Livorno - Genoa 1-1

Trots ineffektiva anfallare, småtjuriga mittfältare och en utvisad försvarare lyckades Genoa få med sig en poäng ifrån Toscana. Var det tur eller inte?

Det blev inte det resultat någon hoppats på. Ett oavgjort resultat är sällan glädjande, och särskilt inte när det gäller jakten på topplagen i ligan. Genoas fina prestationer under 2008 fick sig en törn när slutsignalen i Livorno ljöd. Matchen som gästande Genoa setts som favoriter i slutade 1-1 i en match där tränare Gasperini valde att utnyttja sina bänknötande anfallare i full skala.

I höstas spelade lagen en ganska trist tillställning som även den slutade i en delad poängskörd, det var på den tiden då Genoa aldrig vunnit tidigare i ligan för säsongen. Då var förhoppningarna höga på en seger, främst eftersom det var hemmamatch men dessutom mot ett lag som Livorno som inte startat säsongen i någon vidare högform. Frågan är om inte förväntningarna på Genoa var ännu högre inför detta möte. Bortalaget kommer till Toscana med tre segrar av fyra möjliga för 2008 medan hemmalaget Livorno förlorat två raka matcher.

Inte helt förvånande gick Genoa tillbaka till 3-4-3 uppställningen med Bovo, Santos och Criscito. Bakom dem återfanns Rubinho som var tillbaka efter avstängning. På mitten hade Omar Milanetto fått ta plats för en gångs skull, bredvid honom startade Paro, Rossi och Juric. I anfallet startade tyvärr inte Figueroa, i hans ställe fanns Danilo. Tillsammans med storskytten Borriello och Sculli.

Matchen fick knappast den början Genoa önskat sig då Livorno-duon Tavano & Tristan tvingade Rubinho till ett par tidiga ageranden. Det skulle heller inte dröja förrän Rubinhos ageranden inte kunde täcka alla anstormingar från motståndarna. I matchens 16e minut slog den före detta Valencia och Empoli spelaren till och skapade slog den före detta Valencia och Empoli spelaren till med 1-0 för hemmalaget. Tavanos mål satte Gasperini i en icke önskvärd sits med ett mål i baken och till synes lite haltande offensiv.

Genoa gjorde i den 28e minuten ett ganska underligt byte, frågan är väl om Gasperini är den ende tränaren i hela Serie A som skulle våga sig på ett sådant byte. Bovo ut – Di Vaio in. Bytet innebar att mittfältet fick lite mer defensivt ansvar, men fortfarande ville Gasperini ha kvar deras kreativitet framåt. Di Vaio var mest menad som en ytterligare spets i anfallet mer än något annat.

Di Vaios byte skulle inte visa sig särskilt hjälpsamt till en början hursomhelst, de absoluta målchanserna uteblev och det var, som så många gåner förr, Marco Borriello som stod för de flesta farligheterna. I matchens 72a minut byttes Figueroa in emot Danilo, detta utan någon omdelbar effekt. Däremot fick Genoa se sig själv med endast en ordinarie försvarare kvar på banan när Santos, som visserligen stoppade Tavanos framfart, blev utvisad.

15 minuter kvar, Livorno leder med 1-0 och Genoa är reducerade till tio man. Läget såg inte särskilt ljust ut. Men det dröjde inte så länge innan Genoas fortsatta anfallsförsök äntligen gav utdelning. Marco Di Vaios skott i matchminut 83 styrdes via Livornoben förbi Amelia och in i mål. Gasperinis första byte hade betalat av sig.

Men mer än så blev det ju inte, varken Genoa eller Livorno orkade forcera fram ytterligare mål och precis som i höstas delade lagen på poängen. Kanske ska bortalaget få vara nöjda med en poäng, turen att Di Vaios skott faktiskt gick in avgjorde ju matchen och gav laget en poäng. I det stora hela var man heller inte mycket bättre än Livorno, så kanske ska man vara tacksam för att Livorno inte lyckades utnyttja Santos utvisning bättre.

Nya tag får istället tas nästa helg då det är dags för derby på Marassi. Förhoppningsvis slipper vi se fler utvisningar, för vår del hursomhelst, och gärna lite större effektivitet hos anfallarna.