går istället Kazakstan och Vitryssland som fått hjälp av sin NHL-stjärna Ruslan Salei redan från början eftersom han var avstängd i NHL.

Det här arrangemanget får givetvis stenhård kritik och även idén med gruppspel för att utse kvartsfinalparen kritiseras. När det gäller de stora lagen så handlar det innan turneringen mest om Canada vars GM Bobby Clarke antagligen missuppfattat OS fullständigt eftersom han bygger ett lag som passar för en lång serie följd av ett tufft slutspel där det krävs fyra vinster för att gå vidare. Han tar ut grovjobbare som Shayne Corson och Rob Zamuner istället för spelare som Ron Francis, Mark Messier, och Adam Oates.

Bland backarna i Canada kan man ifrågasätta att Scott Niedermayer inte fick en plats men backuppställningen såg trots allt riktigt bra ut. Den riktiga mediaanstormningen kommer när han utnämner Eric Lindros till lagkapten istället för någon av Ray Bourque, Wayne Gretzky och Steve Yzerman. Paul Kariya missar också OS pga av ett överfall från Gary Suter som idag säkert gett minst 25 matchers avstängning, det är inte bara Kariyas OS som drabbas, han blir aldrig samma spelare som innan smällen.

Före turneringen ifrågasätter media dessutom Tjeckiens lag rejält, tjeckerna har ju bara två stjärnor Dominik Hasek och Jaromir Jagr, det kan ju omöjligt räcka till en medalj. Ryssarnas lag är det heller ingen som tror på, det är framförallt målvaktssidan med Mikhail Shtalenkov och Andrei Trefilov som ser väldigt suspekt ut. USA anses vara en utmanare men Lou Lamoriello som är USA:s GM kommer att få ångra att han valde att satsa på Mike Richter istället för Tom Barrasso i målet. Det är framförallt USA:s backar som kommer att få problem med den stora isen i Japan.

Finland är det knappt någon som nämner över huvudtaget trots att laget innehåller offensiva stjärnor som Jari Kurri, Teemu Selänne och Saku Koivu och i Sverige råder som vanligt en enorm optimism i media inför turneringen. Fyra spelare från Elitserien får en plats i det svenska laget nämligen: Tommy Söderström, Jörgen Jönsson, Ulf Dahlén och Patric Kjellberg.

Kent Forsberg och de andra på Svenska Ishockeyförbundet skulle lagt lite mer tid på att se till att alla spelarna var svenska medborgare för då hade det troligen gått bättre i Nagano och Ulf Samuelsson hade sluppit att schavottera i media. Det var visserligen klantigt gjort av honom men ansvaret för missen med Samuelssons amerikanska medborgarskap faller helt och hållet på Svenska Ishockeyförbundet.

Det är under Sveriges tredje match i turneringen som bomben briserar, Ulf Samuelsson hade redan 1995 blivit amerikansk medborgare och det innebar automatiskt att han inte längre var svensk medborgare (lagen är numera ändrad så att en svensk medborgare även kan vara medborgare i ett annat land). Frågan är nu hur ska IOK och IIHF hantera frågan, att Samuelsson inte får fortsätta spela för Sverige är givet.

Tjeckien hade inför turneringen försökt göra så att Bobby Holik som var amerikansk medborgare skulle kunna spela för sitt gamla hemland Tjeckien och fått nej så att Samuelsson var körd var självklart men vad skulle hända med Sverige? Enligt en strikt regeltolkning borde Sverige förlorat samtliga matcher som Samuelsson spelade i och i så fall blivit sist i gruppen och ställts mot Ryssland i kvartsfinalen något som ryssarna givetvis inte var så förtjusta i, de ville hellre möta Vitryssland av någon anledning.

IOK vill följa reglerna och ta ifrån Sverige vinsterna mot USA och Vitryssland, IIHF vill diska Samuelsson men låta Sverige behålla resultaten från matcherna. Det hela går till CAS (Court of Arbitration for Sport) som går på IIHF:s linje vilket innebär att Sverige kommer att få möta Finland i kvartsfinalen.

