Italien inför EM 2021

Italien inför EM 2021

0 förluster på de 27 senaste matcherna för Italien. 0 insläppta mål på 8 senaste matcherna. Detta är statistiken Gli Azzurri har bakom sig när laget går in i EM. Men är det verkligen detta man vill ha inför ett mästerskap?

Senaste åren för Gli Azzurri har inte varit de bästa. Landslagets enda riktiga framgång på 2010-talet var när Cesare Prandelli lyckades, mot alla odds, kriga till sig en silvermedalj i EM 2012. Men sedan dess har det inte varit någon dans på rosor. För fotbollsnationen Italien har det varit en lågkonjunktur med ett missat VM 2018 och flera år i skuggan av fotbollseliten. Frånvaron i finrummet har speglats både ekonomiskt och socialt för Gli Azzurri. Tröjförsäljningen har varit rekordlåg, man har haft svårare att hitta sponsorer och att få till bra TV-avtal. Lägg till en pandemi på det så fattar man ganska snabbt hur Gli Azzurri har mått. Intresset för landslaget har kanske aldrig varit så lågt som det har varit senaste åren.

Men efter en misslyckad “generation 80” så har landslaget äntligen fått till nya stjärnor. Spelare som Nicolo Barella, Gianluigi Donnarumma och Federico Chiesa har gått från lovande till avgörande. Nu ser Italien verkligen ut att mena allvar för första gången på flera år. 

Sedan Roberto Mancini tillträdde på posten som huvudtränare så har han byggt upp ett starkt lag som är stabila på varje lagdel. Mancini har fått kritik i italiensk media för att han har ändrat till en 4-3-3 formation och därmed gått från lite av en italiensk fotbollstradition. De två förbundskaptenerna, Antonio Conte och Gian Piero Ventura som har varit på posten innan har spelat med en klassisk italiensk 3-5-2.

Mancini har utvecklat detta landslag på alla sätt man kan. När han kom till Gli Azzurri stod det ett generationsväxling på glänt, en utmaning som väldigt många misslyckas med men Mancini har träffat mitt i prick. Mancinis projekt med Gli Azzurri har bara börjat och jag tror Italien kan nå stora framgångar, om inte i detta mästerskap så i kommande. Han har även förlängt kontraktet fram tills efter VM 2026.

Men är Gli Azzurris statistik bra att ha när laget nu ska gå in i EM? Det är en klassiker att lag har fin statistik inför ett mästerskap men sedan i mästerskapet floppa. Det är alltid oförutsägbart hur det kommer att gå för landslag generellt. Men när man har varit så stabila under en så lång period har jag svårt att se att Italien “floppar” i EM.

Gli Azzurri har talang och rutin i spelare som Chiellini och Bonucci och då ser jag det som väldigt svårt att Mancinis projekt, som han jobbat på i tre år, bara skulle fallera. Rom byggdes inte på en dag och det gör inte Mancinis Gli Azzurri heller. 

 

Nico Frisknicofrisk04@gmail.com@NicoFrisk2021-06-07 21:07:00
Author

Fler artiklar om Italien

Spelarbetyg efter Kroatien-Italien (1-1): Med kniven mot strupen
Spelarbetyg efter Italien-Albanien (2-1): Övertygande men skakig seger