Halvtid: Har Genoa överraskat?

Halvtid: Har Genoa överraskat?

Genoa gör sin första säsong i Serie A på 12 år och går till halvtidsvila bland de tio bästa lagen, vilket måste ses som en helt okej comeback för Il vecchio balordo (gamla dåren). Målet är just nu enligt Genoas president Enrico Preziosi är 40 poäng, vilket bör var inom räckhåll.

Det känns som Genoa har överraskat många i år, med sitt anfallsglada tekniska fotboll under mister Gasperinis ledning. Det var många som inte trodde på Genoa och på deras spelare och satsning mot toppen av Serie A innan säsongen. Men jag har aldrig tvivlat. Jag har hela tiden trott på en topp 10 placering och nu med alla januari nyförvärv kanske vi kan titta ännu mera uppåt i tabellen, mot europacupplatser? Det är många spelare som har höjt sig rejält och har fått sitt genombrott i år. Men det finns även dem som det inte gått lika bra för. Vi ska i den här krönikan gå igenom spelarna, matcherna och ledningen. Vi börjar med matcherna.

Matcher

Genoa – Milan 0 – 3.
Detta skulle ha varit den stora festen, men den kom snabbt av sig då Milan visade vilka som är bäst i Europa. Genoa började ängsligt och försiktigt och det straffade sig direkt med tre mål i baken i första halvlek. I andra så spelade man upp sig ordentligt, men då hade Milan redan slagit av på takten. Publik: 23.533.

Catania – Genoa 0 – 0.
I sitt andra framträdande för året valde Genoa att försöka hålla tätt bakåt och satsa på kontringar. Det var ett mera stabilt lag som kämpade om poängen denna match och med lite flyt skulle alla poäng ha hamnat i Genua då Papa Waigo blev avblåst när en Cataniaback snubblade in bollen i eget mål. TUNGT, men ändå skönt att vi fick med oss en poäng hem.

Genoa – Livorno 1 – 1. Mål: 59 Borriello.
Denna match var det tänkt att Genoa skulle ta sin första trepoängare men så blev inte fallet. Omar Milanetto missade en straff i förstahalvlek och efter 0 – 0 i halvtid åkte även Genoa på en straff som Tavano förvaltade bättre bakom Rubinho. Då började nog många tänka på Serie B igen. Men Genoa trummade på och till slut kom den rättvisa kvitteringen och första målet för i år genom Marco Borriello. Publik: 23.569.

Derby della Lanterna: Sampdoria – Genoa 0 – 0.
Då var det äntligen dags för årets mest prestigefyllda match. Uppladdningen hade pågått länge och på Genoas träningar dagar innan matchen slipade Genoas Ultras formen.

www.youtube.com/watch?v=4mTCpF6FLR0&eurl=http://www.tifonet.it/genoa/audiovideo.php?codice=764

Matchen präglades av ett extremt tufft spel och många tuffa dueller. Men så mycket finlir blev det inte och målchanserna var lätträknade. Genoas spelare och publik tog 0 – 0 som en vinst och firade tillsammans efter matchen på ett fortsatt kokande Marassi.

Genoa – Udinese 3 – 2. Mål: 20 Borriello, 47 Borriello, 76 Borriello.
Med derbymatchen bakom sig kom Genoa ut som ett nytt lag då man krossade ett formstarkt Udinese. Matchens stora gigant var Marco Borriello som fick göra ett hattrick samt att han var fantastisk i spelet på plan. Genoa spelade hela andra halvlek med en spelare mindre då Rubinho hade blivit felaktigt utvisad i början av halvleken. Publik: 22.253.

Napoli – Genoa 1 – 2. Mål: 12 Självmål, 91 Sculli.
I brödramatchen nere i Neapel var inga fans välkomna och matchen spelades inför tommaläktare. Matchen var en jämn historia och alla trodde att matchen skulle sluta oavgjort då Beppe Sculli dök upp som gubben i lådan och nickade in Borriellos känsliga inlägg. Två raka vinster och en nionde plats i serien.

