Inför Genoa - Juventus: Oerhört viktig match på Marassi
Kan Genoa ta revansch för höstens förlust?

Inför Genoa - Juventus: Oerhört viktig match på Marassi

4-0 på de tre senaste matcherna och en fjärdeplats i tabellen. Genoa har gått som tåget den här säsongen och innehar pole position i racet om sista Champions Leagueplatsen. Omgångens motståndare ingår också i en kapplöpning, men inte för en fjärdeplats utan för Lo Scudetto 2008/2009.

Den sjunde mars i år förlorade Genoa mot Inter på Marassi med 0-2. Resultatet speglade inte hela matchen och Genoa hade anledning till att vara besvikna. Därefter har laget gått framåt med inspirerad kraft. Man har tagit fördelar av individuella prestationer och stabilt försvarsspel och vunnit tre raka matcher, dessutom utan att släppa in ett enda mål. Med andra ord kommer man med ganska hyfsade förutsättningar inför matchen.

Genoa CFC
Ligurerna har överträffat förväntningarna stort i år. Redan förra säsongen var Gasperinis rödblå gäng en frisk fläkt i Serie A och tog alla med storm, även om man inte lyckades hela vägen fram till Europaplatserna den gången. Inför nuvarande säsong valde president Preziosi att slå på stort och öppna plånboken. En i princip helt ny trupp ställdes till tränare Gasperinis förfogande. Bland nykomlingarna under sommaren återfanns Raffaele Palladino, Giandomenico Mesto och Bosko Jankovic med flera. Den stora bomben var emellertid den återvändande prinsen, Diego Milito som skulle axla Marco Borriellos roll från föregående säsong som storskytt.

Genoa har inlett 2009 på ett mycket imponerande vis med bland annat segrar mot Napoli och Cagliari på respektive bortaplaner. Laget har på allvar utmanat storlagen Fiorentina och Roma i kampen om den åtråvärda fjärdeplatsen som ger kvalspel till Champions League. För tillfället ligger Genoa först i klungan, men kampen kommer onekligen pågå in i sista omgången. Att tappa poäng kan visa sig fatalt för Genoa.

I Genoa har flera spelare i mer eller mindre skala slagit igenom. Framför allt har Salvatore Bocchetti, som nyligen fått en plats i Marcello Lippis landslagstrupp, Domenico Criscito, som förstås är intressant för Juventusfansen, Matteo Ferrari, Bosko Jankovic och Rubinho. Många fler har varit tongivande dessutom. Främst tänker jag då på Thiago Motta, som avgjorde senast mot Reggina med matchens ända mål, och förstås Diego Milito som ligger på en delad tredjeplats i skytteligan. Tyvärr är nämnde skyttekung frånvarande inför mötet med Juventus, och många undrar såklart om ett Genoa utan Milito kommer klara av jätten från Turin.

Tabellplacering: 4:e
Nyckelspelare (Mot Juventus): Thiago Motta, Matteo Ferrari, Rubinho.
Bäste målskytt: Diego Milito 16 mål

Preliminär Startelva
Rubinho – Biava, Ferrari, Bocchetti – Criscito, Juric, Motta, Rossi – Sculli, Olivera, Palladino

Juventus FC
Mesta mästarna återtog sin plats i italiensk fotbolls finrum samtidigt som Genoa efter en kort visit i Serie B. Claudio Ranieri fick ta över rodret och lyckades trots en ganska tunn trupp nå en tredjeplats förra säsongen. Ett imponerande resultat allt som allt med tanke på truppen och omständigheterna. Målet för comebacksäsongen var inte nödvändigtvis att utmana om titeln, men att förhoppningsvis göra det säsongen därpå.

Juventus har hittills gjort en bra säsong, med ett par undantag. Man vann storstilat sin Champions Leaguegrupp i konkurrens av Real Madrid och Zenit St. Petersburg och utklassade Milan på hemmaplan strax innan jul- och nyårsuppehållet. Man har lyckats vara med i toppen hela säsongen och är nu mot slutet ensamma i fajten om Scudetton med ligaledaren Inter. Det grämer nog många Juventini att man inte fick med sig åtminstone en poäng i bortamötet med Inter. Förmodligen nästan lika mycket som den svidande poängförlusten mot Chievo(!) hemma senast. En seger mot Genoa är absolut nödvändigt för att de svartvita ska ha en chans att hämta in Inters nio poängs stora försprång.

Skadeläget i truppen är påtaglig där bland andra Sissoko, Amauri och Zanetti saknas. Detta svider såklart då Amauri är lagets bäste målskytt för säsongen. Trots det finns det fullgoda ersättare att tillgå. Alex Del Piero har haft en grym säsong och David Trezeguet är tillbaka efter sin skada. Dessutom har både Sebastian Giovinco och Vincenzo Iaquinta imponerat på sistone. Trots många skador under säsongens lopp har laget gått stabilt framåt och kommer utan tvekan ge Genoa en hård match på lördag.

Tabellplacering: 2:a
Nyckelspelare (Mot Genoa): Alessandro Del Piero, Gianluigi Buffon, Mauro Camoranesi.
Bäste Målskytt: Amauri 12 mål

Preliminär Startelva
Buffon – Grygera, Mellberg, Chiellini, Molinaro – Camoranesi, Marchisio, Tiago, Giovinco – Del Piero, Iaquinta

Tidigare Möten
Juventus har plusstatistik på Genoa. Senaste mötet lagen emellan var på Olimpico i Turin i höstas då Juventus vann med de stora siffrorna 4-1. Milito borde hursomhelst fått ett till mål med sig, vilket snyggat till siffrorna något, men i slutändan var ändå Juventus det bättre laget och värdiga vinnare.
Säsongen dessförinnan, när lagen senast möttes på Marassi, stod en viss tjeck i centrum, och tro det eller ej så var det inte Pavel Nedved. Zdenek Grygera gjorde kanske sin bästa match någonsin, i alla fall i Juventuströjan, då han sänkte Genoa med två mål mot noll.

Förväntningar inför matchen
Båda lagen kommer gå för tre poäng i nittio minuter, vilket bäddar för en underhållande drabbning. Inget av lagen har råd att förlora och ens delad poäng kan innebära katastrof för båda lagen när slutet stundar av säsongen. Genoa har bra form, man har flyt och försvaret känns stabilt. Däremot saknar man Milito. Juventus tappade poäng mot Chievo och kan vara lite ur balans, det är något man dock inte ska räkna med. Juve kommer vara taggade och trots Amauris frånvaro finns det fler målskyttar i form att ersätta med.

Sammanfattningsvis känns det som att det borde vara dödsstraff på att missa den här matchen. Så bänka er framför TVn eller datorn, för den här matchen vill ni inte missa!

Carl Alexander Rosdahl2009-04-10 14:17:00
Author

Fler artiklar om Genoa