Ordningen i de två slutspelsgrupperna blev då så här: Grupp A vanns av Canada före Sverige, USA och Vitryssland, Grupp B vanns av Ryssland före Tjeckien, Finland och Kazakstan. Det innebar att följande lag möttes i kvartsfinalerna: Canada mot Kazakstan, Tjeckien mot USA, Sverige mot Finland och Ryssland mot Vitryssland.

Canada besegrar utan några problem Kazakstan med 4-1 och Tjeckien avfärdar USA med samma siffror, något som får några av de amerikanska spelarna att vandalisera sina rum i den olympiska byn. Ryssland vinner även de med 4-1 över Vitryssland men Sverige mot Finland blir en tät match som står 0-0 efter två perioder. Teemu Selänne tar då på sig rollen som ”Svenskdödare av guds nåde” när han först gör 1-0 och sedan 2-0 till Finland i den tredje perioden. Sverige tar ut Tommy Salo när det återstår två minuter men kommer inte närmare än en reducering av Peter Forsberg med 12 sekunder kvar av matchen. Resultatet är givetvis ett stort fiasko enligt svensk media som i vanlig ordning börjar kritisera NHL spelarna, att det var Kent Forsberg som var coach borde dock ha fått dem att rikta kritiken åt ett annat håll.

Ryssland besegrar Finland i den ena semifinalen, matchen hade verkligen tre ansikten. Först så gick Ryssland ganska lätt fram till 3-0 innan Finland kom igen och kvitterade till 3-3, lagen följdes sen åt till 4-4 innan Ryssland satte in ett nytt ryck och gick ifrån till 7-4. Den andra semifinalen mellan Tjeckien och Canada är jämn och målsnål, lagen gör varsitt mål i den tredje perioden och efter en mållös förlängning är det dags för straffläggning. Robert Reichel är den ende som lyckas sätta sin straff och Canada blir utslaget, i efterhand kommer Canadas coach Marc Crawford få massiv kritik eftersom han hade utsett backen Ray Bourque som en av straffläggarna istället för någon av Steve Yzerman, Joe Sakic eller Wayne Gretzky.

Bronsmatchen vinner Finland över ett ineffektivt Canada med 3-2 och finalen blir en match som inte har gått till historien av någon annan anledning än att det var den första OS-finalen med NHL-spelare. Matchen vinns av Dominik Hasek (förlåt Tjeckien) med 1-0 över Ryssland. matchens enda mål görs av den tjeckiske backen Petr Svoboda efter 8.08 i den tredje perioden.

Svoboda hade hoppat av till väst 1984 och fick tillbaka sitt tjeckiska medborgarskap precis före spelens början, det var så knappt med tid att Svoboda fick använda sitt amerikanska pass under resan till Nagano medan Tjeckiens coach Ivan Hlinka tog med sig Svobodas tjeckiska pass till Japan. Tjeckiens guldlag såg ut så här. Dominik Hasek, Roman Cechmanek, Milan Hnlicka, Roman Hamrlik, Richard Smehlik, Jiri Slegr, Jaroslav Spacek, Frantisek Kucera, Petr Svoboda, Libor Prochazka, jan Caloun, Jaromir Jagr, Vlamdimir Ruzicka, Martin Straka, Martin Rucinsky, Robert Reichel, Robert Lang, David Moravec, Jiri Dopita, Josef Beranek, Milan Hejduk, Pavel Patera och Martin Prochazka.

Tjeckiens resultat i turneringen: Finland 3-0, Kazakstan 8-2, Ryssland 1-2, USA 4-1, Canada 2-1 (straffar) och Ryssland 1-0. Sveriges resultat i turneringen: USA 4-2, Canada 2-3, Vitryssland 5-2 och Finland 2-1. Pavel Bure gjorde nio mål under turneringen och fem stycken kom i semifinalen mot Finland och Teemu Selänne blev turneringens poängkung med 10 poäng (4 mål+6 assist).

