Italien-Argentina 0-3: Det här är Italien!

Mardrömmen och fiaskot bara fortsätter för Italien. Som slagpåse åt Argentina var man pressade och den sämsta insatsen på flera år var ett faktum.

“Vi vill bygga ett lag kapabelt att vinna VM 2026.” Så lät det från Roberto Mancini inför årets UEFA Finalissima. Efter fiaskot tidigare i år finns det bara en sak för Mancini att erbjuda: framtidstro och en början på något som egentligen tog slut i mars när Gli azzurri missade VM i Qatar senare i år. UEFA:s, mer eller mindre, påhitt skulle spelas på Wembley i London, där Italien vann EM för ungefär 11 månader sedan. Där euforin var som störst förra sommaren, åkte man nu tillbaka till, men denna gången för att skämmas. La Gazzetta dello Sport skrev idag att man åkte till Wembley för att vara sparring-partners åt Argentina. På förhand var det en bild av matchen som jag köpte, nu i efterhand är det givet. På ett fullsatt Wembley skulle den gamle generalen Chiellini göra sina sista match för Italien, samtidigt som en fräsch Lionel Messi laddade upp inför VM. Förra sommaren fick man en bild av ett nytt Italien som bara var början på en era med titlar och stjärnglans. Nu är det ett faktum att Italien är bortblåsta från toppfotbollen, ett bra tag.

Man ska självklart nämna att Italien hade stora delar av laget frånvarande. Hela anfallstrion, Verratti och Spinazzola (kom in i 62´). Trots det hade man ett hyggeligt lag. Hade hoppats på att se Italien stå upp för Chiellini och ge honom ett värdigt avslut, så var det verkligen inte. Matchen började med ett högt tempo för att vara en match av denna dignitet och man såg att det var mycket prestige när Rodrigo De Paulo och Jorginho ryker ihop efter bara någon minut. Medaljer ska trots allt sättas på och en pokal ska lyftas. Argentina satte snabbt press på Italien och från minut ett var det just Argentina som hade matchen. Messi, Lautaro Martinez och resterande anfallsspelare gör en mycket fin insats som bara blir bättre och bättre ju längre matchen pågick. Angel Di Maria, fantastisk! När Messi, med sällskap, blir bättre och bättre då är det svårt för vilket lag som helst att stoppa. Jag fick flashbacks från valfri match mot något lag i nedre halvan av La Liga när Messi sprang runt. Kombinerar sig genom de stapplande Italien-försvararna. När Messi gör en snabb vändning mot Di Lorenzo var det fritt fram att assistera till Lautaro Martinez som smäller ditt 0-1. Di Maria utökar i slutet på första halvlek till 0-2.

Nu finns det möjlighet till vädring. Tänkte jag när Mancini gör ett trippelbyte inför andra halvleken. Som sagt blev Argentina bara bättre och Jorginho hade noll chans att fiska upp bollar på mitten och dirigera, som han var nära att vinna Ballon d´or för. “Spel mot ett mål” kan man använda som ett rättvist uttryck för att beskriva matchbilden i andra halvlek. Det var inte som en match ska vara, motståndet fanns inte där, speciellt inte om man ser till vilka förväntningar man ändå hade. I ren frustration får Messi en rejäl tryckare. Messi får frispark till vänster, väljer då såklart att skruva den vid sidan av muren för att lura Donnarumma. Frisparken misslyckas rejält. Martin Åslund och Henrik Strömblad är även dem trötta på spelet mot ett mål och drar i brist på annat upp en diskussion om just sådana frisparkar. Åslund drar upp sin favorit från VM 90 och Strömblad fyller på med Roberto Carlos klassiska. Matchen är vid detta laget avgjord och med stora delar av matchen spelat mot ett mål, ska nu spelet mot ett mål fortsätta. Italien fortstätter att vika ner sig.

Dybala hinner utöka välförtjänt till 0-3 innan domaren blåser i pipan och just nu, precis efter matchen, är Italien så ovärdiga på så många sätt. Först och främst får Chiellini ett avslut som inte kunde blivit värre. Missat VM-avancemang och nu missad titel. Gli Azzurri har, efter så många år i mörker, återigen tagit sig ner till den mest skamsna och vedervärdiga positionen man kan vara i. Att Italien var ett “one hit wonder” är ju nu helt sant och blir det bara mer ju mer tiden går. Man blir bara sämre och sämre. Roberto Mancini måste nu hänga löst och man börjar mer och mer tro att förra sommaren bara var en dröm. Mancini behöver verkligen prestera nu i Juni under Nations League för att behålla jobbet tror jag. Och det är ju tuffa matcher minst sagt, först nu på lördag mte Gli Azzurri Tyskland. Det Italien som förlorade Finalissiman, det är Italien!