Projekt Luigi Ferraris: Planer för framtiden *uppdaterad*
Ansiktslyft på gång för Luigi Ferraris

Projekt Luigi Ferraris: Planer för framtiden *uppdaterad*

Fondazione Genoa har i veckan lagt fram ett projekt för renovering av Luigi Ferraris-stadion. I väntan på att Genua kommun ska ta ställning till förslaget presenterar vi här Fondazione Genoas projekt.

Uppdatering längst ner i artikeln!

Turerna kring stadionprojektet i Genua har varit många. Bland Genoas fans har missnöjet varit stort mot planerna på att överge Luigi Ferraris. Ett tag verkade det vara bestämt att en ny stadion skulle byggas, frågan var bara var den skulle placeras. Flygplatsområdet var länge aktuellt, men när det förslaget fick ett definitivt nej började alla inblandade se sig om efter nya vägar att gå. Idén om att renovera Luigi Ferraris plockades fram ur malpåsen och i veckan presenterade Fondazione Genoa en projektidé om renoveringen för kommunledningen i Genua. Du kan se en film om byggprojektet HÄR.

Tanken är att utgå från den befintliga stadion som grund. Utvändigt ska den kläs med en stål- och glaskonstruktion, som ett skyddande skal som ändå inte döljer den gamla fasaden. Invändigt är kanske den mest diskuterade förändringen en minskad besökskapacitet. Sittplatserna som finns idag är inte tillräckligt breda för de minimikrav som finns utan måste ersättas med bredare sitsar. Dessutom vill man bredda området runt själva planen något vilket också innebär lite mindre plats för publiken. Från dagens drygt 36.000 platser räknar man med att behöva minska ner med några tusen. Man räknar i alla fall med att klara UEFA:s gräns på 30.000 åskådarplatser. 

Utöver plan och läktare utlovar Fondazione Genoa diverse smått och gott inne på den nya arenan. Till exempel handlar det om nya och förbättrade utrymmen för de journalister som bevakar matcherna, 28 skyboxar för dem som vill spendera mycket pengar när de går på fotboll och utrymmen för affärsverksamhet i de två glastornen som ingår i fasaden. 

Själva stadion ska befinna sig på ett slags plattform, under vilken parkeringar ska byggas. Runt själva stadion planeras ett grönområde som ska vara tillgänglig för allmänheten. På det sättet vill man samtidigt skapa en trevligare miljö i Marassiområdet. De boende där har länge klagat på de negativa effekterna av att ha stadion som granne och det vill man kunna ändra på. Stadion ska helt enkelt bli en mer integrerad del av kvarteret, inte bara en sportanläggning som råkar stå mitt bland bostadshusen. 

Italien kandiderar som arrangör för fotbolls-EM 2016 och Genua kommun är fast besluten att komma med bland de städer som får vara med om arrangemanget. Därför ställer också kommunen krav på att renoveringsplanen ska hålla UEFA-standard för att den ska godkännas. Enligt Fondazione Genoa har hänsyn till samtliga UEFA:s krav för arrangörsarenor tagits i planeringen och den ska därmed vara godtagbar ur den aspekten. Dessutom kräver kommunen att det ska finnas en genomtänkt och realistisk plan för finansieringen av projektet. Prislappen för bygget har satts till strax under 50 miljoner euro, vilket är lägre än flera av de andra planer som diskuterats tidigare. Återstår att se hur förslaget bedöms av de ledande i Genua kommun. 

Uppdatering 19/11 -09: Ännu en svängning i projektet har ägt rum. Enligt tidningen Secolo XIX har presidenterna för Genuas två fotbollslag träffats i veckan och diskuterat stadionprojektet. Kontentan av mötet ska ha varit att det redan nu kan vara för sent för att komma fram till en lösning som är seriös, ekonomiskt försvarbar och som delas av båda klubbarna och som dessutom kan genomföras i tid för EM 2016. Presidenterna ska också ha diskuterat vilket projekt som är mest värt att satsa på, ombyggnation av Luigi Ferraris eller nybygge utanför centrum. Enligt borgmästare Vincenzi ska ett förslag presenteras till fotbollsförbundet inom en vecka, annars måste Genua dra tillbaka sin kandidatur som arrangörsstad. Hur det än blir med det kräver hon att klubbarna kommer överens om en lösning som innebär att driften av stadion tas över av klubbarna. Hon säger att hon avvaktar ett klart besked från klubbpresidenterna innan hon går vidare i frågan. Enligt rykten ska både Sampdorias president Garrone och borgmästare Vincenzi vara mer positiva till nybygget.

Susann Silander2009-11-19 09:10:00
Author

Fler artiklar om Genoa