1998 var det dessutom debut dags för damerna att göra OS-debut, sex länder deltog och efter seriespelet blev ställningen USA, Canada, Finland, Kina, Sverige och Japan. USA och Canada fick mötas i finalen om OS-guldet och där vann USA med 3-1 och tog därmed hem historiens första OS-guld i damishockey. Bronsmatchen vann Finland med 4-1 över Kina medan Sverige och Japan fick behålla sina placeringar från serien.

Länk: Hela finalen mellan Tjeckien och Ryssland (från Eurosport)

Länk: Kort finskt klipp från kvartsfinalen mellan Finland och Sverige

Länk: Straffläggningen mellan Canada och Tjeckien i semifinalen

Vinter-OS i Salt Lake City 2002
Precis som i den föregående turneringen så missgynnas framförallt Slovakien eftersom NHL-spelare inte är tillgängliga under de första omgångarna av kvalificeringsspelet. Sex lag (Canada, Finland, Ryssland, Sverige, Tjeckien och USA) var fortfarande direktkvalificerade till slutspelsrundan och 8 länder kvalspelade om de två återstående platserna. Tyskland tog något överraskande den ena platsen genom att vinna sin grupp före Lettland, Österrike och Slovakien, Vitryssland tog sig också vidare till slutspelet efter att ha vunnit sin grupp före Ukraina, Schweiz och Frankrike. Tyskland placerades i samma grupp som Canada, Sverige och Tjeckien, Vitryssland hamnade i samma grupp som Finland, Ryssland och USA.

USA vann sin grupp på 5 poäng före Finland med 4 och Ryssland 3, Vitryssland på sista plats fick noll poäng i gruppen. I den andra gruppen storspelade Sverige och coachen Hardy Nilsson fick förklara ”Big Ice Hockey” för utländsk media. Sverige tog full pott genom segrar över Canada med 5-2, Tjeckien med 2-1 och Tyskland med 7-1, Tjeckien blev tvåa i gruppen med 3 poäng före Canada med lika många poäng och Tyskland kom jumbo med noll poäng.

Ryssland besegrade Tjeckien i en målsnål kvartsfinal med 1-0, USA hade inga problem med att slå ut Tyskland som besegrades med 5-0 i den andra kvartsfinalen. Canada fick jobba ganska hårt för att vinna sin kvartsfinal över Finland men Finland föll till sist med 1-2. I den avslutande kvartsfinalen (egentligen spelades den först) chockade Vitryssland Sverige med att ta ledningen med 2-1 i den första perioden.

Sverige kvitterade i mitten av den andra perioden men i början av den tredje så återtog Vitryssland ledningen igen. Sverige är nu riktigt skärrade och all kyla och taktik är bortglömd, Mats Sundin lyckas kvittera till 3-3 efter knappt 8 minuter men Sverige fortsätter att slarva och chansspela. När det återstår knappt 2 och en halv minut så skriver Vladimir Kopat in sig i ishockeyhistorien när han från mittzon skjuter ett skott som överraskar Tommy Salo i Sveriges mål. Vitryssland tar ledningen med 4-3 och trots frenetiska försök resten av matchen så lyckas Sverige inte kvittera. En av de största sensationerna i den olympiska ishockeyhistorien är ett faktum, Vitryssland har slagit ut Sverige i kvartsfinalen i OS 2002.

Svensk media sjunker till nya rekorddjup dagen efter förlustmatchen och har sedan dess sjunkit så lågt att den numera enbart fungerar som hejaklack till Sveriges representanter i vilken idrott det än gäller. Att Sverige blev utslagna av Vitryssland kan man kalla fiasko om man vill men Vitryssland hade trots allt kvalificerat sig till en kvartsfinal i OS så helt värdelösa kan man inte kalla dem. Tommy Salo har fått ta mest skit efter förlusten men även om Sverige släpper in 4 mål mot Vitryssland så borde ett lag som består NHL-stjärnor kunna göra minst fyra själva.

Den som borde fått mest kritik är Hardy Nilsson som måste misslyckats kapitalt under turneringen, Sverige spelade oerhört bra mot Canada men matcherna mot Tjeckien och Tyskland var inte så lysande egentligen. Sverige gick in i kvartsfinalen med ett uppblåst (av media och sig själva) självförtroende och underskattade Vitryssland fullständigt. Resultaten i de kommande VM- och OS-turneringar har visat gång på gång att Vitryssland passar Sverige riktigt illa.

