SvenskaFans rankar: 3. New York Rangers

SvenskaFans rankar: 3. New York Rangers

Fjolåret blev en högst oväntad succé för New York Rangers. Etta i Eastern Conference och till slut åkte man ut i Conference-finalen. Under sommaren har Rick Nash anslutit från Columbus, och förväntningarna på Rangers är att laget ska gå minst lika bra som förra året. Svenska Fans redaktörer har fått säga sitt och placerar Rangers som etta i öst. Är det dags för framgång på Manhattan i år?

Efter flera ångestfyllda säsonger där man balanserat kring åttondeplatsen lossnade det äntligen för New York Rangers förra året. Laget gick som ett urverk och slutade till slut väldigt överraskande på första plats i både Atlantic Division och Eastern Conference. I Stanley Cup-slutspelet var förväntningarna således högre än vanligt och efter sju matcher både mot Ottawa och mot Washington tog det stopp i Conference-finalen mot rivalerna från New Jersey.
 
Inför säsongen har General Manager Glen Sather öppnat stora plånboken och lockat till sig fixstjärnan Rick Nash från Columbus. En trade som tillsammans med förra årets signing av Brad Richards ytterligare ökat förhoppningarna om framgång på Manhattan. Visst känns det som att John Tortorellas lagbygge, med en stomme av spelare som Ryan Callahan, Dan Girardi, Derek Stepan och Henrik Lundqvist kryddat med stora poängmakare som Marian Gaborik och redan nämnda Nash och Richards, har en realistisk chans att ta sig ända fram till 16 vunna slutspelsmatcher i år?
 
Förutom traden med Columbus, då Brandon Dubinsky, Artem Anisimov och Tim Erixon fick ta sitt pick och pack och bege sig till Ohio, har flera spelare hittat nya klubbadresser via free agent-marknaden, bland andra Brandon Prust, Ruslan Fedotenko och John Mitchell. Även Mats Zuccarello ansågs inte önskvärd av klubben och har därför flyttat till Metallurg Magnitogorsk i KHL. I gengäld har Rangers plockat åt sig en hel del rutin och tredje/fjärde-kedjeskompetens, bestående av Jeff Halpern, Taylor Pyatt och Aaron Asham.

Av spelarförlusterna får i alla fall Brandon Dubinsky och hans namne Prust anses som relativt kännbara, speciellt med tanke på hur väl de passade in i Rangers-modellen med att alltid lägga ner sin själ och sitt hjärta i spelet. Emellertid kommer införskaffandet av Rick Nash innebära att laget får ytterligare spetskompetens, och bli inte förvånade om Rangers säsong slutar ännu bättre än vad den förra gjorde.
 
Målvakter:
 
Inom ishockeyvärlden råder det ingen tvekan om vad Henrik Lundqvist är kapabel till, och under förra säsongen visade han verkligen att han är om inte den bäste, så åtminstone en av världens bästa målvakter för närvarande. Svensken kunde när säsongen summerades stoltsera med sina bästa siffror sedan han kom till New York för sju år sedan, och han belönades välförtjänt med Vezina Trophy som tilldelas ligans bäste målvakt. Lundqvist har under flera säsonger varit Rangers absolut viktigaste spelare, och när laget framför honom inte har presterat har han burit laget på sina axlar. Därför var det inte helt oväntat att han även var en finalist till prestigefyllda Hart Trophy för den spelare som är mest värdefull för sitt lag.

En stor anledning till att Lundqvist höjde sig den senaste säsongen är att han inte alls matchades lika hårt som tidigare. Han spelade 62 matcher den gångna säsongen, det minsta antalet sedan hans debutsäsong. Detta tack vare att det bakom honom finns en pålitlig andremålvakt i Martin Biron, som under sommaren skrev på ett nytt avtal värt $2,6 miljoner som håller honom kvar i klubben i ytterligare två säsonger. Att man har säkrat Birons tjänster är viktigt för Rangers, eftersom han avlastar Lundqvist på ett mycket bra sätt. Detta innebär att ”Henke” kan prestera på topp och vara så fräsch som möjligt när det väl gäller. 34-årige Biron bidrar även med rutin till en i övrigt relativt ung trupp.
 
Bakom ett av ligans bästa målvaktstandem hittar vi i farmarlaget Connecticut Whale Jason Missiaen, Scott Stajcer och Cam Talbot. Den sistnämnde har vaktat Rangers båsdörr vid några tillfällen, men annars är det ingen av dem som har någon erfarenhet av spel i NHL, och vi kan inte vänta oss att det kommer ske i år heller.
 
Backar:
 
Rangers är ett lag som alltid arbetar för varandra, och som verkligen gör det bästa man kan för att irritera motståndarna så mycket som möjligt genom sitt uppoffrande spel. Detta är en av anledningarna till att man höjde sig från åttonde till första plats i Eastern Conference förra säsongen.
 
