Barak:  ”Jag drömmer om att vinna över Tyskland”

Barak: ”Jag drömmer om att vinna över Tyskland”

"Han är redo för en top-5 klubb nu"

Orden kommer från president Setti när han berömmer sin gunstling Antonin Barak efter segern mot Sassuolo där han som förste Hellasspelare någonsin gjort tre mål i en och samma match.

Mercaton är verkligen i zenit just nu och det största affären är såklart Vlahovic som är på väg till Juventus från Firoentina.
Men det händer självklart saker hos oss också, bl.a. Casale som dragit intresse hos Lazio och Milan men också våran supertjeck är på radarn.
Många klubbar är nyfikna på den tjugosjuårige offensiva mittfältaren som verkligen har satt sina spår i klubben och med sina nerhasade strumpor och sina offensiva raider så ser fansen scudettohjälten Hans-Peter Briegel glimra förbi.
Han gjorde sitt stora genombrott med Juric men har tagit ytterligare ett steg med Tudor i sin rätt fria roll som trequartista.



Visst finns drömmarna om något större där men det har verkligen inte varit rakt fram för Antonin i fotbollslivet. 
Början av sin pojklagskarrär startade han i målet. Men efter att ha fått sin beskärda del av frisparkar i huvudet tröttnade han och lämnade målvaktsposten. 
Lyckan vände ändå inte.
Trots att han hade sin far som tränare som liten så kostade det mer än det smakade. Han blev mobbad av de övriga lagkamraterna just pga att de tyckte han var förfördelad av sin far, särskilt som han hade problem med ryggen och inte alls var särskilt snabb eller teknisk i början.
Mobbingen fortsatte även upp när han kom med i Dukla Pribrams a-lag. Situationen var ohållbar och han lämnade för Slavia Prag 2016, vilket också gjorde att Udinese såg talangen i honom - trots hans långsamhet. 
"Jag har accepterat att jag inte är snabb och lär aldrig bli det heller utan jag får kompensera det med min spelförståelse i stället och veta var bollen ska komma tidigt, lite likt Fabregas." 

Det är verkligen inte så att Antonin inte springer. Han lägger ner 11.35 km per match, vilket är femte bäst i Serie A den här säsongen. Thorsby, Brozovic, Freuler och Milinkovic-Savic är de som flåsar mer än vad han gör.
"Det starkaste spelarna är de som har viljan och starkaste skallen. Det är de som når längst" 
Det lär finnas hos Antonin som hade det tufft i början när han kom till Udinese. Skador satte stopp för speltid och Pozzo hade inga planer för honom i klubben utan lånade ut honom till Lecce.
"Det var en underbar tid. Jag ville bara bort från Udine för att få speltid. Brydde mig egentligen inte om var jag hamnade men när jag kom ner till Lecce var det som en annan värld. Mitt i februari men det kändes som om det var vår."

Nu klarade sig inte Lecce kvar utan tanken var att Liverani skulle plocka med sig Antonin till Parma men där kom Juric emellan i stället.
"Jag fick en chock när jag kom till Hellas under Juric. Vi sprang minst 10 km per dag och det var värre än det värsta träningarna i Udinese och Lecce."
Finns en anledning han snittar över 11km per match...
"Vi spelar i stort sett som med Juric men vi hade inte den variationen i spelet då som nu. Vi har mer kvalitet framåt och större frihet i vårat agerande under Tudor än med Juric, vilket gör att vi känns starkare nu än då."
Ja, firman där framme med Simeone och Caprari har verkligen exploderat och de har gjort 28 mål i serien, vilket gör tridenten en av det starkaste i Europas toppligor.



Framgångarna till trots i Hellas Verona, är Antonin Barak ett namn för en top-5 klubb som presidenten säger?
Han själv känner sig redo - jag är tveksam till det. Visst, jämförelsen med Fabregas är fin men tekniskt är han inte riktigt i klass med honom och med tanke på hans långsamhet så tror jag han kommer problem, särskilt utanför Serie A. Premier League tror jag har alldeles för högt tempo för honom och även då toppmatcher i Champions League.
Tempot är kanske inga problem framåt men bakåt i defensiven kommer det synas tydligt. I Hellas Verona har han en fri, offensiv roll. Det lär han inte se röken av i en top-5 klubb.

Drömmarna finns dock inte bara där. I mars ska han möta Sverige för försöka kvalificera sig för VM i Qatar. 
Hans drömmar stannar inte bara att kvalifidera sig:
"Jag hoppas att det viktigaste målet i min karriär är mot Tyskland. Jag drömmer om att göra 3-2-målet, kanske i VM-finalen. Ett vänsterskott från 25 meter"
Hmm... han får nog försöka tråckla sig förbi Lindelöf och Danielsson först kanske.

Källor: Hellas Live, La Gazzetta dello Sport, Tuttomercatoweb och Pianeta Lecce.






 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2022-01-28 12:00:00
Author

Fler artiklar om Hellas Verona

Inför Salernitana - Hellas Verona: Ett ögonblick kan förändra miljoner livsöden
Baronis livsviktiga smash-and-grab seger
Den bästa soldaten är den som inte har något att förlora