Karlson Nwanege - "Om fem år spelar jag i svenska landslaget"

Karlson Nwanege - "Om fem år spelar jag i svenska landslaget"

För tio år sedan kom en liten pojke tillsammans med sin syster till Sverige för att ha bättre möjligheter och utbildning. Pojken heter Karlson Nwanege och är idag 17 år gammal tillhörande Hellas Veronas ungdomslag.

Den unga mittbacken började sin fotbollskarriär i Götaholms BK. Senare gick han till de svenska mästarna BK Häcken och i somras gick han till italienska Hellas Verona. I Sverige så väcktes ett stort intresse för sport hos Karlson Nw-nege, inte bara fotboll utan även basket. Efter några år av att ha anpassat sig i Sverige och lärt sig språket träffade han Adam Reggiani, då var han bara en som jobbade på en skola för att hjälpa barn att inte hamna i fel umgänge. Men nu är han mer som en familj, storebror/extrapappa. Han har stått vid Karlson Nwaneges sida länge och hjälpt honom, utan honom tror inte Karlson Nwanege att han hade kommit till Italien. Tillsammans med Adam och hans föräldrar har han gjort Karlson Nwanege till den han är idag. Den unga mittbacken har nu spelat flertalet matcher nere i Italien och kommit in i livet som ungdomsproffs.

Hur var den första tiden i den nya klubben?
— Den första tiden i laget var väldigt välkomnande med väldigt trevlig personal och lagkamrater. Det kändes bra, man kände sig som hemma.

Att flytta till ett främmande land där man inte kan språket är tufft oavsett vilken ålder. Men kanske ännu mer komplicerat i en ung ålder.
— Att flytta till ett främmande land är tufft speciellt när de flesta i laget inte pratar engelska. Men för mig har det gått ganska bra. Kom in snabbt i laget även fast jag inte kunde språket. 

Vad skulle du säga är det roligaste med att spela utomlands?
— Det roligaste har nog varit att få spela matcher, för att när jag kom fick jag vänta ett tag innan jag fick börja spela matcher för att mina dokument inte riktigt var klara. Det var tråkigt att se på när de andra spelade. Men nu när jag får spela så är det en bra känsla speciellt när man vinner mycket.

Vem är Karlson Nwanege på planen?
— Jag är en stor, snabb och stark spelare med ganska bra teknik som orkar att springa mycket.

Om fem år tror Karlson Nwanege att han bland annat spelar för Sveriges A-landslag.
Om fem år ser jag mig själv spela professionell fotboll på hög nivå ute i Europa och spelar för Sverige i A-landslaget.

Om du var tvungen att välja en egenskap från vilken spelare i världen, vilken egenskap skulle det vara och från vilken spelare?
Om jag fick ta en egenskap från en spelare hade jag nog valt Virgil Van Dijk. Hans spelförståelse, hur han tänker av ytor och spelar vid 1v1 situationer.

Hade du kunnat rekommendera andra unga svenskar att ta steget ut i Europa?
 Om man verkligen satsar på att blir proffs så tycker jag att det är bra att gå utomlands så fort man känner sig redo. Om du bara går och du inte känner dig redo kommer du vilja åka hem efter bara några månader. Så ja jag hade rekommenderat det för spelare som vill ta nästa steg ut i Europa.

17 åringen har nu spelat en del matcher i den italienska U18 ligan. Även en uttagning till det svenska P-05 landslaget som spelade mot Japan och Portugal. Kan det bildas ett svenskt mittbackspar i Hellas Verona i framtiden? 




 

Isac Strömblad@sverige022022-11-25 18:00:00
Author

Fler artiklar om Hellas Verona

Inför Salernitana - Hellas Verona: Ett ögonblick kan förändra miljoner livsöden
Baronis livsviktiga smash-and-grab seger
Den bästa soldaten är den som inte har något att förlora