OFFICIELLT: Brescia byter tränare
Brescias nye tränare: Calori.

OFFICIELLT: Brescia byter tränare

Tränare Scienza, som anställdes i somras, sparkas nu efter närmare tre månader utan seger. Hans efterträdare blir Alessandro Calori, före detta Brescia-spelare (2000-2002, d.v.s. under Baggio-eran).

Trots att president Corioni försvarat sin unge, orutinerade tränare Scienza vecka efter vecka kom idag beslutet att Scienza måste gå. Brescia har inte vunnit sen i september månad, och det är förstås ohållbart, om klubben ska klara Serie B-kontraktet.

Supportrarna är splittrade, då Scienza var mycket, mycket populär. Dels för sin sympatiska personlighet, sin öppenhet, uppriktighet och ödmjuka attityd. Dels för att laget spelade riktigt bra i flera matcher.

Det var då, under augusti-september, som presidenten menade att "Scienza spelar den bästa fotbollen i Italien".



Men allt har ett slut, särskilt när resultaten går emot en. Så här säger Scienza själv om den sista svåra tiden:

"Laget visade rädsla, och när du spelar med rädsla blir det ännu svårare. Men jag är säker på att jag hade klarat av att rädda Serie B-kontraktet".

Ny tränare är redan utsedd, och presenteras för media och allmänheten på Lucia-dagen, av presidenten själv. Det är den före detta Brescia-försvararen Calori, som var en gigant i backlinjen 2000-2002, alltså under Baggio-eran. Vice-kapten var han också:



Det finns förstås röster som ifrågasätter detta val: Calori är likson Scienza ung (för att vara tränare), relativt oerfaren, och kommer att ha mer eller mindre samma svaga spelarmaterial att arbeta med (även om Corioni konstaterar att någon förstärkning måste göras i januari).

12 TRÄNARE EFTER BAGGIO-ERAN
Många Brescia-fans menar att huvudfelet ligger hos Corioni själv, eftersom Brescia har genomgått 12 tränare sen Baggio-eran tog slut 2004.

Som mittback var Calori stenhård och tuff, en ledartyp. Och det är så han beskrivs som tränare också: Mycket seriös, hängiven, ambitiös, med viss tidigare Serie B-erfarenhet som tränare (i Padova, till exempel), till skillnad från Scienza som kom direkt från Serie C.

MIN ÅSIKT
Vad tycker då jag om det här tränarbytet?

Ja, för några veckor sen ville jag faktiskt inte byta ut Scienza ens mot Baggio! Det är sant. Men för mig - liksom för alla seriösa fotbollsfans - är resultaten det absolut viktigaste. Och det har aldrig varit så här svårt att vara Brescia-tifosi, som nu. Brescia har inte under min tid som fotbollsintresserad varit så här illa ute: på nedflyttningsplats till Serie C.

Därför var det nog nästan helt nödvändigt att byta ut Scienza, även om det smärtar. Han var och är en väldigt bra människa, och säkert en bra tränare också, men i detta svaga Brescia behövs något radikalt nytt, det är inte direkt Scienzas fel.

Men ett tränarbyte kan ha en effekt på kort sikt (särskilt när det är en gammal Brescia-profil), och det är vad Brescia behöver. Man kan inte gå in i nästa år, när serien vänder, med en förlorarmentalitet. Men vilken första utmaning det blir för stackars Calori: Livorno borta direkt nu på fredag!

Per Erik Wesslénpererikwesslen@hotmail.com2011-12-12 20:15:00
Author

Fler artiklar om Brescia