Canada gör sin bästa match hittills under turneringen i semifinalen mot Vitryssland och vinner enkelt med 7-1, i den andra semifinalen lyckas USA hålla undan till seger över Ryssland med 3-2 och organisationskommitténs och NHL:s drömfinal är en faktum. Ryssland vinner bronsmatchen mot Vitryssland enkelt med 7-2 och tar därmed hem bronset.

Finalen mellan Canada och USA blir hockeypropaganda där ställningen är 2-1 till Canada efter den första perioden, efter en amerikansk kvittering så återtar Canada ledningen med knappt två minuter kvar av den andra perioden genom Joe Sakic. Mot slutet av matchen säkrar Canada sitt första OS-guld på 50 år genom 4-2 av Jarome Iginla och 5-2 genom Joe Sakic. Canadas lag bestod av: Martin Brodeur, Curtis Joseph, Ed Belfour, Ed Jovanovski, Chris Pronger, Scott Niedermayer, Adam Foote, Eric Brewer, Rob Blake, Al MacInnis, Mario Lemieux, Paul Kariya, Jarome Iginla, Simon Gagné, Mike Peca, Owen Nolan, Joe Nieuwendyk, Theo Fleury, Steve Yzerman, Ryan Smyth, Brendan Shanahan,Joe Sakic och Eric Lindros.

Canadas resultat i turneringen där de blev bättre för varje match som spelades: Sverige 2-5, Tyskland 3-2, Tjeckien 3-3, Finland 2-1, Vitryssland 7-1 och USA 5-2. John LeClair USA gjorde flest mål i turneringen med 6 och Mats Sundin blev poängkung med 9 poäng (5 mål + 4 assist)

För andra gången genom tiderna så deltog även ishockeydamerna i vinter-OS, åtta nationer kom till spel och de delades upp i två grupper där de två främsta i varje grupp gick till semifinal. Innan OS spelades en kvalturnering där Kazakstan och Tyskland kvalificerade sig till OS. Grupp A bestod av Canada, Kazakstan, Ryssland och Sverige medan grupp B bestod av Finland, Kina, Tyskland och USA.

Canada, Sverige, Finland och USA tog sig vidare till semifinalerna där USA slog ut Sverige med 4-0 och Canada besegrade Finland med 7-3, Sverige vann sedan bronsmatchen mot Finland med 2-1. I finalen mellan Canada och USA fick Canada revansch för förlusten i Nagano fyra år tidigare och vann sitt första OS-guld i damishockey genom att slå USA med 3-2 (den amerikanska domaren i finalen fick efter matchen enormt mycket kritik och kallades partisk, Canada fick bland annat 13 utvisningar mot sig mot endast 4 utvisningar för USA).

Länk: Finalen mellan USA och Canada (ryskt ljud)

Länk: Kort klipp från Sverige - Vitryssland

Länk: Hela matchen mellan Sverige och Vitryssland (rysk ljud)

Länk: Radioljudet från Sverige - Vitryssland med Lasse Granqvist

Vinter-OS i Turin 2006
Nu är det slut med att att de sex ”stora nationerna” fick slippa kvalspelet, antalet länder bantades till tolv och från och med den här turneringen så gjorde NHL uppehåll under hela den olympiska hockeyturneringen. Som vanligt blir det en hel diskussioner angående laguttagningarna speciellt Sveriges förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson står i skottgluggen eftersom han nobbat Tomas Holmström och Mikael Nylander.

Holmström får till slut en plats tack vare att Markus Näslund tvingas tacka nej pga en skada, Mathias Norström tvingades också tacka nej och ersattes av Ronnie Sundin. Sundin var en av fem svenskar som inte spelade i NHL, de andra var Stefan Liv, Kenny Jönsson, Jörgen Jönsson och Mika Hannula. Utan att överdriva så hade BÅG en våldsam tur när Näslund blev skadad för utan Holmström i laget hade nog inte Sverige nått samma resultat.

