Gravina:  "Vi vill ha EM 2028 eller VM 2030"

Gravina: "Vi vill ha EM 2028 eller VM 2030"

Italienska fotbollsförbundets president Gabriele Gravina hade pressträff häromdagen i Rom och berättade om förbundets planer.


"Vi har inte haft ett stort fotbollsmästerskap på evigheter, det är dags nu igen för det i Italien. Vi siktar in oss på EM 2028 men även VM 2030 är intressant"
FIGC presidenten Gravina hade fått blodad tand redan efter en match på Stadio Olimpico och så ett uppvaknande för Italien som land och Gli Azzurri som lag men fortsatte också:
"Men vi har många saker att förbättra, särskilt infrastrukturen i Italien".
Det stämmer verkligen. Många europeiska nationer ligger långt före med stadionbyggena och grundmurarna för stor del av de italienska arenorna är från fyrtiotalet. Sen har det restaurerats till t.ex. VM 1990.

Men med tanke på att UEFA och FIFA har allt högre krav på arenorna och dess kapacitet så måste en ordentlig reformation komma till. Är Italien redo för det? 
Många är de klubbpresidenter som sliter sitt hår med att få igenom byggnadslov lite här och var i Italien (Rom, Florens, Verona, Milano...) men kanske är det just ett mästerskap som måste till för att släppa alla hinder.
"Italienare förändrar inget om det absolut inte måste. De tar inte tag i sakerna annars."  Nej, det är inte Gravinas ord utan min italienska frus. Och min upplevelse efter att levt i landet drygt tio år skiljer sig inte ett dugg från hennes syn. 
Har de bara en fin plan och på kommunikation, struktur och arenor så kommer det andra ge sig självt.
Kulturen och traditionen finns där redan.

Men nu pratade han inte bara om det utan tog också upp händelsen med Christian Eriksen i matchen mellan Danmark och Finland:
"Vi kommer införa Första hjälpen-kurser för alla spelare i Italien - inte bara professionella utan även amatörer. Visst, hjärstartsmaskiner och liknande behövs medicinska färdigheter men alla borde kunna dra ut tungan eller göra hjärtmassage".
Ja, Simon Kjaers insats tog verkligen hos presidenten och det känns väl ganska logikst att de kan kunna sånt då det är ett otroligt fysiskt jobb.
Det planeras redan den här säsongen, vilket det också görs med försäljningen av Salernitana.

Ni vet kanske att Claudio Lotito står i förbindelse med både Lazio och nykomlingarna och får enligt regelboken inte göra det lag i samma division.
25 juni är deadline för Lotito att ha ordnat upp det hela men det går trögt:
"Jag har inte hört ett ord - och oroar såklart" säger Gravina om det hela. Det är ju FIGC som står där med regeln och som sen ska bestämma hur det ska göra ifall försäljningen inte är klar.
Skulle inte Lotito sälja av Lazio eller Salernitana lär båda klubbarna staffas. Frågan är bara hur. Vem ska få tillträde till Serie A av dem?

Källa: Corriere dello Sport, Libero

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2021-06-15 17:15:00
Author

Fler artiklar om Italien

Spelarbetyg efter Kroatien-Italien (1-1): Med kniven mot strupen
Spelarbetyg efter Italien-Albanien (2-1): Övertygande men skakig seger