Criscito Genoas nya Bandiera
Criscito en Gli Azzuri!

Criscito Genoas nya Bandiera

Genoa värvade igår till den resterande halvan och Cristico som nu kan få möjligheten att på riktigt bli Genoas svar på Paolo Maldini.

Gasperinis gunstling och favoritspelare Domenico ”Mimmo” Criscito är återigen från och med ikväll 100% Genoa! Detta har vi väntat på länge och troligtvis även Criscito som verkar vara en sådär ödmjuk och härlig kille som inte väljer pengar före klubb, likt Diego Milito. Jag tänkte kortfattat gå igenom Mimmo Criscitos karriär från ungdomspelare i södra Italien till en Gli Azzuri back i Genoa.

Cristico började sin karriär i som mycket ung i Virtus Volla men hans talang snappades snabbt upp av Claudio Onofri, en före detta försvarare i Genua. Han värvades till Genoa redan som 13 åring och växte till sig snabbt i Genoas ungdomslag. 7 juni 2003 debuterande han som 16 åring i Serie B. Sommaren efter sålde Genoa 50% av Criscitos kontakt till Juventus för nästan 1 milj euro. I Juventus bildade han ett mäktigt primavera lag med spelare som Claudio Marchisio, Paolo De Ceglie och Sebastian Giovinco. De vann Campionato Primavera 2006 och efter det året återvände den delägda Criscito till Genoa och Serie B.


(Criscito tillbaka i Genoa) 

Det året spelade han som i trans och fick omedelbart Gasperinis förtroende i lagets 3-4-3 system som vänsterback. Detta resulterade i att han blev en U-21 landslagspelare och han hade bäst snittbetyg av alla spelare i hela Serie B av Gazetta dello sport som 19 åring. En fantastisk prestation! I sitt Genoa var han en kugge och redan då en av lagets viktigaste spelare. I januari köpte dock Juventus de resterande 50% av Criscito, en affär värd 7,5 milj euro inkl spelarna Masiello och Konko (spelare som senare såldes för över 10 milj euro efter en säsong). Criscito spelade kvar i Genoa tills sommaren.

Hans officiella debut i Juventus gjorde han den 25 augusti 2007 mot Livorno en match som Juventus vann med 5-1. Juve med Claudio Ranieri i spetsen hade av någon anledning tyckt att den relativt späda men ack så kvicka och bollsäkra Criscito skulle spela mittback i ett 4-4-2 system. Detta skulle visa sig ödesdigert då stora, starka Totti flyttade Criscito som ett barn och gjorde två mål på sex minuter och Criscitco blev utbytt i halvtid och efter det placerad i frysboxen bakom giganterna Chiellini och Legrottaglie. Hade han fått chansen i sin position, på en kant hade med all sannolikhet allt slutat annorlunda. 


(Criscito i en av sina åtta matcher för Juventus)

Nu blev det annorlunda och Genoa såg talangen i Criscito och Genoa valde att låna Criscito i januari och smarta som man var bankade man även in en klausul på ett delägarskap vilket gör att man kunde köpa tillbaka halvan som man tidigare sålde för 7,5 milj euro under sommarens mercato för 5.5 milj euro. Genoa valde givetvis att använda sin klasul till fansens stora förtjusning och deras egna lilla maskot var tillbaka i Rossoblu.


Säsongen 2008-09 var Criscito återigen en av Genoas bästa spelare och så här skrev jag efter säsongen:

” Mimmo har i år tagit ett stort steg i sin utveckling och hittat sin position ute på Genoas vänsterkant som stundtals har varit magisk med Bocchetti, Criscito och Palladino. Denna talangfulla kant har Criscito styrt både offensivt och defensivt med fina fötter och långa löpningar från sin mittfältsposition. Det har även resulterat i flertalet mål framåt som ett stabilt försvarsspel bakåt. Criscito har inte styrkan men den behövs inte på kanten och där har han snarast en fördel med sin kvicka späda kropp, som flyger han fram, som en vessla längs den vita kritade linjen.”

Den 1 februari 2009 gjorde Criscito sitt första mål i serie A mot Palermo som blev matchavgörande (1-0). Criscito har avancerat uppåt i spelplanen redan under förra säsongen och spelar numera frekvent som vänstermittfältare i Gasperinis 3-4-3 systemet med stor succé. Criscito var förlovad med den Genovesiska flickan Pamela Chioccoli och gifte sig med henne i juni 2009 vilket bidrog att han blev ännu mera bofast i Genua som stad. Genoa som lag gjorde en halvtaskig säsong med många blandade resultat men Criscito levererade alltid och var Genoas bästa spelare efter Marco Rossi. När Mimmo spelade från start blev han endast utbytt en gång under säsongen. Criscitos fina säsong resulterade i att han fick spela alla tre VM-matcherna i Sydafrika från start för italien och gjorde trots lagets svaga insats bra ifrån sig utan att glänsa som vi är vana att se honom i Genoa. Men det är inte lätt att från att spelat i en VM-kvalmatch till att spela ordinarie i ett VM, men under omständigheterna gjorde han det bra.

Mercaton sommaren 2010 gjorde Genoa det enda rätta, och det som var deras målsättning nämligen att köpa Juventus resterande del av Criscito för 6 milj euro. Nu äntligen är han återigen 100% Genoa och efter att ha mjölkat Juventus på både spelare och pengar är han nu tillbaka där han hör hemma mycket tack vare Bonucci som var nyckeln i affären.

Criscito som sagt att han vill bli Genoas svar på Paolo Maldini.

Varså god, nu har du chansen, på riktigt!

Fakta
Namn: Domenico Criscito
Född: Cercola
År: 30 December 1986

Matcher i Genoa: 117
Matcher I Juventus: 8
Mål:

Landskamper
Italalien U-17 – 5 matcher
Italalien U-18 - 5
Italien U-19 - 6
Italien U-20 - 4
Italien U-21 - 26 
ITALIEN - 10

GRADINATANORD2010-06-26 00:54:00
Author

Fler artiklar om Genoa