2021-06-11 21:00

Turkiet - Italien

Inför Turkiet - Italien:  Lilleman Yilmaz främsta hotet

Inför Turkiet - Italien: Lilleman Yilmaz främsta hotet

Det är nedräkning inför det första mästerskapet på fem år för Italien och hybrisen lyser i italiensk press. Vi kollar in de största hoten för att festbubblan kan sprängas.

Ja, pressen är full med superlativ och supportande:

"Av med masken (visa vilka vi är)", "Himlen är ljusblå över Italien" och "För kärleken till Italien känner vi ingen distans"

Brusar ut i Corriere dello Sport den här morgonen med självklara blinkningar till pandemins situation medan den rosa La Gazzetta dello Sport matar ut vi är alla ljusblå och klär om tidningen i just ljusblått.




Det känns som om Olimpico är enda stor ballong som kommer att explodera - frågan är bara på vilket sätt.
Roberto Mancini vill självklart bygga vidare på sin otroliga förlustfria svit (27 matcher i detta nu) och har ett riktigt stort favoritskap i premiären mot gruppens lägst rankade lag.
Men som vi sagt innan. Turkarna har startat VM-kvalet otroligt bra och har bl.a. slagit Nederländerna med 4-2.

Så vi kollade upp med två experter på turkisk fotboll om vad italienarna skulle se upp med.

Vi har Özgür Kurtoglu - som var med och gjorde researchen av Turkiet i bland annat Goal, Sportbladets EM-bilaga och Expressens dito och vi tog in författaren Ekim Caglar som var med i norska fotbollsmagasinet Josimars EM reportage där han skrev en otroligt intressant artikel som undersöker banden mellan nationalism, militarism och fotbollen i Turkiet. Hur landslaget har använts för att bygga en sorts nationell myt och varför politiker under alla tider har försökt att utnyttja fotbollen för olika syften.

Min fråga var egentligen kort bara:
Nämn tre saker Italien måste se upp med i matchen mot Turkiet?

Båda två börjar på topp - Burak Yilmaz. Den nu 36-årigen anfallaren som gjorde stor succé i Lille när laget snuvade mäktiga PSG på ligatiteln:
Özgür om Yilmaz:
"Turkiets största, och egentligen enda, målskytt i dagsläget. Mångsidig och envis, med en succésäsong i Lille bakom sig och kaptensbindeln runt armen i EM, kan Yilmaz vara jobbig för det otroligt erfarna men lite tunga italienska försvaret"
Ekim flikar in: "Kombinationen hårt arbetande anfallare med förmåga att göra mål på precis alla sätt som finns är ett hot oavsett matchbild. Allt talar för att Yilmaz, med en fantastisk säsong bakom sig i Lille, inte kommer att gå mållös genom EM-turneringen"

Özgur vill också lyfta fram Turkiets envishet: "Förbundskapten Senol Günes har jobbat hårt med att se till att det nya Turkiet inte tar med sig det gamlas svagheter, i synnerhet gällande matchpsyke. Hans nya landslag, med EMs yngsta trupp, kan tappa ledningar och hamna i underläge, men de vägrar - likt Italien - att ge upp."

Ekim lyfter fram spelet bakom Yilmaz som en avgörande faktor: "Lagets kreativa spelfördelare kan avgöra matcher. Turkiet har två sådana spelare, som både kan servera och avsluta på hög europeisk nivå. Hakan Çalhanoglu (Milan) och Yusuf Yazici (Lille) utgör tränaren Senol Günes kanske största tillgång men också största utmaning. Att ge tillräckligt utrymme för båda har stundtals varit svårt, där både Çalhanoglu och Yazici periodvis har fått spela på positioner som inte är optimala. När Günes hittar rätt blir zonen bakom Yilmaz ett stort offensivt hot" men säger också att laget starkaste del ändå är försvaret:
"Med spelare som Çaglar Söyüncü (Leicester) och Merih Demiral (Juventus). Men lika avgörande för att gå långt i turneringen är hur de centrala mittfältarna dikterar spelet. Med spelare som Okay Yokuslu (i West Bromwich under våren) och Ozan Tufan (Fenerbahce) har Turkiet möjligheter att både vinna boll och dra ner tempot när det behövs. Om Burak Yilmaz och kreatörerna bakom honom gör sin del av jobbet är centrallinjen längre ner i banan beredd att stänga matcherna."

Men, den största akilleshälen av dem alla för Italien är kanske favoritskapet. Det menar i alla fall Özgür:
"Även i vanliga fall, om allt hade gått som planerat och EM hade blivit av som tänkt 2020, skulle Italien inleda turneringen på hemmaplan med stort favoritskap mot en klurig motståndare. De förväntningarna har knappat minskat efter allt som hänt det senaste året, och Italiens största utmaning mot Turkiet handlar således inte om Turkiet alls utom om att kunna hantera situationen, hålla lugnet, spela sitt spel."

Låt Olimpicos euforiballong sprängas - men gör det pysandes.







 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2021-06-11 12:40:00
Author

Fler artiklar om Italien

Spelarbetyg efter Kroatien-Italien (1-1): Med kniven mot strupen
Spelarbetyg efter Italien-Albanien (2-1): Övertygande men skakig seger