Genoa – Roma: Gasperini avgjorde på Marassi
Zapater och Sculli jublar efter Zapaters smekning i krysset!

Genoa var urbleka i förstahalvleken men kom ut som ett nytt lag i andra efter att Gasperini sagt några magiska ord och bytt två spelare i paus. Roma var precis som vanlig mycket giftiga framåt men virriga bakåt.

Genoa tog emot Roma hemma på Marassi i premiären av Serie A. Förra året vann man mot Roma på Marassi och det skulle bli så även denna afton trots att Genoa startade matchen ängsligt och oinspirerat. Som vanligt chockade närmast Gasperini med laguppställningen och petade sin gullegris Criscito i förmån för Modesto.

Genoa ställde upp med (3-4-3):

Amelia

Biava – Moretti – Sokratis

Rossi – Juric – Zapater – Modesto

Mesto – Crespo – Sculli

Många utropstecken här. Zapater får debutera på riktigt! Sokratis får spela till vänster i försvaret! Modesto petar Criscito! En halvskadad Crespo får förtroende före succén Figueroa! Mesto väljs före Palacio!

Genoa såg väldigt ängsliga och stressade ut och gjorde mängder med tekniska misstag under hela första halvlek. Det var länge sedan som jag såg Genoa spela så dåligt på hemma plan. Felpass efter felpass och Roma rann igenom gång på gång. Det var Amelia och den assisterande domaren som räddade Genoa i den första halvleken. Totti var totalt fri framför mål, men Amelia kom ut och läste Tottis lama skott. Menez var aktiv och var på väg igenom flera gånger men Biava stoppade honom på sitt sätt, med ett brottargrepp. Nä, första halvlek var bara att glömma vilket tydligen spelarna gjorde i paus. Eller så få fick man sig en psykologisk tillrättavisning av Gasperini.

Gasperini var som alla andra mycket missnöjd med Genoas spel i första halvlek och valde att göra två byten direkt i paus. Ut gick Modesto och Mesto in kom Palacio och Criscito. Man gjorde även en del roteringar i försvaret där Sokratis gick över till sin vanliga position till höger och Moretti ut till vänster och Biava i mitten. Man märkte direkt att det var ett nytt lag som kom ut men stenhård press på bollhållaren och med ett mer koncentrerat och tydlig passningsspel. Det skulle ge utdelning direkt då Criscito bara efter några minuter klipper in 1-0 på en rullande boll efter att Sokratis nickat tillbaka bollen in i straffområdet. Criscito var sedan mycket bra och tog revansch (gammal historia) på Totti flera gånger då han kom i sista stund och bröt Totti flera gånger om med en lång fot. Mycket, mycket bra inhopp av Criscito. Men direkt efter målet lade Roma i en till växel och Genoa kunde inte hindra Tadei att trycka in 1-1 på en målvakts retur från nära håll. Matchen stod sedan och vägde och båda lagen verkade närmast nöjda med sina poäng. Men så råkade Totti få ut en tå på en snespark och den riktnings förändringen gjorde att Amelia blev chanslös. 1-2 och mörka vindar drog in över Marassi. Men Genoa ville annat och spelade ännu mera offensivt än tidigare. Det resulterade i en frispark mitt framför Romas mål efter att Juric blivit brutalt kapad av Andreolli. Alla trodde Juric skulle ta den men istället smekte Zapater iväg bollen mitt i krysset. 2-2! Ett fantastiskt snyggt mål och en fantastisk debut av spanjoren. Han var inblandad i mycket då han spelade tufft och resolut och kanske på gränsen. Men det skulle inte ta slut här. Casetti som hade stora problem när Palacio utmanade honom och var till slut tvungen att dra ner honom och Genoa fick på nytt en frispark i bra läge. En inövad variant ”la Gasperini” avgjorde premiärmatchen. Alla trodde på ett inlägg mot mål där Genoa hade parkerat alla sina nickspecialister. Men istället kom bollen snett innåt bakåt då Sculli hade löpt sig fri och drog till på volley. Arthur gör en kanonräddning men Biava trycker upp bollen i nättaket på returen. 3-2 och Marassi exploderar. Fantastisk vändning och vilken moral spelarna visar. Efter målet orkar inte Roma flytta upp spelet utan Genoa är närmare 4-2 än Roma är en reducering. Men matchen var mycket jämn och det skulle lika väl ha slutat med Roma seger ifall Totti hade varit lite mer beslutsam i de avgörande lägena. Genoa gör en bra andra halvlek offensivt men defensiven var fortfarande lika virrig som i första halvlek. Men bytena och orden Gasperini gör/gav i pausen avgör denna match.

Genoa - Roma 3-2
Criscito
    49min
Taddei     53min
Totti        64min
Zapater  69min
Biava      83min

BETYG:

Amelia 7,5 – Flera fina ingripanden och ett steg närmare Gli Azzurri

Biava 6 – Hade svårt med Menez, men avgjorde matchen.
Moretti 5 – För många tekniska misstag idag.
Sokratis 5.5 – Kämpade och slet som vanligt men lite ovän med bollen.

Rossi 7 – Il Capitano visar varför han är det. En riktig kämpe!
Zapater 6,5 – Gör ett drömmål, men var för ojämn.
Juric 6 – Som vanligt bra och rivig på mitten.
Modesto 5 – För många tekniska misstag. Inget självförtroende?
Mesto 5,5 – Fartfylld men det hände inte så mycket.
Crespo 4,5 – Helt ur balans och försökte filma flera gånger om.
Sculli 6 – Riktigt jobbig att möta. Ger allt i alla dueller.

(Criscito 7,5) – Mycket bra inhopp med mål framåt och flera avgörande brytnignar bakåt.
(Palacio 6.5) – Kom för långt ner i banan för att få ut allt av sin kapacitet. Men fixade frisparken som avgjorde matchen.
(Figueroa 6) – Kom in bra och vann flera dueller och var nära att bli målskytt.

DOM. Sig. Morganti 6 – Skulle ha varnat Crespo.