Södertälje - Almtuna
5 - 2

SSK vinner utan att övertyga- det är en styrka i sig
Foton: BIldbyrån Fotomontage. Janne Willman

SSK:s start på första perioder kan liknas vid en gammal dieselbil en kall vintermorgon.
Det tar sin lilla tid att få igång systemet, men när det väl är igång, ja då går det undan!
Det duggar tätt emellan matcherna i början på serien. Det gäller att positionera sig redan från start så att man har gott om pluspoäng när de oundvikliga svackorna inträffar.

SSK skapar inte många chanser under första perioden och det känns mera som en träningsmatch än en seriematch. Båda lagen spelar slarvigt och passningar sitter inte bladet som de brukar.
Bäst chans har Bjerselius som blir serverad en kalas passning av Wiå men stoppar pucken istället för att skjuta direkt.

I inledningen av andra perioden får Almtuna spela med en man mera. Såg innan matchen att Almtuna inte gjort ett enda mål på elva försök i Powerplay. Tänkte för mig själv att det vore typiskt om de gjorde sitt första mot oss. Hatar när mina aningar går i lås. Almtuna gör faktiskt mål men det var inte ett uppställt överläge utan SSK missar lite i sina byten och hamnar på efterkälken.

Miku Pitkänen har startat serien lite halvdant och var mållös efter fyra omgångar. Dock så har han skapat en del chanser men millimeterna har inte varit på hans sida. Ikväll fick Miku stå helt omarkerad framför mål och sprätte upp kvittering i nättaket efter snyggt förarbete av Nolan Stevens.
Almtunas bästa spelare är Marcus Karlström, som även är deras kapten. Han har ett bra skott och de fick han visa upp ikväll i ett tomt ekande Scaniarinken. Hans 1-2 puck från blå var avlossat i rätt läge när Oliver Håkansson var skymd framför mål.
I mitten av andra perioden får SSK en straff då Henrik Eriksson rivs ner vid ett friläge. Vi har en straffexpert i laget och det är Miku som kliver fram och sätter retfullt enkelt in en backhand mellan benen på Almtunas målvakt.
Ett par minuter senare åker Nolan på en lös puck i sarghörnet och vinner sin kamp och hittar med ett fint pass Carter Souch i slottet som skjuter in 3-2 med ett distinkt och oannonserat skott.
Vilket fynd Emil Georgsson har hittat. Verkligen ett utropstecken.

SSK får tre utvisningar under den andra perioden, men släpper inga fler mål i den spelformen.
Anmärkningsvärt i den här perioden var Nicolai Meyer och Dyk som kommer två mot noll, men Meyer väljer eget avslut istället för att passa Dyk som hade öppet mål.

Meyer revanscherar sig i den tredje perioden när han dundrar in 4-2 till SSK. Tror faktiskt han var lättat efter det målet vilket också syntes i hans målgest.
SSK har haft lite problem med sitt PP spel trots att de gör mål i nästan varje match. Även ikväll så gör hemmalaget mål med en man mera då Nolan Stevens gör sitt första mål i SSK tröjan.
SSK vinner matchen med 5-2 utan att glänsa.

Hur summerar man den här matchen. Tycker att fjärdelinan var de som visade vägen i den här matchen. De får sällan kringlor i LT och inga rubriker. Det kanske hade fått det ifall de satt sina målchanser de hade under matchen. Bjerselius har två utmärkta lägen och Wiå har öppet mål.
Man sneglar för ofta vilka som gör mål och poäng under en match men glömmer bort grovjobbarna.

Olle Strandell, trots en viss ringrost, visade prov på sin potential och förmåga att vara ett hot i även i anfallszonen, vilket bådar gott för framtida matcher.

SSK har en styrka att vinna sina matcher trots att spelet ännu inte riktigt fungerar som det ska.
Vi har sett lagets enormt stora potential när allt klaffar. Då finns det inget lag i den här serien som kan mäta sig med SSK. Vi har alltid en formation som steppar upp när några andra har det lite tyngre.
SSK:s dynamik på isen är verkligen imponerande! Att se nya målskyttar träffa rätt och öppna sina målkonton ger en extra dimension till spelet.
Nu hoppas vi att det snart lossnar även för Dyk. Och även om Dyk inte har hittat nätet än, bidrar hans skridskoåkning och passningsspel enormt till lagets framgång. Det är bara en tidsfråga innan han också får uppleva den där ketchupeffekten och målen börjar trilla in.

Ny match väntar imorgon mot Västerås på bortaplan. Det lär vara ett hungrigt hemmalag som förlorade igår mot Kalmar på bortaplan.
För SSK;s del gäller det att reda ut anstormningen de första tio minuterna och försöka få igång dieselbilen redan från start.

Nästa hemmamatch är förövrigt på onsdag den 9 oktober. Då hoppas jag att fler än 4000 hittar till templet och att SSK shoppen är fylld med nya matchtröjor för köpvilliga supporters.