Både USA och Canada gör ödesdigra felbedömningar inför turneringen, båda laget satsar på ett alltför rutinerat och ålderstiget lag, det är speciellt backarna som har svårt att klara av spelet på stor rink. Canadas backuppställning ser så här i efterhand riktigt usel ut med Jay Bouwmeester, Rob Blake, Wade Redden, Bryan McCabe, Robyn Regehr, Chris Pronger och Adam Foote. Dessutom så var Pat Quinns coaching av laget under turneringen under all kritik.

Finland drabbas av målvaktsproblem inför turneringen då de båda ”givna” målvakterna Miikka Kiprusoff och Kari Lehtonen blir skadade innan OS börjat, de tvingas därför lita på tredjemålvakten Antero Niittymäki som blir OS riktigt stora utropstecken. Tjeckien kommer att drabbas av en jobspost direkt när Dominik Hasek blir skadad och Slovakien är som vanligt grovt underskattade inför turneringen. Ryssland är inne i en rejäl generationsväxling där de unga spelarna med Alex Ovechkin och Evgeni Malkin i spetsen inte kommer att orka hela turneringen.

De tolv lagen fördelades i två grupper, i grupp A spelade Canada, Finland, Italien, Schweiz, Tjeckien och Tyskland medan grupp B bestod av Kazakstan, Lettland, Ryssland, Slovakien, Sverige och USA. I grupp A vann Finland oväntat samtliga sina matcher och blev etta i gruppen med Schweiz överraskande på andra plats och Canada trea före Tjeckien på fjärde plats. I grupp B så kommer Slovakien att ta hem gruppen före Ryssland, Sverige och USA men mycket av diskussionen före kvartsfinalerna handlade om matchen mellan Sverige och Slovakien.

BÅG hade inför matchen antytt att Sverige helst slapp möta någon av Canada och Tjeckien i kvartsfinal och när Sverige sedan förlorade mot Slovakien med 0-3 efter ett förvånansvärt slappt spel så kom det en massiv kritik från större delen av den församlade pressen. Bland annat så hade Sverige ett långt numerärt överläge 5 mot 3 där Sverige inte ens fick till ett skott på mål trots att Daniel Alfredsson, Peter Forsberg, Nicklas Lidström, Fredrik Modin och Mats Sundin var på isen samtidigt. I en intervju 2011 så låter det som om Peter Forsberg erkänner att det var en svensk läggmatch men flera andra svenskar dementerar.

I kvartsfinalerna möttes Tjeckien och Slovakien, Sverige och Schweiz, Canada och Ryssland samt USA och Finland. Sverige besegrar Schweiz med 6-2 och Tjeckien slår Slovakien med 3-1 efter två mål i den sista perioden varav ett i tom bur. Ryssland slår ut Canada efter en jämn match som slutade 2-0 men ställningen var 0-0 inför den sista perioden och 2-0 målet kom med 23 sekunder kvar av matchen. USA förlorar den sista kvartsfinalen mot Finland med 3-4 i en match som Finland förde men höll på att tappa i den tredje perioden på USA tryckte på för en kvittering.

I semifinalerna möts Sverige och Tjeckien och Sverige gör då sin bästa match i turneringen och vinner med 7-3. I den andra semifinalen så vinner Finland överraskande enkelt över Ryssland med 4-0 i en match med många ryska utvisningar. I bronsmatchen blir Ryssland nollade för andra matchen i rad när Tjeckien vinner matchen med 3-0.

Finalen mellan Sverige och Finland blir jämn men de svenska superstjärnorna visar vägen när matchen står och väger i den tredje perioden. Finland leder efter den första perioden med 1-0 efter ett mål i PP av Kimmo Timonen. Henrik Zetterberg kvitterar och Niklas Kronwall ger Sverige ledning i den andra perioden, bägge målen i PP med Tomas Holmström parkerad framför den finske målvakten. Med fem minuter kvar av den andra perioden kvitterar Ville Peltonen och ställningen är 2-2 inför den tredje perioden.

