2021-06-20 18:00

Italien - Wales

Inför Italien-Wales : Biscotto? No Grazie!

Inför Italien-Wales : Biscotto? No Grazie!

"Vi vill vinna varje match. Vi har ungdomar som ser matchen. De äter kakor (biscotti) det gör dem inte"


Ni som är gamla nog minns säkert EM 2004 i Portugal när Sverige mötte Danmark i avgörande match om att gå vidare till kvartsfinal. Med sig hade de Italien att tampas med och grannländerna kunde med 2-2 eliminera Italien -hur många mål de än vann mot Bulgarien i sin avslutningsmatch med. 
Såklart blev det 2-2 och hela fotbollsitalien skrek "biscotto!" - dvs att det var uppgjort mellan lagen.
Den matchen ligger fortfarande som ångestklump i magen hos många italienare - 17 år senare.

Varför kommer det då upp nu? Italien är klara för slutspelet och kan bara defilera in i mål och vinna gruppen och plocka "enkla" Österrike eller Ukraina på Wembley i åttondelen.
Det är i ett längre perspektiv man fokuserar på. Man kalkylerar starkt med att favoriterna Frankrike och Belgien kommer på den halvan av slutspelsträdet så det har allvarligt viskats om att Mancini inte ska ladda altför mycket. 

Men planerna är kanske helt förgäves. Frankrike fick bara kryss mot Ungern och Tyskland mosade Portugal med 4-2. Det gör att vi kan få en biscotto i alla fall i sista omgången. Den mellan Portugal och Frankrike. Kryss där och båda är troligtvis vidare. De har ju alla andra matcher färdigspelade, upplagda på papper när de intar scenen.
Båda hade ju riskerat stort med att förlora så nog är risken stor att vi kan få se en repris på Västtyskland-Österrike från VM1982. 
Frågan är vad "Algeria, Algeria, Algeria"  kommer bytas ut mot.
"Sverige, Sverige, Sverige"?

* * *

Planer hit och dit - vad som är klart är att Roberto Mancini kommer att rotera. Troligtvis hoppar Belotti in i startelvan och Immobile får vila. Kan vara ett bra drag både för Immobile och Belotti - och självklart då också Italien. Lazioanfallaren har, tros mål, inte känts riktigt klockren och som vanligt missat lite för mycket. Belotti ger en annan bredd men mindre djupledslöpningar.

Mancini sa också att Marco Verratti var helt återställd från skadad och kommer göra sin debut - och det redan från start. Frågan är vem som kommer försvinna från mittfältet av Barella, Jorginho och Locatelli. Min gissning är att Barella utgår men också att Locatelli gör det - och ersätts av Pessina i den rollen. Lite liknanden den har i Atalanta och hade i Hellas Verona säsongen innan.

Sen är det verkligen stora spekulationer lite överallt.
Tanken var också att Chiesa skulle få lufta sina vingar men han är inte helt 100% skadefri så någon start i stället för Berardi eller Insigne lär det inte bli, kanske får Bernardeschi den möjligheten.

I backlinjen kommer nog Acerbi och Bonucci få jobba vidare då Chiellini garanterat är ute i den här matchen och är tveksam i åttondelen. Skulle vara idiotiskt att börja laborera med mittbackarna i det här läget när de behöver allt samspel de kan få. På ytterbacksplatserna lär det också roteras en del men det är helt öppet vilka som tar platserna där.

* * *

Wales då?
Ja, de är väldigt nära att nå åttondelen. De är i stort sett där. En förlust räcker men den får inte bli mer än två mål. 
De har haft historiskt sett svårt att nå mästerskap och före förra EM-turneringen var det inte sen 1958. Då gick de till kvartsfinal men åkte ur mot Brasilien.

Ännu större succé gjorde de i Frankrike 2016 då de kom ända till semifinal efter att slagit ut en av storfavoriterna Belgien i kvarten med 3-1. 
När de väl är i ett mästerskap så levererar de så rädslan att åka ner till Rom för att möta Italien finmns inte:
"Det kommer bli en utmaning. Även om det är svårt så är vårt mål att vinna matchen. Ingen av oss går in i en match bara för att spela oavgjort.
Vi har en plan och tror verkligen vi kan såra dem på rätt ställe"
. Lagkapten Gareth Bale lös av självförtroende inför pressen.
Och det är just press laget verkligen inte har i den här matchen.

Båda vill vinna - så, kanske due-due?



 

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2021-06-20 01:00:00
Author

Fler artiklar om Italien

Spelarbetyg efter Kroatien-Italien (1-1): Med kniven mot strupen
Spelarbetyg efter Italien-Albanien (2-1): Övertygande men skakig seger