Genoa-Fiorentina 3-3: Mutu i vägen för Genoa-vinst
Mutu var ensam mästerlig när Viola blev utspelade i 56 min på Marassi

Efter en mycket stark öppning från Genoa hade man en 3-0 ledning med en halvtimma kvar att spela. De tre poängen kändes som hemma, men Adrian Mutu ville annat.

Obesegrade på hemmaplan och med chansen att avancera till fjärdeplatsen tog Genoa emot ett nytänt Fiorentina. Orosmolnet inför match, att Rubinho skulle tvingas avstå från spel på grund av skada, var som bortblåst och brassen var tillbaka för att försvara Genoas mål. Det övriga starfältet såg ut så här: en backlinje med Biava, Ferrari, Bocchetti och Rossi fick starta bakom ett mittfält med Thiago Motta, Juric, Criscito och Mesto. I anfallet Palladino chansen att spela brevid Milito, då Giuseppe Sculli var avstängd.

Matchen började på allra bästa sätt. Marco Rossi chippar över Fiorentinas backlinje till framrusande Thiago Motta, som kan trycka dit ledningsmålet efter att snyggt ha kontrollerat bollen med bröstet.

Genoa har ett bra tag i matchen, anfallsspelet fungerar utmärkt och Fiorentina försvarar sig bäst dem kan. I den tjugonionde minuten rycker Violas unge lovande mittfältare Jovetic förbi mittfältet och Biava slänger sig fram för att få stopp på rushen men får bara stopp på Jovetic och inte bollen. Biava, som sedan tidigare har ett gult kort i matchen, får ganska okontroversiellt sitt andra och blir utvisad. Med en man mindre och sextio minuter kvar skulle Genoa hålla undan för Viola?

Istället för att tappa greppet om matchen så fortsatte Genoa att göra mål. 2-0 målet kommer efter en fantastisk sextiometers räd från Mesto längs högerkanten. Med både finess och snabbhet rycker han förbi sin markering och spelar fram en framstormande Palladino på andra sidan straffområdet, som enkelt utökar Genoaledningen med ett lågt skott i målvaktens högra hörn.

Fiorentina, tyngda av det tidiga 2-0 underläget, hade fortfarande mycket svårt att komma in i matchen. Dainelli, Vargas och Gilardino försökte med Rubinho höll nollan intakt.

I början av andra halvleken utökade Genoa sin ledning igen. Gamberini missar en brytning i straffområdet på Criscito och domaren pekade på straffpunkten. Milito gör vad han ska och vi var i 3-0 ledning.

Nu trodde de flesta att detta var sista spiken i kistan, men icke. Nu hände något; helt plötsligt började Fiorentina komma tillbaka in i matchen. Efter lite tumult i straffområdet, då Rubinho rusat ut från mållinjen utan att få tag i bollen, dras Gilardino ner och det är kvitterat i straffsparkar. Mutu skickar Rubinho åt fel håll och ställningen är 3-1.

Tjugo minuter senare tilldelas Fiorentina en frispark ungefär 30 meter från mål. Mutu stegar fram och skruvar bollen mot Rubinhos högra hörn, men bollbanan ändras efter en thouch i Genoa muren, vilket helt ställde brassen. Bollen studsar mellan ribba och Rubinhos ben och in i mål med tio minuter kvar att spela. Skulle Genoa hålla ut?

När nittio minuter hade gått fick Viola ytterligare fyra minuter att jaga en kvittering. Med drygt tio sekunder kvar att spela är Genoa pressat och ligger väldigt lågt med sitt försvar. Då uppstår lite flipperspel precis innanför straffområdet ur vilket Mutu slutligen dyker upp och placerar in kvitteringen i Rubinhos vänstra hörn. Luften går ur hela Marassi och domaren blåser av matchen medan Viola ännu firar och utan att sätta igång spelet igen.

Nära skjuter ingen hare, men åh så nära det var! Man kan dock inte säga att Genoa snubblade på mållinjen då många matcher fortfarande återstår. I och med gårdagens resultat då Roma förlorade mot Atalanta med 3-0 ligger Genoa en poäng före huvudstadslaget och en poäng efter Viola, vilket ger oss goda chanser till att åtminstone nå en kvalplats till UEFA cupen. Hur ska detta sluta?