Inför Juventus - Genoa: Tjuvstart på omgången
Vem kan stoppa dig, Diego?

Inför Juventus - Genoa: Tjuvstart på omgången

Det är dags för toppmöte i Serie A. En tjuvstart på veckans omgång spelas i Turin mellan två formstarka lag. Båda lagen med fina resultat i bagaget och självförtroende som heter duga. Spelet om vem som får haka på i toppen fortsätter. Blir det Genoa eller Juventus som går segrande ur en färgstark kamp om tre mycket åtråvärda och viktiga poäng?

Serie A är nu inne i november. En hård månad på många sätt. Det är snart halvtid och lagen har haft tid på sig att etablera sig och visa sina formkurvor. Säsongsinledningen är sedan länge över. Nu är tiden för de riktigt starka lagen att urskilja sig från mängden. Serie A har inletts med väldigt små avstånd mellan lagen, det har varit en mycket jämn serie hittills. Men nu börjar topplagen visa sig, precis som bottenlagen.

Den tolfte omgången i årets upplaga av den italienska toppserien inleds på torsdagen, alltså inte på lördagskvällen som man vant sig vid. Anledningen är att Juventus hemmaarena, Olimpico, då det Italienska rugbylaget ska möta Argentina på lördagen. Istället tjuvstartas omgången på torsdagen. Frågan är om något av lagen gynnas eller missgynnas av detta beslut.

Genoas säsong har varit solid, efter den något knackiga inledningen med Sicilienspöket. Sedan den snöpliga förlusten mot Fiorentina har man inte förlorat. Man är fortfarande obesegrade hemma på Marassi och laget har lyckats få med sig oavgjorda resultat, med viss mersmak, från sina senaste bortamatcher mot topplagen Inter och Udinese. Gasperinis mannar ser ut att vara på väg mot något stort, anförda av måltjuven, tillika skytteligaledaren och hemvändaren, Diego Milito.

Juventus å sin sida såg för inte så värst länge ut som ett krislag. Tränare Ranieri var i blåsväder och rykten florerade kring hans vara eller inte var som Gamla Damens boss. Men mitt ur blåsten reste sig ett lag som besegrat Real Madrid, regerande spanska mästarna, två gånger i Champions League, och därigenom kvalificerat sig till åttondelsfinal i samma turnering. Laget har dessutom lyckats vinna sina fyra senaste ligamatcher. Och mitt i allt detta verkar kungen av Turin, Alessandro Del Piero, ha hittat storformen igen.

Det känns verkligen på förhand som att det kan bli en oviss match. Svårtippad. Men högst sannolikt kommer vi bli bjudna på en mycket underhållande match mellan de svartvita från Piemonte och de rödblå från Ligurien. Båda kommer från segrar senast, Genoa slog Reggina hemma med 4-0, Juventus besegrade nykomlingen Chievo med 2-0 borta. Som sagt har Juventus fyra raka segrar i Serie A att stoltsera med, medan Genoa kommer med minst lika stort självförtroende efter att ha varit nära segrar mot både Udinese och Inter.

En stor skillnad mellan Genoa 2007 och Genoa 2008 är inte bara lagbredden, utan även Gasperinis inställning till rotationssystem. På senare tid har laget utformats till en bestående elva. Några spelare har fått gjutna platser, till exempel är det inte ofta Gasperini väljer att flytta på Rubinho, Ferrari, Criscito, Milito och Sculli. Sedan finns det spelare som nästan får gälla givna, åtminstone när de är friska och spelklara; Palladino, Motta, Mesto och Modesto. Vilka som spelar mot Juventus är lättare att spekulera i.

Förväntad startelva;
Rubinho; Biava, Ferrari, Criscito; Mesto, Rossi, Motta, Juric; Sculli, Palladino, Milito.

Förutsättningar inför matchen
Något som talar emot Grifoni är den tarvliga bortastatistiken. Ännu har man inte vunnit borta. Det har varit ganska stora skillnader i hemma- kontra bortaresultaten än så länge. Det måste bättras på, snarast. Att den vändningen ska komma mot just Juve är mindre trolig. Ett oavgjort resultat känns mycket närmare i det fallet.

Något som annars kan tala för de rödblå är att Juve saknar sin landslagsmålvakt, Gigi Buffon. Alex Manninger har gjort bra ifrån sig i hans ställe, men han kan ändå inte mäta sig med den trygga utstrålning som Buffon ger. Ska Juve kunna stoppa Milito måste både försvaret och målvakten vara på tårna.

Historiskt har Genoa haft det väldigt svårt i Turin. Endast två ynka gånger har Grifoni fått åka hem med segrar i protokollet. Den senaste triumfen var så sent som säsongen 90/91  (samma säsong vann Genoa hemma också med 2-0) då laget vann med uddamålet (1-0). Förra säsongen förlorade man båda mötena med Juventus. Det absolut senaste mötet var på Marassi där Juve vann med två mål mot noll efter ett kanonmål av Grygera och ett av skyttekungen Trezeguet.

Klarar Genoa att vända trenden på torsdag?

Carl Alexander Rosdahl2008-11-12 10:59:00
Author

Fler artiklar om Genoa