2021-07-06 21:00

Italien - Spanien

inför Italien-Spanien: Mancinis huvudbry

inför Italien-Spanien: Mancinis huvudbry

"Giu le mani da Immobile"

Bort med tassarna från Immobile.
Romabaserade i il Tempo med fet rubrik i måndagens upplaga där stadens ende kvarvarande startspelare är ifrågasatt.

Italien gjorde sin bästa match så här långt i turneringen. Tyvärr följer inte Lazios anfallare samma mönster utan snarare tvärtom. Klart sämst betyg i La Gazzetta dello Sport och den enda av italienarna som inte fick godkänt, vilket måste kännas tungt i en match som. än så länge, ses som EM:et vassaste.
Man kan inte bara stirra sig blint på att han inte gjort mål utan han är den spelare som hade sämst passningsprocent i laget i matchen mot Belgien 
Om är rent krass så är det inte så överraskande att han tappar. Varken mot t.ex. Österrike eller Belgien fick han sina djupledslöpningar som han är vande sig vid gruppspelet och som han har i ett kontringslag som Lazio. Sen kan en sådan enkel faktor vara att de tre första matcherna gick på hans egna gräsmatta hemma på sin gata i stan, de senaste två i London och München.
Trots de ålderstigna och långtifrån snabba belgiska försvaret så tog han aldrig tag i Ide chanser han fick av sina lagkamrater, för de kom inte vertikalt som han brukar vilja ha dem utan mer inlägg och Immobile har väl aldrig känts som en killer i straffområdet - likt Rossi t.ex.

Men, varför rubriken i il Tempo? 
Ja, förutom just att det är en "hemmatidning" så finns det inte så mycket bättre alternativ på hans position.
Nu ligger kanske inte Mancini sömnlös av problemet, för laget har klarat sig bra så här långt med hans kollegor i kedjan, och det finns några saker som talar i Ciros fördel:
För det första - när det rullar på så bra som det gör för laget så bryter man inte upp det med att plocka ut en som varit startspelare sen dag 1 i mästerskapet. Det kan skapa onödig turbulens.
Sen är Golden Boot-vinnaren 2020 mycket väl medveten om sin insats mot Belgien och kommer vara än mer taggad i matchen mot Spanien, här får nog Mancini mer jobba på att hålla honom kylig och inte överarbeta för att sen ta slut.
En tredje punkt är Spaniens mittlås, Laporte och Torres, inte kanske är världens snabbaste och, förhoppningsvis, kan det bli snabba omställning. Vi såg ju hur mycket andra lag (t.ex.) fått mot dem, så...
Men den sista punkten kanske ändå är den avgörande: 
Det finns inga alternativ som är bättre. Andrea Belotti är småskadad och har tränat på egen hand. Raspadori är alldeles för färsk för att våga starta med i en semifinal och alternativen att flytta in Berardi, Insigne eller Chiesa känns mer som att försöka pressa in ett batteri i en Rolexklocka. 
Italien kan inte drömma om en Schillaci som ska komma in och frälsa utan får gå tillbaka till 1982 då Bearzot envist höll kvar Rossi som anfallare trots att han var i stort sett iskall i gruppspelet för att sen göra sex raka mål och vinna skytteligan. Han fick förtroendet för att Bearzot visste han behövde matchtempo för att hitta rätt. 
Det finns ingen anledning för Mancini att inte tänka detsamma.

I övrigt då?  Ja, eftersom Roberto Mancini tagit Italien så här långt utan några taktiska krusiduller eller mörkat något så lär få positioner bytas ut mot just Spanien, som i stort sett också kör öppna kort och har en grundstomme Luis Enrique litar på.
Spinazzola är som bekant redan i Finland och har opererat sin hälsena som brast. Där lär Emerson Palmieri ta han plats. Sen kommer väl Chiesa att fortsätta starta i förmån för Berardi.
Chiellini var ju ett monster i sin retur så det eventuella frågetecknet rättades ut ganska omgående.
Kanske att vi kommer se Chiesa och Insigne byta kant då och då för att bryta mönster på inläggen.

Tänk ändå, Spanien och Italien är det lag som gjort flest mål i turneringen men är de lag som har de mest utskällda anfallarna i Morata och Inmmobile.
Något säger mig att någon av dessa två kommer stå som avgörande faktor när den här semifinalen gör bokslut tisdag kväll.


Frågan sen är vem som kommer vara framför honom. 

 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2021-07-05 21:35:00
Author

Fler artiklar om Italien

Spelarbetyg efter Kroatien-Italien (1-1): Med kniven mot strupen
Spelarbetyg efter Italien-Albanien (2-1): Övertygande men skakig seger