Nations League Semi: ”Skulle vara underbart att vinna NL”

Nations League Semi: ”Skulle vara underbart att vinna NL”

Italien tar emot Spanien i en turnering alla i stort sett hade glömt bort.

Ni vet när man har hittat dom där perfekta körsbären som bara smälter i munnen? 
Eller de där druvorna som är perfekt sockersöta och skalet smäller nästan i munnen när man biter till.
Du vet när man kan knappt har svalt den förrän en ny redan är i munnen.

Italien är i semifinal i en träningsturnering som heter Nations League. Någon som minns turneringen?
Stort eller inte Italien är där igen i striden om en titel.
Det här året har varit något historiskt - inte bara för att de vann fotbolls EM i good old England utan för de fantastiska framgångarna i OS - både vanliga och Paralympics.
Men också i Volleyboll - både herrarna och damerna tog guld i EM.

Och Manicinis Gli Azzurri bara fortsatte sin resa efter EM. Staplade ihop 37 raka matcher utan förlust - vilket nu står som världsrekord för landslag.
Nu är det en stentuff semifinal mot Spanien - ett landslag som efter uttåget mot just Italien sågs som ett kommande landslag igen men har i sin VM-grupp med bl.a. Sverige visat upp ganska svaga resultat med bl.a. förlust mot Sverige.

"Vi får tänka på att Spanien var det lag vi hade klart svårast för i EM men visst skulle det vara underbart att plocka hem Nations League så här direkt efter Euro 2000. Och visst skulle det vara härligt att kvalificera sig för VM på ett tidigt stadium men så enkelt är det inte" säger Mister Roberto Mancini på pressträffen inför matchen och fortsätter:
"Spanien har spelat sin bollkontrollerande fotboll i över 20 år nu och kan det utan och innan. Vi måste utvecklas hela tiden för att övervinna den. Vi måste bli snabbare och kvickare i vårt spel."

Frågan är OM Spaniens fotboll verkligen har utvecklats här på det 20 åren eller kanske det är så att laget är inne i en generationsväxling som gör att klicket i spelet inte riktigt finns där - än.
Visst, Italien kan behöva bli snabbare i än nu om de ska vara seriösa kandidater till ett VM men nog ser den offensiva delen bättre ut än på länge. Frågan är mer på backsidan.
Mancini litar kanske väl mycket på Bonucci och Chiellini där bak och några riktiga ersättare har inte riktigt fått plats att skina än. 

En annan intressant punkt är målvakten. Gigi Donnarumma från Milan i somras och skrev ett lukrativt kontrakt med superklubben Paris St. Germain.
Men framgången har uteblivit och han har fått agera andramålvakt bakom Keylon Navas. Visserligen skadad de två första matcherna men sen bara fått stå tre ligamatcher och bl.a. den senaste mot Rennes - som var lagets första förlust för säsongen.
Men även om det känns så där för han karriär så måste återkomsten för första gången till San Siro efter ha lämnat Milan kännas annorlunda.
Ett San Siro som han var hyllad på av Rossneri men där många nu ser han som en förrädare.
Banderoller hängeds bl.a. upp på en bro vid träningsanläggningen där det stod:  "Donnarumma - du är nte välkommen tillbaka till Milano , din skit"
 


Visst, det suger att han lämnade för Leonard i en klubb som PSG men det som svider mest är nog att han gjorde det utan att ge något tillbaka till klubben.
Ingen förlängning som gjorde att PSG skulle vara tvungna att köpa honom utan bara låta kontraktet gå ut för att håva in så mycket som möjligt själv. 
Sånt sticker i fans ögon och frågan är hur mottagandet kommer bli i Milano. Donnarumma har vädjat och hoppas men kan Milanfansen skilja på landslag och klubb i sånt här läge?

Så, med lite turbulens i laget är vi inne i ett crescendo av att skörda frukten för året. Kan sommarens guld leda till nytt eller är fär vi det första sura körsbäret ikväll?

Italiens startelva:
 
Donnarumma
Di Lorenzo - Bonucci - Chiellini - Emerson
Barella - Jorginho - Verratti
Chiesa - Insigne - Pellegrini

 
San Siro - Milano Onsdag 20.45

Johan Stistrupjuws@live.se@wintherbird2021-10-06 11:00:00
Author

Fler artiklar om Italien

Spelarbetyg efter Kroatien-Italien (1-1): Med kniven mot strupen
Spelarbetyg efter Italien-Albanien (2-1): Övertygande men skakig seger