ABB Arena Nord, 2024-10-16 19:00

Västerås - BIK Karlskoga

Vart står Västerås IK? - Införrapport: Västerås IK - BIK Karlskoga

Vart står Västerås IK? - Införrapport: Västerås IK - BIK Karlskoga

Västerås IK står inför en av sina tuffaste utmaningar när de möter Karlskoga. Säsongen har präglats av osäkerhet och bristande prestationer, särskilt från en centersida som i år känns betydligt svagare än föregående säsong. Med en ung och oerfaren trupp som kämpar för att leverera kan det bli en tuff kamp för att få laget på rätt spår. Tränaren Helmersson ifrågasätts också – kan han styra detta lag mot framgång, eller är det dags för förändring?

Det råder en påtaglig osäkerhet kring Västerås IKs prestationer denna säsong. Truppens sammansättning, särskilt på centersidan, framstår som betydligt svagare än vad vi såg förra året. Förra säsongen innehöll en stark centersida bestående av Konstantin Komarek, Nick Hutchison, Kyle Topping och Jasse Ikonen, en kvartett med både rutin och stabilitet som kunde bära laget. Trots detta blev det till slut ett fiasko. Vad är då den verkliga orsaken? Är det så enkelt som att dagens centersida saknar erfarenhet?

I år ser vi en betydligt yngre och oprövad centersida med spelare som Simon Zether, Joel Kant och Gabriel Kangas, utöver den självklare Komarek. Det känns som ett steg tillbaka och det är svårt att känna förtroende för att dessa unga spelare kan axla det ansvar som krävs. Västerås centersida känns rent av "B" jämfört med fjolårets starka uppställning.

Visserligen är det orealistiskt att ta tillbaka en spelare som Jasse Ikonen, men det illustrerar behovet av att få in en spelare med samma spelstil – en stabil fjärdecenter som kan bidra med trygghet och rutin.
Nu har Nicklas Johansson gett Helmersson sin unga och hungriga trupp, men vad spelar det för roll när de som ska leverera inte gör det? Det är inte längre bara centersidan som behöver ifrågasättas – kanske är problemet betydligt större.

Trots förra årets potential, med en starkare trupp, ledde Helmersson inte laget till de framgångar som förväntades. Är det tränarens brist på spelidé och struktur som håller laget tillbaka? Det verkar allt tydligare att laget hade presterat bättre med en annan ledare vid rodret. Spelet har saknat en tydlig plan, och spelarna dumpade ofta pucken vid blålinjen utan att följa upp med ett organiserat anfall. Istället fastnade backarna bakom mål, och laget föll in i en passivitet som blev straffande.
Förutom osäkerheten i anfallet har även backsidan drabbats av en brist på stabilitet. Folin, Norberg och Malmström står för det nödvändiga jobbet som behövs, men det är svårt att bortse från de risker som spelare som Flood, Fransén och Lyckåsen tar, vilket ofta sätter laget i svåra lägen. Den här instabiliteten straffar laget om och om igen.


En jämförelse med Björklöven, ett lag med så mycket mer stabilitet, visar att deras fjärdekedja lätt skulle kunna vara Västerås andrakedja. Även om det är en något orealistisk jämförelse med tanke på ekonomiska skillnader, är det ändå värt att notera hur mycket tryggare Björklövens lagbygge ser ut.
Inför matchen mot Karlskoga är det tydligt att Västerås IK måste hitta en spelidé och få till en stabilitet i sitt spel. Karlskoga är ett starkt lag denna säsong, och för att ens ha en chans att vinna krävs att VIK spelar på en godkänd nivå under hela matchen. Det räcker inte längre att förlita sig på enstaka starka individuella insatser – laget måste hitta en kollektiv styrka och en spelplan som håller i 60 minuter.


Det vore dessutom mycket spännande att se en riktigt rutinerad tränare i båset, exempelvis Garpenlöv. Västerås har alla förutsättningar för att vara en klubb i finrummet, åtminstone ett topplag i HockeyAllsvenskan. Det ska inte vara möjligt att hamna på en 11
plats med de resurser och den potential klubben har.

Jonathan W2024-10-14 16:42:00
Author

Fler artiklar om Västerås

Inför matchen mot Almtuna – Västerås i behov av en uppryckning
Inför Matchen: VIK möter Södertälje hemma
Inför Västerås IK – Kalmar HC: Utmaning väntar mot Kalmar