Direkt i början av den tredje perioden gör Sverige 3-2 efter att Mats Sundin vunnit tekningen och Peter Forsberg tagit in pucken i den finska zonen där han spelade pucken till Sundin som snabbt släppte den till Nicklas Lidström på blålinjen. Lidströms skott tog sig förbi den finske målvakten Antero Niittymäki som skymdes av Thomas Holmström. När det återstår 90 sekunder av matchen tar Finland ut Niittymäki och trycker på med sex utespelare, under de sista 30 sekunderna så tvingas Henrik Lundqvist till fem högklassiga räddningar men Sverige reder ut stormen och vinner sitt andra OS-guld genom tiderna.

Följande svenskar vann OS-guld i Turin: Henrik Lundqvist, Stefan Liv, Mikael Tellqvist, Mattias Öhlund, Nicklas Lidström, Niklas Kronwall, Christer Bäckman, Niclas Hävelid, Ronnie Sundin, Kenny Jönsson, Daniel Tjärnqvist, Daniel Alfredsson, Daniel Sedin, Henrik Sedin, Mats Sundin, Peter Forsberg, Per-Johan Axelsson, Samuel Påhlsson, Fredrik Modin, Mikael Samuelsson, Henrik Zetterberg, Mika Hannula, Jörgen Jönsson och Thomas Holmström. Sveriges resultat under turneringen: Kazakstan 7-2, Ryssland 0-5, Lettland 6-1, USA 2-1, Slovakien 0-3, Schweiz 6-2, Tjeckien 7-3 och Finland 3-2. Teemu Selänne och Olli Jokinen gjorde flest mål under turneringen med 6 var och Teemu Selänne blev bäste poängplockare med 11 poäng ( 6 mål + 5 assist).

Tredje OS turneringen i damishockey avklarades också och där inträffade en smärre sensation när USA och Canada för första gången genom tiderna inte möttes i en final. Åtta länder deltog uppdelade i två grupper. Grupp A bestod av Canada, Italien, Ryssland och Sverige medan grupp B bestod av Finland, Schweiz, Tyskland och USA.

Som väntat så tog sig Canada, Sverige, Finland och USA vidare till semifinalerna där Canada lätt besegrade Finland med 6-0. I den andra semifinalen lyckades Sverige besegra USA med 3-2 efter straffar, stor hjältinna i laget var målvakten Kim Martin. I finalen var dock svenskorna som väntat chanslösa, Canada vann sitt andra OS-guld genom att slå Sverige med 4-1.

Länk: Hela OS-finalen mellan Sverige och Finland (dåligt Ljud)

Länk: Kort klipp från finalen mellan Sverige och Finland

Vinter-OS i Vancouver 2010
Även den här gången så blir det en hel del diskussioner angående laguttagningarna, i Canada blev bland annat Martin St. Louis förbigången. I Sverige så blir Mikael Samuelsson minst sagt förbannad när media talar om för honom att han inte blivit uttagen av Bengt-Åke Gustafsson. BÅG har ”vis” av förra turneringen tagit ut Tomas Holmström men den här gången är det Holmström som tvingas avstå turneringen pga skada och Johan Franzén som inte var uttagen till en början får hans plats.

För första och hittills enda gången så spelas den här OS-turneringen inte på rinkar med de internationella måtten utan spelas istället på de mindre transatlantiska rinkarna. I tidigare OS i Canada och USA har turneringen spelats i rinkar som byggts om så att isen höll internationella mått men eftersom OS spelades i Vancouver Canucks hemmarink så fanns inte tiden för att bygga om rinken mellan Vancouvers sista hemmamatch i NHL och OS-starten, det fanns tillräckligt med jobb att ändra all reklam och dessutom var man tvungen att byta namn på arenan från GM Place till Canada Hockey Place eftersom GM inte ville betala IOK för att behålla namnet under OS-turneringen.

Även den här gången är alla NHL-spelare tillgängliga redan från start av OS-turneringen och följande länder deltar: Canada, Finland, Lettland, Norge, Ryssland, Schweiz, Slovakien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Vitryssland och USA. De delas in i tre grupper och segrarna i grupperna plus den bästa tvåan går direkt till kvartsfinal medan övriga åtta länder gör upp om de fyra återstående platserna.

