Cagliari-Genoa 0-1: Seger med mersmak
Ruben Olivera sänkte Cagliari!

Cagliari-Genoa 0-1: Seger med mersmak

Genoa gjorde sitt jobb och rodde hem tre poäng mot ett inte helt ofarligt Cagliari. Ruben Olivera avgjorde ännu en gång en mållös drabbning i slutminuterna, och ger Genoa chansen att rycka förbi både Fiorentina och Roma i tabellstriden när omgången är färdigspelad.

De rödblå från Genua reste under lördagen söderut till den rödblå ön Sardinien där Cagliari väntade på Stadio Sant’Elia. Båda lagen har haft relativt bra säsonger, Genoa i synnerhet förstås då man lyckats avancera till en femteplats inför omgång 28. Cagliari å sin sida lyckades med en u-sväng under höstsäsongen när allt såg ut att vara kört, förluster vändes till segrar och plötsligt var bottentippade Cagliari en svår motståndare att ta sig an.

I jakten på Champions League var en seger för Genoa förstås mycket önskvärd. Men att slå Cagliari borta skulle bli en tuff uppgift. Med vissa avstängningar och skador var både försvaret och mittfältet tvunget att ombildas något. Men längst fram fanns trion Milito, Sculli & Jankovic, ett tillräckligt skäl för att tro på en Genoaseger.

Första Halvlek
Det var de vitklädda gästerna som tog kommandot tidigt i matchen. Milito agerade som framspelare när han slog fram en passning till Giandomenico Mesto som dock inte kunde få till ett bättre avslut utan fick bollen rakt på Marchetti i Cagliarimålet. Milito tog sedan själv ett avslut, men borde nog satsat på att försöka placera bollen snarare än att bara gå på kraft. Marchetti behövde inte agera den här gången.

Cagliari kom tillbaka med ett par inspel, utan resultat. Men i den trettiofemte minuten fick Cagliari frispark vid hörnflaggan. Michele Fini slog frisparken till en omarkerad Diego Lopez som inte lyckas placera nicken bättre än i stolpen. Nära, nära för Cagliari.

Något senare var det dock slut på det roliga för Cagliari. Efter att ha, vad det såg ut som, hakat och sparkat Juric i hälarna blev Andrea Cossu utvisad. Var det rätt beslut? Var det en medveten eftersläng, ja. Annars verkade situationen tveksam. Men det var ju förstås inget varken Juric eller Genoa skulle klaga på. Cagliari hade nog en del att diskutera med Cossu om efter matchen.

Första halvlek bjöd inte på överdrivet mycket chanser. Spelet kring mittplan dominerade och varken Genoa eller Cagliari lyckades få till ett ihållande tryck på sin motståndare. Genoa gick ändå till pausvila som numerärt starkare.

Andra Halvlek
Den andra halvleken började med ett inspel från vänster där både Milito och Sculli misslyckades att få träff på bollen och istället omedvetet friställde Giandomenico Mesto vid den bortre stolpen. Mesto lyckades dock inte heller denna gång få bollen i nät, istället gick bollen på fel sida stolpen efter italienarens skott.

Fini fortsatte att oroa Rubinho i Genoamålet med sina frisparkar. Den här gången tog skottet i den uppställda Genoamuren och gick strax utanför stolpen. Frågan är om Rubinho tagit den om bollbanan varit ett par centimeter annorlunda.

Milito visade sin klass strax senare med en vacker chip in i straffområdet till en löpande Sculli som sånär får en tå på bollen. Marchetti rusar ut från sin linje och slår undan bollen framför fötterna på Sculli och avvärjer en farlig målchans för gästerna. 1-0 skulle sedan komma, när inbytte Olivera fick ett inspel i straffområdet som han lite väl enkelt rullade i nät. Målet dömdes dock bort för offside, vilket repriserna visade var korrekt.

Genoa behöll trycket på Cagliari som inte hade mycket framåt alls längre. Istället för full fokus på inspel försökte man nu istället bomba Marchettis mål utifrån. Sculli, Olivera och framför allt Jankovic hade alla farliga skott mot mål. Men än slå länge kunde Marchetti hålla ut.

Palladino var en frisk fläkt när han kom in och speedade upp anfallen ytterligare. På en snabb omställning framspelar han Milito som fintar bort sin försvarare och kommer öga mot öga i duell med Marchetti. Men återigen försöker den gode Milito att gå på kraft och får då bollen i ribban. Oturligt för Genoa.

Men målet skulle komma. Palladino får bollen på sin högerkant där han får utrymme att slå inlägget som till sist hittar skallen på Ruben Olivera som nickar in lednings- och segermålet till Genoa. Två lyckade byten avgjorde matchen och gav Genoa tre poäng.

Cagliari - Genoa 0-1
Ruben Olivera 0-1 85'

Rubinho
Sokratis - Bochetti - Criscito
Rossi (Palladino 71') - Juric - Milanetto - Mesto (Olivera 62')
Sculli (Modesto 72') - Milito - Jankovic


Avslutande Reflektioner
Genoa var det bättre laget, men Cagliari och, i synnerhet, Fini var inte alls ofarliga emellanåt. Genoa var effektivare och förtjänade segern. Kanske hade det varit annorlunda om inte Cagliari tvingats spela majoriteten av matchen med en man mindre, men nu blev det som det blev.

För Genoas del blev Rafa Palladino och Ruben Olivera tungan på vågen. Två lyckade byten för Gasperinis del. Tre mycket viktiga poäng bärgades genom dessa byten och ger nu Genoa pole-position i racet om fjärdeplatsen, där nu hoppet ligger på Inter och Sampdoria (tro det eller ej). Jag vill inte säga att jag håller på varken Inter eller Samp idag, huvudsaken är att varken Fiorentina eller Roma vinner.

Mot Champions League!












Carl Alexander Rosdahl2009-03-15 10:37:00
Author

Fler artiklar om Genoa