Borås Arena, Borås, 2017-09-04 19:00

Norrby IF - Varbergs BoIS

Inför Cagliari - Lazio: Favorit i repris

Ovisst på Sant´Elia när Lazio kommer på besök till Sardinien. Matcherna mellan de två lagen brukar numera bjuda på allt som har med det oförutsägbara att göra. Men den här gången är en oväntad förutsättning det att Lazio kämpar för att undvika nedflyttning.

Dags åter för galenskapernas möte i Serie A: 2000-tal och Cagliari mot Lazio.

Som vi har konstaterat så många gånger förr på den här sidan, brukar det här sällan bli någon vanlig match, så alla bör vara förberedda på vad som kan och lär hända när matchen drar igång imorgon eftermiddag.

Dock så är läget lite annorlunda den här gången. Hur det påverkar utgången blir intressant att se.

Lazio spelar nämligen för sin överlevnad den här gången, vilket förstår inte hör till vanligheterna.

Visserligen gjorde man det även vårsäsongen 2005 när man var på besök på ön och fick med sig en viktig poäng när Sebastiano Siviglia kvitterade på övertid.

Men den gången var nästan halva ligan indragen i bottenstriden. Lazio stod inte ut som ett mer besvärat lag än de flesta andra.

Annorlunda är det den här gången. Resten av ligan har dragit ifrån och längst ner i tabellen kvarstår Siena, Atalanta, Livorno… Och det anrika och på pappret ganska så starka Lazio.

Förra veckan hade de ljusblå chansen att dra ifrån och lämna lagen under strecket åt sitt eget öde. Men förlust hemma mot ett halvmotiverat Bari, 0-2, inklusive straffmiss av serben Kolarov, innebär att man nu är riktigt illa ute. Fortfarande har man hand om kommandot och kan hoppas på att konkurrenterna går ännu sämre, men det kommer att krävas en stark slutspurt för att nå 40 poäng, eller åtminstone i närheten av det, för att säkra nytt kontrakt inför nästa säsong.

Och i det här läget är det förstås väldigt farligt att möta Lazio. Jag tillhör visserligen inte dem som hävdar att Lazio på pappret är ett lag för Europaspel, eftersom de lag som just nu befinner sig i top 6 är i mina ögon bättre även på pappret, men självklart har nedflyttning varit uteslutet. På så sätt är Lazio en tickande bomb som närsomhelst kan explodera och komma tillbaka till sin rätta nivå som ett lag för den övre halvan. Vi hoppas att det inte händer just imorgon.

Och ett lag på den övre halvan och inte så jättemycket mer är just var Cagliari är för tillfället. I flera veckor har det handlat om att vinna eller hamna efter. Man har inte vunnit, men ändå finns fortfarande en realistisk chans på en Europaplats, tack vare konkurrensen som gör att motståndarna längre fram också har åkt på ett och annat bakslag.

Mycket tunga avbräck får Allegri leva med när två av säsongens bästa spelare – Astori och Cossu – båda är avstängda efter förra helgens målfest på Marassi mot Genoa.
Ersättare blir Canini – som i sin tur återvänder efter skada – och Jeda som alltså får Cossus släpande roll i anfallspelet.

När lagen möttes i höstas åkte Cagliari hem från Olimpico med en 1-0-seger, tillkommen på ett ganska klantigt ingripande av Lazios unge uruguayanske målvakt Muslera på en Conti-frispark, som på returen slogs in av Matri.

Muslera återfinns i den preliminära uppställningen för Lazio, som i helhet har sin svaga punkt just i defensiven, där man med saknaden av Siviglia och Radu får ställa upp med en oprövad och föga samspelt backlinje framför den osäkre målvakten. Att Cagliari som nästan aldrig går mållöst från en match numera ska få hål på detta är ingen högoddsare. Frågan är mer om det stannar vid ett eller om det kan bli fler. 

Länktips (ovan, till höger): Om Cagliari mot Lazio på 2000-talet.

Hossein Nayebagha 2010-03-20 12:05:00
Author

Fler artiklar om Cagliari