2021-06-16 21:00

Italien - Schweiz

Inför Italien - Schweiz: Mancinis Mannschaft

Inför Italien - Schweiz: Mancinis Mannschaft

Lugna, trygga, stabila Italien tar emot Schweiz för att säkra åttondelsfinalplatsen.

Dåså, vi tillbaka igen på Olimpico efter klang och jubelföreställningen på samma arena i premiären mot Turkiet (3-0 kom Gli Azzurri hem med).
Men nu är det alltså Schweiz, som i sin öppningsmatch mot Wales i Baku nog såg sig som förlorare med 1-1.

Italienarna går såklart lite på moln och laget drömmer om större saker än bara vinna gruppen efter den senaste insatsen och snacket går hur Mancini kommer att ställa upp i matchen mot Schweiz.
Kommer han köra samma elva som körde över Turkiet eller kommer han att rotera?
Ja, en sak är klar, En viss rotation kommer det bli då Florenzi inte är full fit. Frågan där är om han sätter in Di Lorenzo eller Toloi på högerkanten. Senaste rykterna säger att Atalanta-backen är närmast att starta.

Utgångspunkten är väl egentligen rätt skön för Mancini. Vinner laget matchen så är åttondelsfinalen klar, vilket är själva grundmålet för Gli Azzurri.
Med det i tanken är det svårt att tänka sig att han inte kommer att ändra på den offensiv han bjöd på i matchen mot Turkiet, vilket innebär med största sannolikhet att "problembarnet" Domenico Berardi lär få fortsätta på sin högerkant Locatelli är kvar också på mittfältet då Verratti heller inte är säker på att vara körklar. 
Vi har alltså en duo från en liten provinsklubb i Reggio Emilia som tar plats och är en viktig kugge i Mancinis lagbygge.
Locatelli efter att slagit igenom den här säsongen och Berardi för att han just inte har slagit sig igenom samma säsong.
Ja, det är just det som har varit problemet många gånger för Sassuolos bandiera och lagkapten (enda klubben han spelat under sin seniorkarriär). Humöret. Otaliga hans hans utvisningar varit under alla säsonger men efter han fått mer ansvar har han också hunnit kyla ner sitt humör. 
Att Mancini i stort sett kör karbonkopia på De Zerbi (tränare i Sassuolo) gör saker bra mycket enklare att lyckas.

Men vi har ju också en annan på lut för att hoppa in på kanten.
Federico Chiesa är bra sugen på att starta och kommer säkerligen också få det - frågan är bara när. 
Formen från i våras är förhoppningsvis konserverad på bästa sätt och vi väntar bara på EM-debuten. 
Känslan är väl dock att hans spelstil passade bättre i Juventus mer kontringsfotboll än kanske just vad Gli Azzurri har nu under Mancini men med tanke på hur strålande han varit så borde han jobbas in - om inte mot Schweiz så i alla fall mot Wales.

Motståndarna då? Ja där handlar det självklart om Xherdan Shaqiri - den levande legenden i landslaget. 
Men det blev inge mjukstart på EM .
Petkovic beslutade byta av honom i andra halvlek och Shaqiri var allt annat än nöjd med det och laget fick bara oavgjort trots stor dominans.

"Barcelona har Messi, Real har Ronaldo och Schweiziska landslaget har Shaqiri" var för fyra år sedan ett gångbart statement men stjärnkglansen har flagnat ganska ordentligt för den nu 29 årige anfallaren.
Visst, han tillhör förra årets PL-mästare Liverpool men spelat sporadiskt och bara ett enda mål har han fått till under säsongen - i Ligacupen mot Lincoln City.
Skadebekymmer har också förföljt honom de senaste åren men egentligen kan vi väl säga att det inte har funkat klockrent för honom sen hans tid i Bayern München för fem år sedan.
Lånet till Inter blev allt annat än en succé.

Nu på onsdagen har Shaqiri sin andra chans att revanchera sig. Han kommer att spela pga att tränare Petkovic helt enkelt inte har råd att låta honom stå över. 
Det är när han som är som bäst som Schweiz har chans att rubba ett lag som Italien.
Ett gyllene tillfälle för honom att visa att han kan - både för sig själv, landslaget, Klopp och resten av världen.

Lite liknande scenario (nåja...) hände nämligen i Brasilien VM 2014 då Schweiz åkte på en rejäl smäll mot Frankrike med 5-2 och han fick - som storstjärna - ta emot all kritik för instasen.
Därefter blev det avgörande match i Manuas mot Honduras där laget vann med 3-0. Alla mål gjorda av Xherdan.
Kan han verkligen döda Mancinis Mannschafts drömmar på Olimpico?





 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2021-06-15 21:00:00
Author

Fler artiklar om Italien

Spelarbetyg efter Kroatien-Italien (1-1): Med kniven mot strupen
Spelarbetyg efter Italien-Albanien (2-1): Övertygande men skakig seger