Il Grande Torino Del IV – Superga

Il Grande Torino Del IV – Superga

Ett av fotbollshistoriens allra tyngsta datum skrivs den fjärde maj 1949. Il Grande Torino omkom tragiskt i en flygolycka och detta är historien om Grande Torinos sista dag och händelserna efter.

Den tredje maj spelade Il Grande Torino den fotbollsmatch som kom att bli deras sista. En uppvisningsmatch mot Benfica som slutade med en 3-4 förlust. Romeo Menti fick slå in det sista målet med tre minuter kvar.

Nästan hela Torinos a-lag var med på resan. Backen Sauro Tomá hade knäproblem och ville följa med, men beordrades att stanna hemma.. Andremålvakten Renato Gandolfi fick också stanna i Torino då Novo hade lovat Aldo Ballarins yngre bror Dino en plats i laget. Laget skulle även få ett nytillskott i den ungerska storstjärnan Laszlo Kubala. Kubala fick dock förhinder när hans son blev sjuk dagarna innan match.

Superga-tragedin
Den fjärde maj reste laget hemåt. Från Lissabon tog man planet till Barcelona där man mellanlandade och tankade. Laget åt lunch med Milantruppen som var på väg till Madrid för vänskapsmatch. 14:50 lyfte planet från Barcelona och truppen var på väg hem.

Över Torino låg ett oväder. Yvigt regnande och en tät dimma gjorde förhållandena svåra för piloten. Planet cirkulerade ovanför Torino när man vid 17:00, via flygplansradion, fick order att flyga till Milano. Det var den sista kontakten med planet. Flygplanet, en Fiat G.212, hade tappat höjd och kurs när höjdmätaren gått sönder. 17:05 hördes en stor explosion uppe på Superga-kullen nordöst om staden.

Intill kyrkan hittades vrakdelar ifrån ett flygplan. Folk kom till platsen för att leta efter överlevande. De man fann var döda kroppar och Granatafärjade fotbollströjor. Den overkliga sanningen spred sig snabbt över staden. Ombord på planet var Il Grande Torino och alla var döda.

Flera av kropparna var så sönderbrända att man endast kunde identifiera dem via vigselringarna. Italiens före detta förbundskapten Vittorio Pozzo fick i uppdrag att gå runt och identifiera kropparna som var hans vänner. 31 personer omkom;

Fotbollsspelare (Il Grande Torino)
Valerio Bacigalupo
Aldo Ballarin
Dino Ballarin
Milo Bongiorni
Eusebio Castigliano
Rubens Fadini
Guglielmo Gabetto
Ruggero Grava
Giuseppe Grezar
Ezio Loik
Virgilio Maroso
Danilo Martelli
Valentino Mazzola (Il Capitano)
Romeo Menti
Piero Operto
Franco Ossola
Mario Rigamonti
Julius Schubert

Tränar- och läkarstaben
Arnaldo Agnisetta
Ippolito Civalleri
Egri Erbstein
Leslie Lievesley
Ottavio Corina
Andrea Bonaiuti

Journalister
Renato Casalbore (Grundare av Tuttosport)
Luigi Cavallero (La Stampa)
Renato Tosatti (La Gazzetta Dello Sport)

Flygpersonal
Pierluigi Meroni
Antonio Pangrazi
Celestino D'Inca
Cesare Biancardi

Landsorg varade i veckor. Symbolen för återuppbyggnaden efter andra världskriget hade gått bort och två dagar efter, den sjätte maj, följde 600.000 personer begravningsceremonin ute på Torinos gator. på denna tid var invånarantalet i staden 400.000.

Med fyra omgångar kvar av säsongen fick Torino ställa upp med Primaveralaget. Av respekt för händelsen ställde alla motståndarlagen Genoa, Palermo, Sampdoria och Fiorentina upp med sina respektive juniorer. Torino vann alla fyra matcher och kunde titulera sig mästare för femte gången i rad.

River Plate - Torino: En historia som förbrödrar
Några dagar efter den tragiska Superga-tragedin erbjöd sig de argentinska laget Rivers president, Antonio Vespucio Liberti, att åka över till Italien, med sitt lag, för en välgörenhetsmatch till förmån för de omkomnas familjer. Trots att de hade en viktig match mot Racing Club åkte de över Atlanten för att visa sitt stöd.

Tre veckor efter olyckan, den 26 Maj, spelades matchen inför 70.000 åskådare på Stadio Comunale i Torino. River ställde upp med storstjärnor som Labruna, Di Stefano, Loustau , Rossi, Carrizo och mötte Torino Simbolo, ett lag med spelare från den italienska ligan. Matchen, som slutade 2-2,blev en succé och skapade ett speciellt band mellan klubbarna som finns än idag.

Som en hyllning till Il Grande Torino började River Plate spela i granatröda tröjor. Det blev deras andraställ till långt inpå -70 talet. På senare tid har River under vissa säsonger inkorporerat den granatröda färgen i sina andra och tredjeställ. Torino har å sin sida, som god gest och tacksamhet, använt sig av den diagonala röda randen över bröstet, som kännetecknar River Plates hemmatröja.

Sorgen efter laget
Ferruccio Novo missade Portugalresan på grund lunginflammation. Novo sade efteråt att sorgen efter att ha förlorat sina vänner var så smärtsam att han hade velat vara med på planet. Novo ville bygga ett nytt starkt Torino men orkade inte.

Någon som heller inte orkade var Sauro Tomá. Backen som stannade hemma från resan försökte även han fortsätta i Torino. Men han kunde inte hitta lugnet. Varje gång han tog på sig Torinotröjan tänkte han på sina döda vänner och Superga-tragedin. -51 lämnade han för spel i Brescia. Idag är Tomá 87 år. Varje årsdag har han sig upp till Superga för och deltagit i minnescermonin.

Torino som klubb har aldrig riktigt återhämtat sig efter tragedin. Man har drabbats av flera tragedier, Luigi Meroni, men 1976 kunde man vinna Scudetton igen. Kapten Renato Zaccarelli och lagkamrater firade ligasegern med att ta sig upp till Supergakyrkan med fansen. Spelarna hade dock svårt att ta sig fram för  Torofansen gick man ur huse och hela vägen upp till Superga var fylld av folk.

Årliga ceremoni
Klockan 17:00 varje fjärde maj hålls en årliga minnesceremonin i Supergakyrkan. Supportrarna är där hela dagen men  Torinos lag dyker upp till cermonini som avslutas med att lagets kapten läser namnen på de omkomna.



Detta var fjärde och sista delen om Il Grande Torino. Jag hoppas att läsningen har varit till er belåtenhet.

 Il Grande Torino - Sempre con noi

Vill även tacka Mikael Siri från Argentinaredaktionen som hjälpte till med research.

Övriga delar
Il Grande Torino Del I - Uppbyggnaden
Il Grande Torino Del II - Under kriget
Il Grande Torino Del III - Dominansen

Källor: Torinofc.it, archiviotoro.it, toronews.net, ilgrandetorino.net, lastampa.it, goal.com och football-italia.net

Joel OlssonMail: olsjoel@gmail.com Twitter: @OlssonJoel2011-05-01 14:45:00
Author

Fler artiklar om Torino