Tre snabba frågor till Gli Azzurri-redaktionen efter Nations League-lottningen
Pokalen som står på spel

Tre snabba frågor till Gli Azzurri-redaktionen efter Nations League-lottningen

Italien har ett EM framför sig och det kan tyckas vara alltför tidigt att se bortom sommarens mästerskap. Men idag kom lottningen för de Azurblå fyrfaldiga världsmästarna. Polen, Nederländerna och Bosnien väntar över sex matcher i höst. I en annan grupp fick det svenska landslaget Portugal, Frankrike och Kroatien att boka in möten med. Med andra ord så kom Italien undan med ett relativt överkomligt motstånd. "Det är en bra grupp för oss" säger förbundskapten Roberto Mancini efter galan.

Roberto Mancini har gjort succé med det italienska landslaget de senaste två åren. Som vi skrivit om tidigare har Italien gjort sitt bästa EM-kval någonsin genom att bland annat vinna samtliga tio kvalmatcher. Alla italienare ser därför med tillförsikt framemot ännu ett landslagsår som börjar med match på Wembley om bara några veckor. Efter det stora fiaskot mot Sverige i november 2017 har man verkligen försökt återskapa det som italiensk fotboll en gång var. En respekterad nation som var en av de allra mest svårslagna i alla lägen och väder. 

Sedan VM-guldet 2006 har det italienska landslaget egentligen varit i en enda stor svacka, förutom ett tillfälligt uppvaknande under EM-turneringen 2012. Men silvret i Europamästerskapet var snabbt glömt genom ett direkt åkpass i gruppspelet i VM 2014. Med calciopoli, dominanser från Juventus och Inter och dåliga resultat i Europaspelet för klubbarna har man halkat efter. Samtidigt har intresset och publiksiffrorna successivt minskat både för landslaget och klubblagen i Italien och många undrade därför om det var realistiskt att Italien kommer tillbaka snart igen. 

Med Mancini vid rodret har man förutom en riktigt framgångsrik generationsväxling, lyckats etablera ett nytt italienskt spelsätt. Snabb, underhållande och anfallsinriktad fotboll med ett gott kollektivt försvar som backup. Samtidigt har Serie A sin mest spännande säsong på nästan ett decennium då tre lag är med i serietoppen och slåss. Är det något som italiensk fotboll verkligen behövde så är det en kombination av de båda, ett starkare landslag och en mer konkurrenskraftig liga.

Det blir oundvikligt att inte nämna Corona-viruset som stannar upp ligan och som egentligen borde stoppa spel i hela landet. Istället låter man vissa spela vidare på godtyckliga grunder, och i dessa tider borde kanske all fotboll bara ställas in. Därför är det inte heller omöjligt att Europamästerskapet inte spelas till slut. 

Förbundskaptenen säger ikväll till Gazzetta Dello Sport att han tycker det är för tidigt att göra en bedömning och betonar att fokus är på EM, men att alla lagen i gruppen är bra lag som är svårbedömda. 

TRE FRÅGOR TILL GLI AZZURRIS REDAKTION 

1. Signore Mancini betonar att det är alltför tidigt att göra en bedömning av motståndarna. Men vad är din spontana reaktion på lottningen om det går att göra någonting av den redan idag?

Konrad Grönlund: Roligt! Inte alltför svårt, men den innehåller ändå Nederländerna och Polen som man måste höja ett varningens finger för. Nederländernas nya generation är ruskigt spännande och innehåller ett antal spelare som kommer tillhöra världstoppen i framtiden. Men Italiens lag är bättre och man är favoriter i båda mötena, enligt mig. Skulle säga att Italiens chanser att vinna gruppen beror till största del hur motiverade man är att göra goda resultat i Nations League. Det skulle kunna bli en sistaplats men också sex raka segrar och en överlägsen gruppvinst. Just nu hoppas jag bara på att Europamästerskapet ens spelas, vilket jag tyvärr inte tror. 

Sebastian Tapognani: Spontant känns det spännande med att få möta ett Holland på uppgång, med världens bästa mittback, och med högst sannolikt ett starkt EM i ryggen i Nations League. Mindre spännande med att spela mot Polen, som vi senast mötte i första upplagan av NL. Samt Bosnien & Hercegovina som vi ställdes mot i EM-kvalet. Känns på förhand som en gruppseger som görs upp mellan Italien och Holland.

2. UEFA Nations League spelades för första gången 2018-2019 och många blev förundrade över upplägget. Det som framförallt har skett är att det i princip innebär att vänskapsmatcher landslag emellan är ett minne blott. Men det verkar ha gått hem hos många tillslut. Vad är din bild av turneringen och kan den bli folkkär?

Konrad Grönlund: I dagsläget tror jag att fotbollsinsatta kan se stora fördelar med turneringen då den som sagt ersätter vänskapsmatcher. Dessutom innebär den matcher mot likvärdigt motstånd, vilken nivå man än är på. Jag är försiktigt positiv till turneringen! Men den ersätter inga sommarmästerskap. 

Sebastian Tapognani: Jag gillar det! I höst kommer NL definitivt bli en fotbollströst efter en sommar med EM. Själva upplägget känns bra med roligare matcher för oss tv-tittare och fans. Sen vad själva ”vinsten” av NL är känner jag är mer oklart. Jag vet att Portugal vann den första upplagan, men vad det gav mer än ära och pengar till förbundet känns oklart, för visst kunde NL vara en väg in i EM? Är det det som gör att vi än idag, knappt tre månader innan EM startar, har fyllt alla deltagande lag till grupperna? Tydlighet eftersökes, annars toppen!

3. Har det någon betydelse för Italien att gå långt i ovan nämnda turnering? Isåfall, påverkar landslagets prestation i EM det faktumet?

Konrad Grönlund: Jag skulle säga att det beror helt på utgången av mästerskapet i sommar. Är det en framgångssaga man går in i hösten med, så tror jag att man tar lätt på Nations League. Men om man känner att man lämnar sommaren med ett negativt resultat kan nog urladdningen komma lagom till höstens matcher.

Sebastian Tapognani: Återigen, otroligt oklart vad vitsen med att gå långt i NL är. Men nog kommer sommarens prestation påverka höstens NL, oavsett om EM blev lyckat eller fiasko. Det är trots allt en möjlighet att testa nya spelare, formationer etc. snarare än att sikta på mästerskapsseger.


Forza Gli Azzurri!

Gli Azzurri-redaktionen2020-03-03 20:16:00

Fler artiklar om Italien

Spelarbetyg efter Kroatien-Italien (1-1): Med kniven mot strupen
Spelarbetyg efter Italien-Albanien (2-1): Övertygande men skakig seger