Inför Sampdoria – Genoa: Italiens hetaste match

Inför Sampdoria – Genoa: Italiens hetaste match

Det var nästan 13 år sedan som vi fick uppleva ett derby i Genua i Serie A mellan de två rivalerna Sampdoria och Genoa. Genoas start på säsongen har inte imponerat och utgångsläget i tabellen och skadeläget kunde ha varit bättre inför säsongens viktigaste match.

Genoa har haft en turbulent start på säsongen med tre svaga insatser. Genoas tränare Gian Piero Gasperini är känd för sitt 3-4-3 system och sin offensiva inställning. Men någon fin anfallsfotboll har ingen Grifoni fått se under säsongsinledningen. Anfallsveteranen Marco Di Vaio gjorde t.ex. en usel insats senast mot Livorno och fick en 4 i betyg av någon tidning. Även försvaret har sviktat, men det är inte lika överraskande då det i varje match har saknats någon ordinarie spelare i trebackslinjen. På söndagskväll kan det bli så att Genoa ställer upp med ingen ordinarie försvarare då alla tre tänkta första alternativen inför säsongen har skador. Men det finns en liten chans att både Bovo och Lucarelli kan starta. Lucarelli kommer testas på uppvärmningen då han har gjort en mirakel rehabilitering efter sin stukning senast mot Livorno. När ska vi få se vår ordinarie backlinje spela tillsammans? Bovo, De Rosa, Lucarelli?

Framåt gav Gasperini överraskande Sculli chansen senast, men var så dålig att Gasperini bytte ut han efter 30 minuter. In kom Papa Waigo som inte heller tog chansen. Därav tror många att Leon ska få chansen från start i derbyt vilket vore en trevlig överraskning då han är en personlig favorit. På mittfältet är frågan vem som ska få chansen istället för Juric som är avstängd. Det står mellan Konko och Coppola. Mina sista sparade slantar sätter jag på Konko. Jag hade dock hellre sett en comeback av Genoas motor Coppola då vi måste få in mer energi på innermitten.

Som vanligt spelade Genoa sin traditionella torsdags match på Gianluca Signorini träningsanläggning mot sitt egna Primavera lag. Matchen vanns med 8-1 och Di Vaio tog en liten revansch på sig själv med sina fyra mål. Över 2000 Genoa tifosis laddade upp inför söndagens derby med att titta på den sista öppna träningen.

Genoa har endast fått 11.246 st. biljetter av de 36.541 som går in på Marassi. Men vi lär se många Genoatifosis på Sampdorias läktarsektioner också, då hälften av kön till de sista 6.895 biljetterna släpptes hade Genoa halsdukar. Efter matchen Catania – Palermo då en polis omkom har flera nya regler tillkommit för fotbollssupporters. Flera är förståliga, dock är majoriteten inte realistiska. Genoas tifosis förväntas göra en protest mot dessa regler i morgon genom att inte ha något tifo. Väldigt tråkigt för stämningen och för alla som tittar på, för Genoa (Gradinata Nord) brukar återkommande vinna tifopriset i Italien för sina otroliga arrangemang, även när man spelade i Serie B. 


(Ett exempel på vad Genoa publiken kan prestera i Serie B. Bilden är från matchen Genoa - Venezia, 2005)

På fotbollssidan www.footballderbies.com så rankar man Genua derbyt som Italiens hetaste match och den sjätte hetaste matchen i världen. Före Rom derbyt, före Milano derbyt. Så för alla fotbollsälskare: knappa in Canal+ Sport1 kl. 20.25 på söndagskvällen!

GRADINATANORD2007-09-22 22:10:00
Author

Fler artiklar om Genoa