Den som går i bräschen för detta uppoffrande spel, och som var Rangers genomgående bäste back förra säsongen är Dan Girardi. Den hårdskjutande backen gjorde en klockren insats under fjolåret och var en av anledningarna till att Rangers tog sig till Conference-final. Girardis insatser belönades även med en debut i All Star-matchen i januari.
 
Den andra länken i det första backparet väntas bli Ryan McDonagh. 23-åringen gör bara sin andra säsong från start i laget, men han har vuxit in i laget på ett mycket bra sätt. Man upphör aldrig att förvånas över att han agerar otroligt moget och säkert i sitt försvarsspel trots sin ringa ålder.
 
I backpar nummer två kommer vi hitta Marc Staal, den ende av bröderna Staal som inte tillhör Carolina Hurricanes organisation. Staal fick i stort sett hela 2011 förstört av en hjärnskakning, men gjorde comeback i Winter Classic den andra januari. Andra halvan av säsongen gjorde han bra ifrån sig, men lyckades ändå inte ta tillbaka sin plats som försteback, vilket får ses som en indikation på hur pass bra Girardi och McDonagh presterade.
 
Tillsammans med Staal placerar vi Michael Del Zotto som verkligen återupprättade sig själv efter ett katastrofalt år 2010-2011. Med sina 41 poäng blev han poängbäste back för blåskjortorna, och kan han bara minimera försvarsmisstagen är han en ledande back om några år. Dessa fyra herrar är givna i startuppställningen, och det märktes tydligt under slutspelet då de fick dra ett otroligt tungt lass.
 
Bakom dem hittar vi svenske Anton Strålman, som signade för Rangers i november och visade att han håller NHL-klass. Strålman har ett gediget skott och är nyttig för Rangers djup i power play-spelet.
 
En annan som kom in i laget under säsongen var hårdföre Stu Bickel, som gjorde sig känd som en slagskämpe av rang. Bickel kan även användas som ytterforward, vilket han gjorde vid några tillfällen i fjol.
 
I övrigt bland backarna finns Steve Eminger, en spelare som mycket väl kan komma att ta en plats. Han spelade hälften av matcherna förra säsongen, och fick en stor del av året förstört av en skada.
 
En annan som har skadeproblem är Michael Sauer som har varit borta på grund av en hjärnskakning sedan december, men som när han väl blir frisk kommer vara ett positivt tillskott till Rangers backuppsättning.
 
Forwards:
 
Den stora snackisen inför förra säsongen var införskaffandet av Brad Richards. I år är det samma visa igen, med den skillnaden att det nu är Rick Nash som anlänt till klubben. Ryktena om Nash inleddes redan runt trading deadline i februari, men då skulle enligt uppgift priset som Blue Jackets begärde varit för högt. Under sommaren kom emellertid Rangers och Jackets överens om en trade som skickade Nash tillsammans med Steven Delisle och ett villkorligt tredjeval 2013 till New York. Motsatt väg gick Artem Anisimov, Brandon Dubinsky, Tim Erixon och ett förstaval i nästa draft.
 
Brad Richards är en av ligans bästa spelfördelare, och även om han hade en relativt medioker säsong poängmässigt förra året kommer han att bli otroligt viktig för Rangers anfallsspel. Målskytten Rick Nash, som efter många års harvande i Columbus kommit till en klubb med ambition och kapacitet att komma riktigt långt, väntas tillsammans med Richards kunna uträtta stordåd i Madison Square Garden i vinter.
 
Tredjelänken tillsammans med Richards och Nash kommer antagligen bli Carl Hagelin. Den svenske speedkulan tog hela ligan med storm förra året efter att han kom in i laget i slutet av november. 24-åringen gjorde 38 poäng på 64 matcher, och kom på femte plats i omröstningen till Calder Trophy.
 
Andralinan kommer att innehålla Derek Stepan, som gjorde en mycket stabil andra säsong och befäste sin plats som andracenter. Förhoppningsvis kan han ta ytterligare ett steg fram i år och bli den toppcenter Rangers kommer behöva om man ska kunna ta sig ända fram.
 
Tillsammans med Stepan spelar kapten Ryan Callahan. ”Cally” gör sin andra säsong med ett C på bröstet och är en av lagets viktigaste spelare. Detta med tanke på att han alltid går in med 100 % i varje situation och kan med sin rena energi och vilja vända karaktären på en match på egen hand.
 
Tillsammans med Callahan och Stepan kommer antagligen Marian Gaborik spela. Slovaken var med sina 41 mål och 76 poäng bäst i Rangers förra säsongen, och kommer bli en viktig kugge i lagets anfallsspel även i år. Frågetecken ställs för hans hälsa eftersom han genomgick en axeloperation i somras, men eftersom säsongen inte verkar starta som planerat kan slovaken rehabilitera sig i lugn och ro. Bra för Rangers.
 
