Telefonsamtalet ner i Serie B
I veronesi gick man ur huse för att visa sitt missnöje. Foto: hellastory.net

Telefonsamtalet ner i Serie B

Det finns bekväma intetsägande säsonger som bara flyter på. Sedan finns det händelserika säsonger där supportrarna till ett fotbollslag får uppleva känslomässiga berg-och-dalbanor som man sällan gör i övriga livet. Säsongen 1973/74 var en sådan säsong för Hellas Verona och I Butei.

Serie A-premiären ligger runt hörnet. Lördag 18.30 ställer Hellas upp mot Empoli borta på Stadio Castellani i Toscana. Inför en ny säsong finns det alltid mycket förväntningar i luften och allt är fortfarande möjligt. Mirakel, nederlag, genombrott, floppar. Kommer det bli en lugn och bekväm säsong mot ett nytt kontrakt i Serie A? Eller blir det en stormig säsong med tränarbyten, bottenstrid och protester mot president Setti? Allt är fortfarande oskrivet.

För exakt 50 år sedan påbörjade Hellas en säsong som skulle bli allt annat än lugn.

Saverio Garonzi gick in på sin sjunde säsong som president, med sex raka säsonger i Serie A i ryggen. Inför denna säsong valde han att göra en storstädning i truppen och skeppade iväg flera av lagets stjärnspelare. Pizzaballa och Bergamaschi såldes till Milan, Batistoni till Roma och Mascetti till Torino. På tränarbänken behöll presidenten dock kontinuiteten med Giancarlo Cadé som gjorde sin andra raka säsong som huvudtränare.

Försäljningen av Pierluigi Pizzaballa blev kanske det mest kännbara under säsongen. För ett lag med målsättningen att hålla sig kvar i Serie A är det viktigt med en stabil sista utpost. Något som Hellas inte lyckades hitta på hela säsongen. Pierangelo Belli fick först förtroendet att ersätta Pizzaballa. Men det räckte med nio matcher innan den eviga reservmålvakten från AC Milan hade blottat alla sina begränsningar som målvakt på den högsta nivån. Turen gick då till den unge Giuseppe Porrini men även han misslyckades att ge ett stabilt intryck mellan stolparna och efter tolv matcher fick han lämna plats för den egna produkten Mario Giacomi. 

Serie A-säsongen började inte bara tungt på målvaktsposten för Hellas. Den så viktiga kantspringaren Gianfranco Zagoni skadade sig direkt i säsongsinledningen och var borta hela höstsäsongen och strax efter drabbades mittfältaren Livio Luppi av en njursjukdom. Laget inledde med fyra förluster och ett kryss och efter att halva serien spelats låg Gialloblú näst sist med åtta poäng (på den här tiden var det tvåpoängssystem).  

Zagonis återkomst till laget 17 februari 1974 gav en viktig 2-1 seger mot Cesena och det skulle bli början på en oväntad vändning. De resterande 12 matcherna förlorade Hellas bara tre och de tog fina skalper hemma på Bentegodí genom att besegra Milan med 2-1 samt spela 0-0 mot Juventus

Uppryckningen under våren ledde till en dramatisk avslutning på säsongen. Inför sista omgången hade Hellas 24 poäng, Foggia 23 poäng och Sampdoria 22 poäng. Både Foggia och Samp spelade kryss i sista omgången och det räckte således för Hellas med 0-0 mot Torino för att klara sig från nedflyttning till Serie B. 

Cadé som tidigare tränat Granata kände motståndarna väl och stängde ner alla ytor och ett vilt kämpande Hellas lyckades få ett 0-0 resultat och hade därmed på ett mirakulöst sätt lyckats hålla sig kvar i Serie A. Men den sportsliga disciplinnämnden skulle vilja annat.

I tifosi gialloblú hade knappt hunnit påbörja festen innan de satte proseccon i halsen. Foggia anmälde nämligen Hellas Verona till den sportsliga disciplinnämnden efter att de fått kännedom om att Veronapresidenten Saverio Garonzi hade ringt till tidigare Hellasspelaren och numera Napoli-anfallaren Sergio Clerici inför mötet mellan Hellas och Napoli och bland annat sagt “Om du slutar med fotbollen kan jag hjälpa dig….och uppför dig väl imorgon.” Matchen slutade 1-0 till Hellas.

Kort därefter framkom att representanter för Foggia hade erbjudit domarteamet i deras sista match mot Milan varsin dyr klocka om de såg till att “döma matchen ordentligt”. Domartrion hade integritet nog att tacka nej till erbjudandet. Men nu uppstod en delikat situation där både Hellas och Foggia, som slutade precis under Hellas i tabellen, utreddes för otillåten påverkan.

Efter många rättsliga turer dömdes slutligen Hellas till att komma sist i tabellen och tvångsflyttas ner i Serie B medan Foggia tilldömdes sex minuspäng vilket gjorde att Sampdoria hastigt och lustigt helt plötsligt fick spela Serie A-fotboll nästkommande säsong.

Protesterna i Verona lät inte vänta på sig. Frågorna var många. Kunde verkligen en spelare påverka ett helt lag att göra en dålig match gentemot ett löfte om att få hjälp efter karriären? Och om det nu var så. Hur kom det sig att spelaren i fråga, Sergio Clerici, gick helt fri från anklagelser och straff?

Supportrarna samlades på Piazza Brá utanför Arenan för att visa sitt missnöje mot straffet från de rättsliga instanserna och situationen lugnade inte ner sig förrän president Garonzi själv bad supportrarna att lämna torget så att inplanerade teaterevenemang kunde genomföras. 

En minst sagt händelserik säsong gick från en Salvezza-fest till tvångsnedflyttning och upploppsstämning. Låt oss se hur säsongen 2023/24 blir. Lugn och bekväm eller en känslomässig berg-och-dalbana. Än så länge är allting oskrivet.

Källa:hellastory.net



 

Niclas Ekström2023-08-18 13:53:00
Author

Fler artiklar om Hellas Verona

Inför Salernitana - Hellas Verona: Ett ögonblick kan förändra miljoner livsöden
Baronis livsviktiga smash-and-grab seger
Den bästa soldaten är den som inte har något att förlora