Genoa – Cagliari 2 – 0. Mål: 59 Borriello, 73 Di Vaio.
Genoa kom ut med ett enormt självförtroende och pressade Cagliari under hela första halvlek. Men målen skulle först komma i andra då den nyfödda Marco Borriello nätade igen. Denna gång på ett fantastiskt sätt då han chippade upp bollen till sig själv för att sedan vända om och skjuta på volley i mål. Di Vaio avslutade målskyttet med ett distinkt skott. Nu låg man på en femte plats och var obesegrade i sex raka matcher. Fantastiskt! Publik: 23.319.

Juventus – Genoa 1 – 0.
Nu började allvaret med flera tuffa matcher på rad. Först ut väntade Juventus och det blev en för svår match. Vi var aldrig riktigt nära, men gjorde ändå en okej match och stod upp bra under hela matchen.

Genoa – Fiorentina 0 – 0.
Med en fantastisk publik i ryggen pressade Genoa Fiorentina och vore det inte för Sebastian Freys fina målvaktspel hade Genoa stått som segrare efter denna match. Publik 24.876.

Inter – Genoa 4 – 1. Mål: 73 Konko.
Då var det dags att möta de regerande mästarna på bortaplan. Inter styrde denna tillställning men matchen fick nytt liv efter Genoas snygga reducering, men det släcktes snabbt av Sauso. Genoa var inte bra, och vem minns inte Crespos jättemiss framför Rubinho. Men vi skapade hela tiden chanser men var alldeles för öppna bakåt.

Genoa – Palermo. 3 – 3. Mål: 60 Leon, 68 Leon, 83 Borriello.
Genoa spelade ut Palermo under stora delar av matchen men man fick bara med sig en poäng trots sitt massiva spelövertag. Planens trollgubbe nummer ett var Leon som gång på gång snurrade upp Palermo försvararna. Men det som man kommer ihåg mest från denna matchen var Genoas extremt tama markeringsspel på Palermos två sista mål varav det sista var på övertid. Så ska det inte få gå till på den här nivån. Publik: 23.595 


(Leon har precis gjort 3-1 målet mot Palermo och är i exstas.)

Reggina – Genoa 2 – 0.
Detta var en mörk dag i hela Italien då en Lazio supporter hade skjutits ihjäl. Genoa spelarna verkade ha tankarna på annat då man inte alls var med i matchen. Borriello var avstängd och Figueroa fick chansen från start men det ville sig inte denna afton.

Genoa – Roma 0 – 1.
Ännu en mycket tung förlust då Panucci fick avgöra på övertid. Genoa stod annars upp bra och vem glömmer inte Paros 30 meters kanon i Donis vänstra kryssribba. Vi var minst lika bra som Roma denna match, men man måste tänka på att de hade nästan halva laget borta av olika anledningar. Publik 24.106.

Torino – Genoa 1 – 1. Mål: 47 Borriello.
Ett klassiker möte där Genoa fick åka hem med en poäng i bagaget. Genoa gjorde annars en bra match speciellt i andrahalvlek och spelade en fin fotboll till skillnad från Torino som inte hade något spel alls. Ett rättvist resultat där ena laget firade (Genoa) och det andra laget deppade efter slutsignalen.

Genoa – Siena 1 – 3. Mål: 90 Figueroa.
Då var det dags för årets värsta mardröm. Jag trodde på tre enkla poäng men ingen match är enkel i Serie A. Siena kontrade sönder ett ihåligt Genoa försvar. Efter 0 – 3 målet chansade Gasperini och körde med fyra anfallare samtidigt vilket satte en enorm press på Siena. Man skapade mängder av chanser bl.a två i virket men målet kom först i den nittionde minuten av Figueroa, hans första i Genoa tröjan. Publik: 22.697.