En spelare som gjort sig populär i MSG de senaste säsongerna är Brian Boyle, som kommer figurera som tredjecenter. Boyle är en mycket kompetent tekare och är mycket användbar i numerärt underläge. Säsongen 2010-11 uppnådde han personbästa 21 mål, och skulle han klara av att upprepa den bedriften i år från en tredjekedja skulle det vara guld värt för Rangers.
 
Vid sidan av Boyle hittar vi ett nyförvärv. Den storvuxne Taylor Pyatt kommer närmast från Phoenix, och har i sina bästa stunder presterat strax över 35 poäng på en säsong. 30-åringen kommer att bidra med erfarenhet och antagligen användas en del i box play.
 
På andra sidan kan vi komma att se Chris Kreider. Den vindsnabbe och kraftfulle amerikanen spelade hockey för Boston College så sent som i våras och kom in i truppen lagom till slutspelet. Där hittade han verkligen sin plats i laget på en gång, och gjorde flera matchavgörande mål. Om Kreider gör bra ifrån sig kommer han absolut ta en plats bland top-6 under året.
 
Ny från Washington är rutinerade Jeff Halpern, som kommer vara fjärdecenter i år. Halpern är liksom Boyle en tekare av rang och kommer bli ett välkommet tillskott i numerärt underläge nu när Prust, Dubinsky och Fedotenko lämnat klubben.
 
Mike Rupp var ny förra säsongen, och är en spelare som passar bra in i Rangers spelstil. Han är en stark forward som är svår att ta pucken av, och han kommer glida in och ta ett slagsmål lite då och då.
 
Fjärdekedjan kompletteras av Aaron Asham, som kommer vara den som ersätter Brandon Prusts ovillkorliga vilja att kasta handskarna när det är nödvändigt. Asham kommer förs övrigt att ha representerat samtliga fem lag i Atlantic Division när han gör debut för Rangers.
 
Närmast bakom staruppställningen på anfallssidan hittar vi bland annat Christian Thomas, son till gamle storspelaren Steve Thomas. 20-årige Christian spelar som högerforward och kan komma att få chansen i år, förutsatt att det blir något spel i år. Annars kommer han spela AHL-hockey i Connecticut hela året.

En annan spelare som väntar på att ta steget upp i organisationen är även han son till en före detta NHL-spelare, nämligen Ray Bourques son Ryan. Den 21-årige ytterforwarden draftades i tredjerundan 2009 och tillbringade förra säsongen i Connecticut där han noterades för 14 poäng (6+8) på 69 matcher. Kommer antagligen även han få inleda i farmarlaget men kan komma att få chansen om han visar framfötterna.

Andra anfallsspelare som kan få speltid i år är Chad Kolarik och Kris Newbury. Ingen av dem är några framtidshopp, men kan vara bra att stoppa in i laget vid skador. Den förstnämnde kan beskrivas som en mångsidig ytterforward medan Newbury är mer av det fysiska slaget. Lite längre ner hittar vi förstavalet från förra årets draft, J.T. Miller, som organisationen hoppas mycket på men som kommer få stå på tillväxt i något år till.
 
Nyckelspelare:
 
Henrik Lundqvist, Dan Girardi, Brad Richards, Ryan Callahan
 
Nyförvärv:
 
Rick Nash – från Columbus – trade
Steven Delisle – från Columbus – trade
Aaron Asham – från Pittsburgh – free agent
Michael Haley – från NY Islanders – free agent
Taylor Pyatt – från Phoenix – free agent
Jeff Halpern – från Washington – free agent
Brandon Segal – från Tampa Bay – free agent
Kyle Jean – från Lake Superior State University – entry level-kontrakt
 
Förluster:
 
Casey Wellman – till Florida – trade
Artem Anisimov – till Columbus – trade
Brandon Dubinsky – till Columbus – trade
Tim Erixon – till Columbus – trade
John Scott – till Buffalo – free agent
Brandon Prust – till Montreal – free agent
John Mitchell – till Colorado – free agent
Chad Johnson – till Phoenix - free agent
Jeff Woywitka – till St. Louis – free agent
Ruslan Fedotenko – till Philadelphia – free agent
Andre Deveaux – till Florida – free agent
Mats Zuccarello – till Metallurg Magnitogorsk – free agent
 
Svenskar:
 
Henrik Lundqvist, Anton Strålman, Carl Hagelin
 
Coach:
 
John Tortorella. Gör sin fjärde säsong i Rangersbåset och har med sin kompromisslösa och rättframma stil blivit något av en kultfigur. Han har en förmåga att alltid få ut max av sina spelare, och har fått Rangers att bli ett riktigt jobbigt lag att spela mot.
 
