Fotboll och vetenskap: Sanningen om straffsparkar
En samling internationella forskare har skrivit en avhandling med titeln Myths and Facts about Football. En av de vetenskapliga slutsatser man kommit fram till rör straffsparkar, och hur målvakten bör agera i en sån situation.
Avhandlingen utgavs 2008 och en av redaktörerna är svensken med det passande fotbollsnamnet Patric Andersson, docent vid Handelshögskolan i Stockholm. 286 stycken straffsparkar från den verkliga fotbollsvärlden har forskarna analyserat, och man menar att man utifrån det materialet rent matematiskt kan räkna ut vad som är det bästa agerandet i en straffsituation.
Samtliga straffar har man hämtat från tyska Bundesliga, närmare bestämt 20 års straffsparksläggande har specialstuderats. Men förmodligen är resultatet relevant för alla (europeiska) fotbollsligor. Och vad är då resultatet?
Jo, att det ur målvaktens perspektiv är bäst att stå kvar mitt i målet. Anledningen till att målvakterna känner sig tvungna att kasta sig är förmodligen för att det känns löjligt att stå orörlig och passiv när bollen skjuts. Kastar målvakten sig har han åtminstone rört sig, varit aktiv. Det ser ut som om han försöker.
Ett exempel på en straff som slogs mitt i målet, med framgång, är Andrea Pirlos första straff mot Frankrike och Barthez i senaste VM-finalen, 2006. Då vann Italien, kanske mycket tack vare den första (psykologiskt viktiga) straffen som gick mitt i målet.
Fakta är att en målvakt, vid en straffspark, kastar sig åt antingen höger eller vänster 94% av gångerna. Endast i 6% av fallen vågar han stå kvar.
I säsongens första Milano-derby fick som bekant Inter straff, och Milito förvaltade den genom att skjuta mitt i målet; mycket lyckat. Hade Milans målvakt Storari läst på om statistiken, som säger att det är fel att kasta sig åt sidan, då hade han förmodligen räddat straffen.
Särskilt i Italien finns en tränarkultur med extrem noggrannhet i de taktiska förberedelserna, och det är nog inte osannolikt att en och annan mister (som tränarna kallas av spelarna) i Serie A och Serie B har tagit till sig den här typen av information.
Å andra sidan finns bilden av den vidskeplige italienske tränaren, som befinner sig långt ifrån ett vetenskapligt förhållningssätt, som Trapattoni med vigvattnet under VM 2002.
Under matchen mot Sydkorea i åttondelsfinalen stod Trapattoni med en liten flaska vigvatten i handen, det vill säga en blandning av vatten och salt som välsignats för att kunna användas för välsignade ändamål, som att hålla onda varelser, vampyrer och demoner (som inte tål vigvatten), på avstånd.