Detta är en personlig analys med en del olika aspekter. Kan innehålla både kritik samt beröm av individuella spelarprestationer.

Man får nypa sig i armen för att förstå att man inte drömmer. Det är inte varje år som fansen får uppleva en sådan stark inledning på en säsong. Det är tydligt att laget har visar upp ett topplags-beteende från start. Kommer de att kunna hålla i detta genom hela säsongen?

SSK har hunnit spela tre matcher sedan jag senast skrev om lagets prestationer ute på isen.
Då vann man en solid seger över Almtuna med 5-2.

Västerås borta – övertygande seger
SSK:s segertåg fortsatte sedan mot gurkstaden.  Man vann på ett mycket övertygande sätt mot Västerås och bevisade att man är ett topplag i årets serie. Även om spelet inte riktigt kuggar i mer än korta stunder så vinner man matcher. Frans var nära att hålla sin första nolla, men VIK lyckades göra ett tröstmål när en minut återstod av matchen.

Egor Polin – Ett historiskt mål
Sedan mötte man största rivalen Djurgården inför 5300 personer. De fick se ett bortalag som satte högsta fart i den första perioden och ledde välförtjänt med 0-2. Var dock aldrig orolig att SSK inte skulle komma ikapp, helt ärligt! Pang, pang, så stod det 2-2 efter en lysande andra period. SSK har haft relativt svaga första perioder en längre tid för att sedan växla upp i den andra. Faktum är att SSK är seriens bästa lag i just andra perioder. Man har inför matchen inte förlorat en enda andra period, vilket är anmärkningsvärt.
Blev lite orolig när DIF tar ledningen i början av tredje perioden. Men det behövde jag inte vara så länge. Tack Wikman för det målet, som förövrigt var hans första och ett otroligt vackert sådant.
Sedan så skrev Egor Polin in sig i historieböckerna. Han är den första spelaren i SSK som gör ett så kallat Zorro mål. Det är inte varje dag man ser en puck som får en hel arena att hålla andan, och sedan explodera i ett jubel som fick taket att lyfta. De är sådana här ögonblick man som supporter kommer att minnas länge, väldigt länge!
De finns mycket talang och finess i den unga Egor Polins verktygslåda, det är en sak som är säker.

Frans motade kanonerna i Bofors
Var ganska så säker på att bortamatchen i Karlskoga skulle bli poänglös. Hemmalaget skapade ett massivt tryck mot Frans och SSK försvaret, men blev mållösa trots 12-5 i skott. SSK däremot var sylvassa med sina omställningar och gjorde två mål på sina fem skott. I den andra perioden utökar SSK lite turligt till 0-3 genom Engsund, som styr Vainios skott med hälen på bladet.
Med 0-3 på tavlan efter två perioder så kändes ledningen betryggande och man spelade mycket på resultat.
Det fanns även fina lägen att utöka ledningen vid ett par tillfällen när SSK vände spelet blixtsnabbt mot ett desperat jagande Bofors.
Trots det intensiva trycket från hemmalaget i Karlskoga, lyckades SSK hålla nätet rent fram till de sista minuterna av matchen, vilket är ett bevis på både Frans skicklighet och samarbetet med försvaret. Stundtals var Frans rena väggen, en finsk betongmur.
SSK:s förmåga att snabbt växla från försvar till anfall och utnyttja motståndarnas svagheter är en taktik som fortsätter att ge resultat.

Tränarnas högre kravställning ger resultat
En del i framgången är tränarnas personliga utveckling. De har skapat en vinnarkultur som gör att spelarna kan försätta berg. Har ibland tyckt att tränarna varit för passiva i båset under de inledande åren. Där har man förbättrat sig avsevärt sedan Grossmans inträde. Ser en annan typ av coachning vilket gör att spelarna måste vara på topp för att få mera speltid. Vi har sett bevis på att man vågar bänka spelare som inte presterar. Det skickar tydliga signaler till det egna laget samt till lagets supporters.
SSK spelar en fartfylld ishockey som kräver mycket snabbhet och energi, som i sin tur utvecklar spelarnas kreativitet. Ju snabbare du blir i ditt tänkande desto mera saker sker på ren intuition.
De tre vise männen i båset utstrålar även ett lugn och brusar sällan upp utan att det är befogat. Spelarna hyser en stor respekt och det tyder på starkt ledarskap.
Tränarna har skapat en miljö där träningarna ofta är tuffare än matcherna, vilket är en otrolig styrka och ökar konkurrensen i truppen.
Är även imponerad att tränarna har övat in ett grundspel som sitter i huvudet på varje spelare.
Där tror jag att Blomstrand inte riktigt köpte idén. Det är en personlig reflektion, inget jag vet.

