Guide till biljettköp i Genua

Guide till biljettköp i Genua

Sugen på att se en match på Luigi Ferraris men vet inte riktigt hur du ska få tag i en biljett? Läs denna artikel och få svar på dina frågor.

Artikeln är uppdaterad 2011-11-19

Om du vill köpa biljetter i förväg från Sverige: 


Kontakt med någon sportresearrangör eller liknande rekommenderas. Tyvärr har jag ingen erfarenhet av någon av dem, så jag kan inte rekommendera någon särskild. Det går inte att köpa biljetter direkt av Genoa via internet. Däremot säljer Lottomatica en del biljetter online på sidan www.listicket.it I skrivande stund säljs inte biljetter till Genoas matcher via sidan, men därmed inte sagt att det alltid kommer att vara så. 

Om du vill köpa biljetter på plats i Genua: 

Om du redan befinner dig i Genua kan du köpa dina biljetter på Genoa Store. (Largo XII Ottobre 37, öppettider 9-13, 15-19, stängt måndag förmiddag samt söndag, öppettiderna utökas ibland i samband med särskilt intressanta matcher) Biljettförsäljningen pågår i regel ungefär en vecka och avslutas dagen innan match, detta på grund av italiensk lagstiftning. Ta med dig passet, det måste visas upp vid biljettköpet. Det går att skicka någon annan att köpa biljetten åt dig, men då måste den personen ändå ha med sig ditt pass, eftersom det endast är identitetshandlingar i original som godkänns vid biljettköp. 

Biljetten är personlig, namnet på innehavaren står på biljetten. Överlåtelser av redan köpta biljetter kan göras på http://biglietteria.listicket.it/utilizzatori/ . Skriv ut bekräftelsen på bytet som du får från sidan och ta med dig den till stadion tillsammans med biljetten och passet. 

Det går också att köpa sina biljetter hos Lottomatica-ombuden (ungefär som de svenska ATG-ombuden). Försäljningsperioden är densamma som i Genoa Store. Lottomatica tar ut en låg förmedlingsavgift (ca 1 euro). Lista över Lottomatica-ombud som säljer biljetter hittar du här.
 
Det är nu återigen möjligt att köpa biljetter vid stadion i samband med matcherna. Mittemot Luigi Ferraris, i skolbyggnaden Istituto Firpo har man i markplan byggt in ett kontor för försäljning av biljetter. Ställ dig i kö vid någon av de tio biljettluckorna och köp din biljett. Kom ihåg att även där måste du visa legitimation. Istituto Firpo är en gråvit byggnad som du ser på vänster sida om vägen om du kommer från centrum längs Via Canevari (se vägbeskrivning nedan).

Biljettpriser säsongen 2011/12: 

Läktarna är indelade i kortsidorna Gradinata Nord och Gradinata Sud (25 euro), samt långsidorna Distinti (40 euro) och Tribuna (60-150 euro). Platser till gästläktaren säljs av det gästande lagets auktoriserade återförsäljare och kräver i regel att köparen har lagets supporterkort (Tessera del tifoso).

Särskilda fall: 

Högriskmatcher

När en match bedöms av de italienska myndigheterna som en högriskmatch, får biljetter endast säljas till personer som är folkbokförda i kommunen eller regionen där matchen spelas. Information om restriktioner brukar gå ut i samband med att biljettförsäljningen startar. 

Derbyn
Vid ett derby är det laget som står som bortalag som har hand om det mesta av biljettförsäljningen. Lagets säsongskortsinnehavare brukar ha förtur till biljetterna i ett par dagar, resterande biljetter släpps sedan till försäljning till övriga intresserade. Hemmalaget kan ha lite biljetter till försäljning också.

Att ta sig till Luigi Ferraris:

Det finns flera alternativ att välja på när man ska ta sig till Luigi Ferraris från Genua centrum. Buss är ett av dem. I samband med matcherna aktiveras särskilda busslinjer (kallade BM, CM, KM, SM samt 47/) som förbinder olika delar av staden med stadion. Nackdelen med dess bussar är att de saknar en särskild tidtabell och är därför lite svåra att pricka av. Ordinarie busslinjer som tar dig från centrum till Luigi Ferraris är linjerna 12, 13, 14, 37, 47, 48, 480, 482. 

Eftersom bussarna oftast är överfulla timmarna innan match och har svårt att ta sig fram på de lika överfulla vägarna mot stadion kan det vara nog så enkelt att gå. Ta dig till Brignole-stationen i östra delen av Genua centrum och följ Via Canevari som så småningom övergår i Via Bobbio tills du ser stadion. Låter det krångligt? Ta dig bara till Brignole-stationen ett par timmar innan matchen och vänta tills du ser personer i fotbollströjor och halsdukar, det dröjer ofta inte särskilt länge. Följ sedan efter dem, du kommer att hamna rätt.

På plats på Luigi Ferraris:

Var på plats i god tid. Insläppet brukar börja några timmar innan match och sker genom särskilda grindar, där man kommer in en åt gången. Innanför grindarna kontrolleras din biljett och ditt pass manuellt av matchvärdar. Var också beredd att visa upp eventuell väska för matchvärdarna. På din biljett står tryckt vilka grindar som är närmast den del av läktaren där din plats är. 

Även biljetterna till kortsidesläktarna har en platsnumrering, men den är bara till för att hålla koll på antalet sålda biljetter. Väl inne på arenan kan du alltså välja vilken plats du vill i den läktarsektion som du köpt biljett till. Även dessa läktare är utrustade med sitsar men INGEN sitter ner under matchen utan alla står på sitsarna. Räkna alltså inte med att du kan sitta ner och följa matchen. 

För att få ta med dig banderoller och liknande in på stadion måste du söka tillstånd senast 7 dagar i förväg hos klubben. Ansökan ska vara skriftlig och innehålla beskrivning av samt bild på den banderoll du vill sätta upp.

Min förhoppning är att denna information ska vara så uttömmande och lättförståelig som möjligt. Därför tas kommentarer, förslag till förbättringar och frågor tacksamt emot av artikelförfattaren.

Susann Silander2009-10-28 11:57:00
Author

Fler artiklar om Genoa