Grupp A vanns av USA före Canada, Schweiz och Norge, Ryssland vann grupp B före Tjeckien, Slovakien och Lettland medan Sverige vann grupp C före Finland, Vitryssland och Tyskland. Sverige hade enorma problem med Vitryssland även under den här OS-turneringen, Daniel Alfredsson gör 4-2 till Sverige med bara 11 sekunder kvar av matchen och innan dess hade Vitryssland varit nära kvittering med bland annat ett skott i ribban.

Finland blev bästa tvåa och gick därmed direkt till kvartsfinalerna. De övriga åtta länderna gick till kvalspel eller åttondelsfinal om man hellre använder den termen: Schweiz slog ut Vitryssland med 3-2 efter förlängning, Canada krossade Tyskland med 8-2, Tjeckien besegrade Lettland med 3-2 efter förlängning och Slovakien lyckades besegra Norge med 4-3 efter att Miro Satan avgjort i den tredje perioden. I kvartsfinalerna ställs USA mot Schweiz, Ryssland mot Canada, Finland mot Tjeckien och Sverige mot Slovakien.

Samtliga kvartsfinaler utom en blir jämna och det är Canada som fullständigt kör över ett överraskat Ryssland i sin kvartsfinal med 7-3, Rysslands målvakt Ilya Bryzgalov beskrev efter matchen kanadensarna så: De kom ut som gorillor nyss utsläppta från burarna!. USA vann över Schweiz med 2-0 efter att matchen stått 0-0 efter två perioder sista målet gjorde de när Schweiz tagit ut målvakten. Finland slog ut Tjeckien med samma resultat och även där stod matchen 0-0 efter två perioder och sista målet kom med tom bur. I den fjärde kvartsfinalen så slog Slovakien Sverige med 4-3 , fyra av målen kom inom sex minuter av den andra perioden innan Slovakien gjorde det psykologiskt viktiga 3-2 med 48 sekunder kvar av perioden. Slovakerna ökade sedan på till 4-2 innan Sverige lyckades reducera men Sverige var aldrig riktig nära att sätta kvitteringen bakom Jaroslav Halak i Slovakien.

Sverige fick aldrig till det under turneringen, matchen mot Vitryssland var inte alls bra och inför kvartsfinalen fanns en alldeles för stor tilltro till Henrik Lundqvist som hållit nollan mot både Finland och Tyskland. När det blev allvar så visade det sig att de svenska backarna inte alls hängde med de blixtsnabba slovakerna med Gaborik, Hossa och Demitra i spetsen. Sveriges resultat i turneringen: Tyskland 2-0, Vitryssland 4-3, Finland 3-0 och Slovakien 3-4.

Som vanligt så sågades den visserligen bleka svenska insatsen av svensk media men för en opartisk observant så var Slovakien forwards överlägsna de svenska, Sverige gjorde 12 mål i turneringen varav sex mot ”blåbärsländerna” som media gärna kallar sämre lag och av de tolv målen stod Daniel Alfredsson och Loui Eriksson för hälften, övriga forwards med undantag för Niklas Bäckström lyste med sin frånvaro i Vancouver. Sen kan man ifrågasätta Bengt-Åke Gustafssons matchning när bröderna Sedin bara fick lite drygt 13 minuters speltid var i matchen mot Slovakien, BÅG gjorde allt för att det skulle lossna för Peter Forsberg men den skadeförföljde Forsberg var en av Sveriges sämsta spelare under den här OS-turneringen och borde nog inte ha blivit uttagen.

USA hade inga som helst problem med att besegra Finland i sin semifinal man gjorde sex mål redan i den första perioden och vann till slut med 6-1. I den andra semifinalen tog Canada planenligt ledningen med 3-0 men slutade sedan spela och försökte bara bevaka ledningen och det brukar aldrig vara en speciellt bra idé. Slovakien kom tillbaka i den tredje perioden och reducerade till både 1-3 och 2-3 men närmare än så kom de inte.

