Aria di derby
Derby 103 står för dörren

Aria di derby

Genoaredaktionen går på strövtåg i staden för att vädra derbyluft.

Det var bättre förr, kan man nostalgiskt konstatera. Åtminstone när det gäller derbystämningen i Kamomilla… förlåt, Genua stad. De ekonomiska krafterna lyckades få sin vilja igenom och få derbyt spelat på kvällen så att genuaborna kan ägna söndagseftermiddagen åt julshopping. När man promenerar runt på gatorna i ett decemberkyligt Genua så är det också julhandeln och inte derbyt som har övertaget.

Här och där kan man dock se tecken på att något är på gång. På julmarknaden i stadens historiska centrum hittade jag ett försäljningsstånd som bara sålde presentartiklar i rödblått eller… Ja, ni vet, det andra alternativet. Jag mötte också en man som stolt promenerade omkring i kylan med jackan uppknäppt för att visa upp sin genoatröja. Andra passar istället på att värma sig med mössor och halsdukar i sina lagfärger, även om de inte är ett lika slående inslag i gatubilden som de ibland varit.

Lokaltidningen har gjort sitt bästa i veckan för att hetsa upp derbystämning. Förutom kommentarer från spelare, tränare och andra nyckelpersoner har vi matats med politikers, lokalkändisars och läsarnas åsikter. Biljetter har lottats ut och derbybilagor tryckts. Det mest underhållande var annars när tidningen gick ut och frågade folk vad som är det galnaste de skulle kunna tänka sig att göra om favoritlaget vinner derbyt. De flesta var inte inspirerade till några större galenskaper men något exempel lyckades tidningen vaska fram. Bland förslagen fanns ett dopp i fontänen på Piazza De Ferraris i decemberkylan eller vad sägs om en promenad naken längs Via XX Settembre, den största gatan i centrum av staden?

Biljettförsäljningen rapporteras inte heller ha orsakat några långa köer eller kaos på försäljningsställena utan går i maklig takt. Det ryktas om att supportrar för båda lagen på söndagskvällen ska tåga till stadion i varsin kortege men detta är tills vidare bara ett rykte som inte bekräftats. Det hetaste förhandssnacket är kanske det om vädret. Det lovar inte gott inför helgen, det är kallt och det har snöat lite natten mot fredagen, mer kan vara på väg. Vi minns att ifjol sköts matchen mot Bari upp på grund av snöproblem och folk frågar sig vad som händer i helgen. De ansvariga väljer att inte komma med uttalanden i förväg efter alla problem i samband med fjolårets uppskjutna match, men klart är att vädret oroar. Vad händer om det snöar under helgen?

Lite inflation har det alltså gått i derbystämningen, det är bara att acceptera faktum. Icke desto mindre tror jag att det kan hetta till här och där under 90 minuter på söndagskvällen när derby nummer 103 går av stapeln. Väl mött!

Susann Silander2010-12-17 10:46:00
Author

Fler artiklar om Genoa