Har Marco Di Vaio äntligen hittat rätt klubb?

Har Marco Di Vaio äntligen hittat rätt klubb?

Varken Frankrike eller Spanien dög för Marco, vars klubbyten under de senaste säsongerna varit fler än antalet korrekt utdelade Scudettotitlar sedan säsongen 2003/04.

Vid 31 år ålder kan Marco Di Vaio idag se tillbaka på en lång karriär fylld med bra prestationer och däribland många mål. Det var i Salernitana han som 21 åring fick sitt stora genombrott som målskytt. Laget log vid det tillfället i Serie B, men tack vare fint spel och Marcos skytteligaseger med 21 mål på 36 matcher lyckades laget ta sig upp ifrån Serie B till finrummet i Serie A säsongen 1997/1998. Året därpå förklarades Salernitana som nedflyttningsklara. Vistelsen i Serie A varade bara en säsong, för laget. För Marcos del innebar den gångna säsongen uppmärksamhet på den stora scenen. Till skillnad från Salernitana fick han stanna kvar i Serie A i och med att Parma köpte loss honom.

En stor möjlighet hade uppenbarats för unge Marco Di Vaio när ett storlag som Parma öppnat famnen för honom och gett honom chansen att spela vidare i en av världens bästa ligor. Sammanlagt spenderade han tre säsonger i Parma där det första året inte blev särskilt lyckat, men det berodde till största delen på att han inte lyckats ta en fullt ordinarie plats i startelvan. Den andra säsongen gick desto bättre och hans facit med 15 mål på 27 matcher får ses som ett helt okej resultat i Serie A. Det absoluta genombrottet kom under säsongen 2001/2002 då han lyckades göra 20 mål. Det var efter det som Gli Azzurri för första gången testade honom. Detta var hans sista säsong i Parma dessutom, större klubbar var ute efter hans namnteckning.

Efter en kanonsäsong med Parma var Marco Di Vaio nu sedd som en av Italiens stora affischnamn vilket gav honom stor uppmärksamhet av stora internationella klubbar. Hans äventyr skulle dock fortsätta i Italien och i Serie A. Mästarna från 2001/2002 var intresserade av att ytterligare förstärka sin trupp och började under sommaren 2002 förhandla med Parma om Marco Di Vaios kontrakt. Inför säsongen 2002/2003 skrevs så småningom Marco Di Vaios namn in i Juventus spelartrupp. Även om detta var ett stort steg i Marcos karriär med tanke på prestigen att spela för ett av världens bästa lag, som även var nationella mästare, så fick han återigen finna sig i att inte vara ordinarie i startelvan. Första säsongen i Juventus slutade på blygsamma sju mål, vilket ändå var förklarligt då han inte ficks spela lika ofta som i Parma. Juventus vann ligan igen och Marco fick ta emot sin första Lo Scudetto.

Det blev en andra säsong i det svartvita laget från Turin, men även denna gång fick Marco sitta på bänken, under en annars ganska katastrofal säsong för Juventus. Han matchades ungefär lika mycket som under föregående säsongen men gjorde fyra mål fler än under det tidigare året. Ett av de mål han gjorde under säsongen var drömmålet mot Milan som räddade poäng åt Juventus, kanske var det höjdpunkten under hans tid i Turin?

Juventus hade planer på att rensa upp rejält inför säsongen 2004/2005 då Fabio Capello skulle ta över tränarposten. Di Vaio var en av de som fick lämna klubben, vilket på förhand kanske var lika bra då han kanske skulle kunna få mer speltid i en annan klubb. Det blev Valencia i Spanska La Liga som värvade Di Vaio. Tillsammans med två andra italienare, Fiore och Corradi från Lazio, skulle de bevisa att italienare faktiskt kan lyckas i Spanien och ta död på den myten.

Äventyret i Spanien blev mindre lyckat och trots att Di Vaio fick hyfsat med speltid i början av första säsongen lyckades han aldrig riktigt komma till sin fulla rätt. Det blev totalt två säsonger i Valencia innan det var dags att flytta vidare för att få mer speltid. Fortfarande fanns det stora europeiska klubbar som ville se Marco Di Vaio i sina lag. Monaco var ett av dem. Franska ligan hade sedan ett bra tag tillbaka dominerats av Lyon och Monaco behövde nytt krut för att kunna utmana på allvar. Di Vaio blev dock ingen succé och fick återigen infinna sig i att anpassa sig till bänken.

Det var i Serie B han slog igenom i, det var även dit han sökte sig igen när Monacovisiten inte dög till något vidare. Ett av Serie Bs mest satsande lag, Genoa, öppnade famnen för Marco vilket han inte kunde tacka nej till. Klubben kunde erbjuda en ordinarie plats i anfallet samt en plats i Serie A om allt gick som det skulle. Det blev 20 matcher i Genoa under den halva säsong Marco Di Vaio spenderade under 2006/2007. Sammanlagt gjorde han sju mål varav de flesta kom kontinuerligt efter varandra, match efter match.

Genoa tog sig till Serie A igen efter 12 års frånvaro och har en hyfsat slagkraftig trupp, kanske är det här Marco Di Vaios rätta klubb?
















Carl Alexander Rosdahl2007-07-04 15:25:00
Author

Fler artiklar om Genoa