Då var det alltså dags för ännu en drömfinal mellan Canada och USA den här gången på kanadensisk is. Canada tar ledningen med 1-0 genom Jonathan Toews efter 12:50 av den första perioden och den ställningen står sig perioden ut. Corey Perry gör 2-0 till Canada efter 7:13 men USA reducerar genom Ryan Kesler efter 12:44, det står alltså 2-1 till Canada efter två spelade perioder. I den sista perioden försöker USA få till en reducering men Canada är riktigt nära att öka sin ledning när de kontrar, när det återstår 25 sekunder lyckas USA äntligen kvittera genom Zach Parise och matchen går till förlängning.

Efter 7:40 av förlängningen så frälser Sidney Crosby hemmanationen med sitt 3-2 mål, om Canada missat hockeyguldet hade antagligen OS i Vancouver betraktats som ett misslyckade för Canada trots att landet tog mest guld under spelen i Vancouver av alla deltagande länder. Canadas lag såg ut så här: Martin Brodeur, Marc-André Fleury, Roberto Luongo, Dan Boyle, Drew Doughty, Duncan Keith, Scott Niedermayer, Chris Pronger, Brent Seabrook, Shea Weber, Patrice Bergeron, Sidney Crosby, Ryan Getzlaf, Dany Heatley, Jarome Iginla, Patrick Marleau, Brenden Morrow, Rick Nash, Corey Perry, Mike Richards, Eric Staal, Joe Thornton och Jonathan Toews,

Canadas resultat under turneringen: Norge 8-0, Schweiz 3-2 (OT), USA 3-5, Tyskland 8-2, Ryssland 7-3, Slovakien 3-2, USA 3-2 (OT). Jarome Iginla gjorde flest mål i turneringen med 5 och slovaken Pavol Demitra blev poängbäst med 10 poäng (3 mål + 7 assist). Teemu Selänne gick under turneringen förbi Harry Watson, Vlastimil Bubnik och Valeri Kharlamov och blev bäste poängplockare genom tiderna i OS när han plockade sin 37:e OS-poäng genom tiderna.

Ishockeydamerna deltog för fjärde gången i OS, de sex främsta länderna från senaste VM-turneringen var direktkvalificerade medan Slovakien och Kina tog sig till turneringen via kvalspel. Lagen delades upp i två grupper: Grupp A bestod av Canada, Schweiz, Slovakien och Sverige, Grupp B bestod av Finland, Kina, Ryssland och USA.

För tredje OS-turneringen i rad så tog sig Canada, Finland, Sverige och USA till semifinalerna, där slog Canada Finland med 5-0 och USA krossade Sverige med 9-1, Finland vann sedan bronset genom att besegra Sverige med 3-2 efter förlängning. Canada vann sitt tredje raka OS-guld genom att besegra USA med 2-0 i finalen.

Länk: Kort klipp från finalen mellan Canada och USA

Länk: Hela finalen mellan Canada och USA

Länk: Hela kvartsfinalen mellan Sverige och Slovakien

Vinter-OS i Sotji 2014
Hur den här olympiska ishockeyturneringen kommer att sluta är det i dagsläget ingen som vet (även om flera i efterhand kommer att påstå att de visste precis hur det skulle gå) men som vanligt så har laguttagningarna orsakat en hel del rabalder i flera länder. I Canada, USA, Tjeckien och Sverige har det faktum att vissa spelare blivit uttagna respektive nobbats av ländernas ansvariga gett rubriker i tidningar och orsakat en hel del diskussioner på internet. Någon/några av de lagansvariga kommer säkert att hyllas enormt efter OS medan andra kommer att få löpa gatlopp i media, speciellt i Sverige där det numera inte verkar finnas något mellanting mellan succé och fiasko. Om knappt två veckor kommer vi att veta facit och media och fans kommer att hylla respektive såga beroende på hur det går.

 Här är de tidigare delarna:    Del 1      Del 2    Del 3

Dan Augustssondaug4663@gmail.com@DaugHabs2014-02-11 14:00:00
Author

Fler artiklar om OS 2014