Kalmar – årets överraskning
Årets succélag måste onekligen vara Kalmar. De spelar en offensiv ishockey och anfaller som en enhet vilket har visat sig vara en framgångsrik strategi.
Kalmars tränare Viktor Tuurala tror jag kommer vara ett namn som flera klubbar kommer att intresserade av. Kanske även SSK, vem vet?
Mot Kalmar gäller det att vara med i svängarna och inte låta dem föra matchen. Kan SSK liksom i matchen mot Karlskoga ställa om snabbt så kommer det att uppstå flera omställningar.
Vi får hoppas att vi är lika effektiva och sätter våra chanser, då har vi stor chans att ta poäng.

Hur var matchen mot Kalmar
Seriens två skottgladaste spelare finns i varsitt lag. Andrew Vanderbeck har skjutit mest skott av alla med sina 38 skott, tvåa i den ligan är Carter Souch på 32 skott. Detta är siffror innan matchen.
SSK låter Oliver Håkansson stå i mål efter tre matcher på bänken.
Kalmar inleder piggast vilket var en ganska väntad matchbild. SSK får efter åtta minuter spela med en man i utvisningsbåset. SSK spelarna går bort sig i mittzon och Kalmar sätter friläget som uppstår av ett felpass till 1-0. Minuten efter ledningsmålet är det dags för nästa misstag. Båda SSK backarna befinner sig bakom mål och lämnar en fri Kalmar spelare framför mål som enkelt gör 2-0.
SSK får sedan en chans att spela med en man mera. Detta utnyttjar man rätt omgående med ett kanonskott av Daniel Norbe. Detta var hans första mål i PP och SSK:s sjätte måi i rad i den spelformen.
Polin känns piggast i SSK och är nära att kvittera på volley men målvakten räddar. Efter det är det närmare ett Kalmar mål än att SSK ska kvittera.

I början på andra perioden kommer Nolan Stevens i två mot ett läge men tappar puckkontrollen och avslutet blir ofarligt. SSK har flyttat upp spelet och pressar Kalmar försvaret bättre än i första. SSK känns på gång, men när Sebastian Dyk åker ut så gör hemmalaget ett nytt mål i sitt PP. Ibland kan en utvisning komma i alldeles fel ögonblick och kan vara matchavgörande. Nicolai Meyer spelar i en ny kedja med Harlestam och Pitkänen. Meyer briljerar några byten och känns spelsugen.Han har tagit petningen på rätt sätt och visar lite grit ikväll. När två minuter återstår får SSK åter ett två mot ett läge då Liljegren och Souch utnyttjar ett misstag i mittzon. Dessvärre är avslutet alldeles för tamt och målvakten kan enkelt rädda. Det var dessvärre ett långt byte och man orkade inte riktigt fullfölja anfallet. I slutfasen får SSK ett tillfälle att spela med en man mera men är aldrig riktigt nära.

SSK får starta den tredje perioden med en man mera i nästan en minut. SSK pressar Kalmar och gör faktiskt mål i efterdyningarna av utvisning av Nolan Stevens. Assist av Carter Souch som nu gjort poäng i sju matcher i rad. Souch får även ett friläge men pucken hoppar över hans blad i ett avgörande skede. Kalmar tar timeout då SSK varit helt klart det bättre laget i början på tredje perioden. I mitten av tredje perioden jobbar Meyer fram pucken i en duell och serverar Wikman ett fint läge, men skottet går mitt på målvakten. Åter bra aktion av Meyer. SSK drar åter på sig en tveksam utvisning när man var på gång att ordna en kvittering. Ännu en utvisning i helt fel läge. Kändes dock lite billig och domaren föll för publiktrycket. SSK tar timeout när tre minuter återstår och tar sedan ut Håkansson och satsar med en man mera i slutet. SSK slarvar i mittzon och det tar Kalmar tillvara och sätter sitt fjärde mål i tom kasse. SSK gör en ett nytt försök i slutet av matchen när de får spela sex mot fyra men utan resultat.
Bäst i SSK ikväll var enligt mig Nolan Stevens, som verkar ha funnit en fin form. Vad ska man klassa den här förlusten som egentligen? Hedersam! SSK gav aldrig upp trots ett underläge och det får man ta med sig.
Nu har SSK förlorat en andra period för första gången den här säsongen men har 21 poäng efter nio matcher. Synd att klaga egentligen. Någon gång kommer det en förlust och tyvärr var det dags för det ikväll.

Linus Videll tillbaka i Scaniarinken
På fredag så kommer Linus Videll till Scaniarinken som en motståndare. Hans lag Östersund har haft en tung start på säsongen och huserar i botten av tabellen. De har haft problem med sitt målskytte och även släppt in mycket mål.
SSK måste fortsätta vara ödmjuka och inte underskatta motståndet.
Vill inte se en rubrik efter matchen ”släkten är värst” utan ser hellre att SSK fortsätter på vinnarspåret.