Genoa – Sampdoria: 3 – 1: Milito sänkte kusinerna i Italiens hetaste match
Milito är derbykung med fyra mål i år

Dagens kvällsmatch var het och ikväll kokade det över fler än en gång. Vilken passion, vilken intensitet, vilken inställning vilket krig. Detta är Italien, detta är Serie A, detta är Derby Della Lanterna!

Nu bara minuter efter slutsignalen är man helt slut. Jag har suttit, stått, hoppat, skrikit, slagit näven i vägen, dunkat soffans dynor gula och blå och nu sitter man här och ska sammanfatta det här i en text för Er. Det går helt enkelt inte. Det som vi fick se ikväll går helt enkelt inte att överföra i textform. Men jag gör ett försök.

Genoa kom till matchen osäker på sin egna förmåga efter två raka förluster och man har under veckan stängt in sig på sin tränings anläggning. Intresset för denna match har varit enormt och temperaturen har stigit dag efter dag och idag nådde den kokpunkten. Genoas numera legendariska tränare Mr Gasperini valde som väntat att starta med dn förväntade formationen 3-4-3:

Rubinho

Biava Ferrari Bocchetti

Rossi    Motta     Juric     Criscito

Sculli     Milito     Palladino

Under spelarnas inmarsch fick båda lags supportrar visa upp sina estetiska kunskaper och Gradinata Nord hade den Engelska flaggan som grund och årtalet 1983. Långsidan fanns en stor Grifoni med texten:  "Ben arrivé a Zena" dvs. Välkommen till Genova. Zena vilket betyder Genoa på Genuas egna språk. Cyklisterna valde ett fint bengal/flagg tifo.

Sampdoria började helt klart bäst och ägde de första 10 minuterna helt. Pazzini fick ett kalasläge tidigt när han vände bort en Genoaback men dunkade bollen över i ett mycket bra läge. Genoa var helt klart tagna av stundens allvar och av Sampdorias inledning och hade svårt att få till något eget spel. Man kom knappt in på kusinernas planhalva. Men man började sakta men säkert ta over matchen men i den 26 minuten bjöd Biava Cassano på ett drömläge sedan han fick ont efter att försökt rensa iväg bollen i sitt egna straffområde. Men Cassano dunkade bollen likt Pazzini över målet ur ett mycket bra läge. Sen kom Genoas bästa chans när Diego Milito snyggt vände bort sin försvarare och sköt ett tungt och välplacerat skott som Castellazzi gjorde en fenomenal räddning på till hörna. Den efterföljande hörnan blev farlig. Juric som inte slog bort en enda fast situation idag slog in bollen mot Biava som i en duell med en Sampdoriaspelare fick bollen mot bortre stolpen där Diego ”Il Principe” Milito dök upp och petade in ledningsmålet i den 29 spelminuten. Marassi exploderade. Direkt efter målet fick Genoa en enorm energi och spelade mycket bra för att sedan falla tillbaka igen efter en femminutersperiod. Jag gick och väntade in halvtidsvilan när Sampdoria fick ett slumpmål med 30 sekunder kvar på halvleken. Efter ett långskott faller bollen ner till Campagnaro, som var offside. Men han gjorde inget misstag och kunde enkelt lägga in bollen bakom Rubinho trots Ferraris försök till brytning. Det var mycket tunga Genoahuvuden efter att halvtidssignalen ljöd direkt efter målet. Första halvlek såg ut som ett Genuaderby brukar då det var irriterat, aggressivt, småfult spel med många avblåsningar. Men det skulle bli ännu värre i andra halvlek.

Matchen stod och vägde en lång stund i början av andra halvlek. Men det kändes ändå som det var Genoa som förde matchen, men man hade svårt att komma till några farliga avslut. Sampdoria däremot brände sitt tredje öppna läge från nära håll i matchen när Sammarco sköt även han över Rubinhos ribba från ett mycket bra läge. Phu! Genoa började redan i första halvlek att mangla Cassano och denna herre blev mer och mer irriterad. Överlag var det mycket fysiskt spel från Genoas sida vilket Sampdoriasspelare hade mycket svårt att bemästra.

Båda coacherna började göra byten och Pazzini sparkade av Boccettis näsben. Blodet sprutade ett tag men Bocchetti är en hård pojk, som fick ett litet plåster på snoken och en näve bomull upptryckt i näsan. Sen var han redo igen. Sen kom Genoas 2-1 mål som samma assisterande domare som godkände Sampdorias kvittering nu godkände Militos ledningsmål trots att han var två meter offside. 1-1 i felaktiga offsidemål alltså. Det var en Sampdoriaförsvarare som drällde med bollen och när han väl skulle skicka iväg den så var Criscito framme med en fot och motlägget studsade fram till en helt fri Milito som vände om och sköt 2-1 med vänstern. Så oerhört skönt! Ifall matchen var het innan så var den nu stekhet. Cassano faller gång efter gång i närkamperna som en stupadbjörk och efter flyger han upp och gormar och skriker som en besatt på stackars Morganti som till slut inte orkade höra på Cassanos mungodis utan halade fram det gula kortet. Samp började nu sakta mala på för en reducering. Men då var det dags för den assisterande domaren igen som hade en mycket mörkt dag på jobbet. Digeo Militio blev vackert framspelad och stormade helt fri mot Castellazzi då denna domare gjorde ännu ett felbeslut och vinkade för offside.

Avslutningen av halvleken blev dramatisk då Morganti fick visa både röda och gula kort på löpande band. Stundtals påminde spelet mer om en match i det pågående NHL slutspelet. Med slagsmål och gruff efter varje avblåsning. Det var sparkar, bröstvärmare, knytnävslag ja det mesta i vålds väg. Egentligen var det konstigt att inte fler spelare åkte ut. De som fick syna det röda kortet var Ferrari i den 87 min, Campagnaro i den 90 min, Thiago Motta i den 90 min. Totalt gavs det ut 11 gula och tre röda kort samt cirka 60 frisparkar.

Sex minuters tillägg var snällt räknat ur Genoa ögon då enbart Rubinho tog på sig två minuter för att knyta skon + sex byten. Hur som helst satsade Samp på ”all in” och det resulterade i en Genoa kontring sen Milanetto vunnit en duell på mittplan. Han serverade Palladino som tillsammans med Milito fick en hel aveny att springa på mot en helt övergiven Castellazzi. Genoa duon gjorde inget misstag utan spelade enkelt över Castellazzi och Palladino lät Milito göra sitt hattrick och 3-1 till Genoa. GRANDE! Nu är Milito inte min prins längre utan min KUNG!

Eftersnack
Genoa tog sin första dubbelseger mot Sampdoria sedan säsongen 64/65 och i och med segern är vi fortfarande med och slåss om CL-platen tillsammans med Fiorentina. Men matchen kostade på då vi nu har både Motta och Ferarri avstängda mot Atalanta i nästa omgång. Två tunga avbräck trots att Motta gör en av sina sämsta matcher för året. Ni som fick se denna matchen förstår väl mig mera att detta är något som man aldrig ser på ett Romderby, eller Milanoderby. Detta är Italiens hetaste match!