Troja först ut på topplags veckan
Släkten brukar ju vara värst, avgör Roslund för Troja ikväll?

Troja först ut på topplags veckan

Två tuffa matcher på tre dagar väntar Karlskrona HK nu när man ska åka och möta Troja och Halmstad på borta is, en liten försmak på allettan där man möter topplag vecka in vecka ut. Ska bli intressant att se hur Karlskrona klarar av detta test.

Det blev ingen matchrapport från derbyt då jag följde den via websändningen, som tyvärr hade stora tekniska problem, vilket gjorde att jag inte kunde skriva någon text. Men Karlskrona vann derbyt med 4-0 och fortsatte sin obesegrade resa.

Den här veckan ser ut att bli den mest intressanta hittills för Karlskrona HK, när man, på tre dagar, ska möta två topplag på bortaplan. Det är en utmaning som man inte har varit nära att möta den här säsongen, då antalet avslagna matcher har varit något för många. Nu kan man få ett litet test på hur bra man faktiskt är.

Ikväll är det Troja som är först ut på denna bortaturné. Karlskrona har bitvis haft det tufft i Ljungby, men ifjol blev det ett trendbrott när man vann efter en match där Troja vann skotten stort. Skottstatistiken sa dock inte så mycket, eftersom Karlskrona tillät Troja att skjuta hur mycket man ville utanför deras defensiva box, för att sedan vara först på andra och tredje puckarna.

Mycket har hänt sedan dess. Troja, som gjorde en generationsväxling förra säsongen, hade problem under hösten men växte ju längre säsongen gick, och den resan har fortsatt. Samtidigt har vi den spännande kryddan Mikael Roslund, som lämnade Karlskrona i somras för att återvända hem till Ljungby och spela. Mikael har varit ganska kritisk mot det spel som Karlskrona hade under hans tid här. I podcasten "Sarg ut" med Skarpsvärd berättade han att Karlskrona saknade struktur och att man inte ville föra matcherna.

För Karlskronas del är grunden densamma – man ska vara starka defensivt. Men offensivt har det hänt mycket sedan Hampus Melén kom in som sportchef. Fokus på de spelare som kom in har varit att de skulle vara bra skridskoåkare, så att man kan vända spelet snabbare när man hamnar lågt nere i banan samt för att få till ett bättre powerplayspel, där man tidigare har haft problem med att vara för statiska.
Hittills har man fått full valuta för det man har tagit in; powerplayet är spelmässigt bättre än vad vi har sett på flera säsonger, och man har nu fått en helhet i sitt spel som bör kunna räcka långt om laget klarar av att utvecklas i takt med säsongen.

I Ljungby vill Troja föra matchen och äga pucken, och det tror jag inte Karlskrona har några problem med. Det ska bli intressant att se vart och när man väljer att sätta in sin press. Man har varit väldigt flexibla den här säsongen i sitt pressspel, där man både använder hög och låg press. Jag skulle föredra en hög press ikväll. Troja är ganska skridskostarka, så om Karlskrona kan få ner tempot på deras spelare tidigt kommer det bara att gynna dem.

Mitt utgångstips är att det kommer att bli ett kryss i den här matchen. Specialteams brukar vara det som avgör den här typen av matcher, så det laget som får med sig flest utvisningar kommer att ha fördelen att avgöra matchen.

Christoffer Scharf2024-10-23 13:57:00
Author

Fler artiklar om Karlskrona

Inför Alvesta SK borta