Empoli – Genoa 1 – 1. Mål: 90 Masiello.
Detta var Empolis match men på något konstigt sätt lyckades Genoa få med sig en poäng hem i och med Masiellos mål i slutet. Empoli hade det bästa spelet och de bästa målchanserna. Genoa ska vara nöjda med en poäng.

Genoa – Parma 1 – 0. Mål: 43 Borriello.
Genoas spel från förra matchen var som bortblåst, för nu spelade man så bra som man kan göra på Marassi. Borriello nätade på straff sen han själv blivit dragen i tröjan på en hörna. I andra halvlek jämnades spelet ut en aning och på slutet hade Parma hård press på Genoa. Men tre mycket viktiga poäng att ha med sig in i juluppehållet. Publik: 22.914.

Lazio – Genoa 1 – 2. Mål: 54 Borriello, 57 Borriello.
En helt okej match av Genoa som började bäst. Efter Lazios ledningsmål hade Genoa svårt att skapa något men direkt i andra halvlek fick vi en gratis straff då Milanetto halkade/snubblade i straffområdet. Borriello gjorde inget misstag. Tre minuter senare nickar samme man in segermålet bakom gamle Balotta i Lazio kassen. Lazio var aldrig nära att kvittera. Detta var även Criscitos första match för Genoa i Serie A.


(Criscito gjorde en lyckad återkomst i Rossoblù)

Genoa – Atalanta 2 – 1. Mål: 77 Borriello, 88 Figueroa
Ibland ska man ha tur och det hade Genoa denna dag. Man skapade chanser men Atalanta hade tre ram träffar och fick ett 0 – 2 mål felaktigt bortdömt för offside. Direkt efter målet kvitterar Genoa genom sin skyttekung Borriello, sen avgör Figueroa på en nick på en hörna. Mycket turligt. Publik: 23.743.

Spelarna 

Det är många spelare som har fått sitt stora genombrott i år. Jag tänker på Borriello, Bovo, Rubinho, Leon och Konko. Folk hånade oss för värvningen av ”missbrukaren” Borriello innan säsongen i vårt forum. Men nu är det nog ingen som hånar oss längre, snarare hyllar oss då han har varit helt fantastisk och gjort 11 mål, vilket är mer än hälften av Genoas sammanlagda målskörd. Han är stor och stark, tungt vänsterskott och bra på huvudet. Han är även snabb för sin storlek och hyfsad teknik. En perfekt mittforward i ett 3-4-3 system och Donadoni har även talat om att han är aktuell för landslaget. Borriello har lovat minst 20 mål i år, får se ifall han lyckas. Det kommer även att bli dyrt att köpa loss honom, för den klubben som vill göra det. 


(Bovo med ännu en perfekt brytning)

Alla vet om Cesares Bovos talang. Han var lagkapten i U-21 landslaget när de vann EM 2004 och tillhörde då i sitt älskade Roma, då han helt plötsligt försvann till Palermo. Sen dess har han aldrig riktigt fått chansen. Nu har han fått det och tagit den. Han har varit Genoas klart bästa försvarare och dominerat stort i ett ihåligt Genoa försvar. Följsam, brytnings säker och är okej på huvudet. En klasspelare.

Näste utropstecken är Rubinho i kassen som har gjort en kanon säsong hittills. Han är en fantastisk linjemålvakt som har gjort otroliga räddningar under året. Han har sin svaghet i luften, men överlag är han mycket komplett. Genoa ska bygga sitt lag på Rubinho sa Genoas ledning när flera klubbar var ute efter honom under januarifönstret. 


(Rubinho dirigerar sitt försvar i matchen mot Roma)

En annan man som Gasperini har fått under kontroll är Leon. Han är en sådan spelare som man inte riktigt vet vad man har. Är han i form och har självförtroende är han fantastisk att skåda. När det går tyngre är han urusel och gör extrema misstag. Genoa trodde att Gasperini vore den perfekt tränaren för Leon, då det är sådana spelare som han älskar att utveckla. Han plockades från Reggina förra året där han var en av lagets bästa spelare. I Genoa har han haft det lite trögt, men i år har han blommat ut ordentligt. Ett par fantastiska matcher i Genoatröjan har vi fått sett samt några härliga solonummer av vår lilla trollkar som går under smeknamnet Rambo.