Preliminär laguppställning:
 
Carl Hagelin – Brad Richards – Rick Nash
Ryan Callahan – Derek Stepan – Marian Gaborik
Taylor Pyatt – Brian Boyle – Chris Kreider
Mike Rupp – Jeff Halpern – Aaron Asham
 
Ryan McDonagh – Dan Girardi
Michael Del Zotto – Marc Staal
Stu Bickel – Anton Strålman
 
Henrik Lundqvist (Martin Biron)
 
Andra notabla spelare: Ryan Bourque, J.T. Miller, Christian Thomas, Dylan McIlrath, Brady Skjei, Kris Newbury, Chad Kolarik, Michael Sauer, Steve Eminger

---
 
Bästa nyförvärvet: Rick Nash
 
Det råder inget tvivel om att Rick Nash kommer bli viktig för New York Rangers, på samma sätt som Rangers kommer bli nyttigt för Nash. Rangers har fått en spelare som kan göra väldigt många mål, och i och med det kommer Marian Gaboriks arbetsbörda avlastas otroligt mycket. Rangers kommer även kunna ha två kedjor som kan producera på högsta nivå. För Nashs egen del kommer flytten från bottenlaget Columbus väldigt lägligt. Han är i sin bästa ålder och i The Big Apple kommer hans chanser att vinna någonting vara något större än i Ohio.
 
Värsta förlusten: Brandon Dubinsky
 
Även om Brandon Dubinskys fjolårssäsong inte var något att hänga i julgranen kommer hans karaktär och uppoffrande spel att saknas på Manhattan. Dubinsky är en spelare som likt Ryan Callahan sprider energi och utför sitt arbete i båda ändarna av rinken. Dock kommer införskaffandet av Nash väga upp förlusten av Dubinsky med råge, så det är verkligen en affär som Rangers gått vinnande ur.
 
Årets poängkung: Rick Nash
 
Med Marian Gaborik skadad under säsongsinledningen kommer kampen om poängligatiteln förmodligen stå mellan Nash och Brad Richards. De båda kommer antagligen att börja säsongen tillsammans och hjälpa varandra till höga poängmängder. Jag väljer Nash för att han äntligen har kommit till ett lag där det finns spelare som kan hjälpa honom att nå upp till sin maxkapacitet. Nashs poängbästa är inte bättre än 79, från säsongen 2008-09. Med Richards vid sin sida borde 100 poäng på 82 matcher inte vara en omöjlighet.
 
Årets nykomling: Chris Kreider
 
För de som följde Rangers resa genom slutspelet i våras är Chris Kreider inte ett nytt namn. Han kom in i laget efter att Carl Hagelin blivit avstängd i tre matcher efter en ful armbågstackling mot Daniel Alfredsson och växte in i rollen som speedkula på ytterkanten på ett mycket förtjänstfullt sätt. På 18 slutspelsmatcher gjorde han till slut sju poäng (5+2), varav två matchvinnande mål. I år hoppas vi att Kreider ska kunna slå sin in bland top-6, vilket han visade att han är kapabel till under förra årets slutspel.
 
Årets genombrott: Michael Del Zotto
 
MDZ återupprättade sig själv något efter sitt katastrofala andraår i ligan. Han visade upp en mogenhet och ett spel som offensiv back som vi hoppas kunna få se mer av i år. I skrivande stund har Del Zotto och Rangers inte kommit överens om ett nytt kontrakt för spelaren, men vi utgår ifrån att ett relativt saftigt kontrakt som skulle göra honom till Rangers bäst betalde back väntar. Och då är det verkligen dags för MDZ att höja sig ytterligare. Han har en tendens att göra riktiga juniormisstag ibland, och han behöver minimera dessa för att bli den toppback som Rangers vill att han ska vara.

###

1.
2.
3. New York Rangers
4. Pittsburgh Penguins
5. Boston Bruins
6. Philadelphia Flyers
7. Chicago Blackhawks
8. Carolina Hurricanes
9. Minnesota Wild
10. St. Louis Blues
11. San Jose Sharks
12. Washington Capitals
13. Nashville Predators
14. Detroit Red Wings
15. Tampa Bay Lightning
16. New Jersey Devils
17. Buffalo Sabres
18. Ottawa Senators
19. Dallas Stars
20. Colorado Avalanche
21. Phoenix Coyotes
22. Florida Panthers
23. Toronto Maple Leafs
24. Anaheim Ducks
25. Edmonton Oilers
26. Montreal Canadiens
27  Calgary Flames
28. Winnipeg Jets 
29. New York Islanders
30. Columbus Blue Jackets  

Oscar Grälls Nilssonskrwt0@gmail.com2012-10-08 09:00:00
Author

Fler artiklar om NY Rangers