Den sista spelaren som jag vill nämna är Abdoulay Konko som vi mer eller mindre fick gratis av Juventus i Criscito affären. Han har spelat alla matcher i år varav en som avbytare. Han kan spela överallt, men har främst varit på högerkanten och på innermittfältet. Han är aldrig dålig, säker med boll, passningsskicklig men även tuff i närkampspelet. Ett fynd.

Det finns tre spelare som jag tycker inte har lyckats i år. En är Marco Di Vaio som har fått mycket speltid, men hans bäst före datum har gått ut för länge sedan. Han är seg som kola, orörlig och omständlig. Ska bli skönt att slippa eländet för han kommer med all säkerhet lämna klubben i januari. Den andra är Papa Waigo som klubben trodde stort på innan säsongen. Man köpte in han dyrt (för att vara en Serie B spelare) från Cesena, men omställningen till Serie A fotboll verkar ha varit för stor. Han har potentialen till att bli en klass spelare och klubben tror fortfarande mycket på honom. Jag tycker han påminner om en ung Faustino Asprilla i sin aviga och nästan loja spelstil. Dock så har han inte imponerat i de matcher han har fått chansen. Den sista spelaren är Manuel Coppola som jag trodde starkt på innan säsongen. Men han var skadad i början och har inte fått chansen efter det. Synd då jag gillar detta rivjärn med bollkänsla.

Ledningen 

Genoa ska ut i Europa. Tanken är att man ska göra det nästa år alternativt året efter. Man håller nu på att bygga upp en stomme med talangfulla spelare för framtiden och det måste man säga att man lyckats mycket bra med. Alla dessa spelare är fortfarande unga och kan med rätt träning och lite tur ha en stor framtid framför sig: Bovo, Borriello, Paro, Konko, Forestieri, Vanden Borre, Wilson, Masiero, Santos, Rubinho, Criscito och Figueroa (jag har säkert glömt någon). Även Genoas ungdomslag är fyllda av talanger då man bl.a vann jätteungdomsturneringen ”Torneo di Viareggio” för första gången förra året. 


(Preziosi - Leksakskungen)

Man kan inte säga att Genoas ”mini Moggi” till president Enrico Preziosi eller ”Leksakskungen” som hans smeknamn i Italien är, snålar med pengarna. Han har hittills i år handlat spelare för över 23 miljoner euro (Criscito, Masiero och Vanden Borre ej medräknade) vilket måste ses som mycket pengar på ett år för en klubb i Genoas storlek och Preziosi lovar mer. Preziosis olika företag omsatte år 2004 590 miljoner euro så det kanske finns mer pengar i familjens djupa fickor? En sådan här satsning är ett måste för att kunna etablera sig i toppen av Serie A. Preziosi har öppet gått ut och deklarerat att Genoa ska bli nya Fiorentina, som köper in unga talangfulla spelare för att sedan utveckla dessa till klasspelare. Man skrev även nytt kontrakt till 2012 mitt under säsongen med Gasperini, som anses vara framtidens tränare, då han står för en offensiv, kreativ och framgångsrik fotboll. Innan säsongen var snacket igång att man skulle köpa ”Marassi” av Genuasstad och få ensamrätt på arenan, som är väldigt förknippad med Genoa, då man har spelat på samma plats sen 1911, 36 år innan Sampdoria bildades. Sampdoria skulle bygga en ny arena i utkanten av staden så deras lantis supporters får närmare till matcherna. Vi får se hur det blir, men att ha Marassi för sig själv vore inte helt fel. 

Preziosi visar vägen till toppen, kan laget följa sin karismatiska president till oanade höjder?

GRADINATANORD2008-01-21 22:40:00
Author

Fler artiklar om Genoa