SvenskaFans rankar NHL – Central Division: 2. Dallas Stars

SvenskaFans rankar NHL – Central Division: 2. Dallas Stars

Det dräller av offensiv potential i Dallas. Men hur klarar sig defensiven?

Dallas har något spännande på gång. Jim Nill har visat sig vara en slug general manager, Lindy Ruff är en respekterad coach och man kombinerar etablerade stjärnor med fina ungdomar på ett väldigt attraktivt sätt.
 
Men det finns frågetecken. Målvaktspositionen kan under stunder vara en hönsgård och försvarsbesättningen har tappat några tunga namn.
 
Utan Alex Goligoski och Jason Demers förbereder sig Dallas för en generationsväxling. Esa Lindell, Julius Honka och Jamie Oleksiak behöver ta större roller den här säsongen och i bästa fall etablerar någon av dem sig på allvar.
 
Får bara Dallas ett målvaktsspel som håller godkänd nivå och att någon av de yngre försvararna utvecklas så kan säsongen bli väldigt spännande. Dallas spelar redan ett underhållande spel och gjorde till exempel mest mål i ligan.
 
Men trots det tog slutspelsäventyret slut redan i andrarundan mot St. Louis. Dallas offensiva mentalitet beskrevs här och där som naiv och ohållbar i ett slutspel, men det råder ingen som helst tvekan om att Stars har något spännande på gång.
 
Jamie Benn och Tyler Seguin kan bära vilket lag som helst. John Klingberg är en av ligans poänggladaste backar. Jason Spezza och Patrick Sharp är gedigna veteraner att ha med. Valeri Nichushkin och Radek Faksa är väldigt intressanta framtidsnamn, utöver alla unga backar.
 
Dallas är i ett läge där man behöver ta nästa steg och på allvar utmana i slutspelet. Förra säsongen tog man hem tuffa Central Division och förutsättningarna för att bygga vidare på det är fina.
 
Måtte bara målvaktsspelet hålla ihop.
 
Målvakter:
 
Inför den gångna säsongen försökte sig Dallas på ett experiment med två jämnbra målvakter, som båda två skulle vara fina alternativ som förstamålvakt och som således skulle sporra varandra. Det var i alla fall vad man hoppades. I teorin låter det som en klart intressant plan. I praktiken gick det aningen sämre med Kari Lehtonen och Antti Niemi.
 
Lehtonen har varit i Dallas sedan 2010, men han blev aldrig det där man kanske trodde i början av hans karriär. Av alla 36 målvakter som spelade minst 1500 5-mot-5-minuter den gångna säsongen hade Lehtonen sämst räddningsprocent med 90,90. Niemi, som gjorde sin första säsong i Stars, placerade sig på plats 23 med 92,39 – en klart bättre notering men samtidigt en bit ifrån toppskiktet.
 
Kanske faller experimentet väl ut den här säsongen, kanske fallerar det än mer jämfört med den gångna säsongen. Målvaktspositionen är långt ifrån ett hopplöst fall, men det är inte heller samma trygghet som hos många andra toppkonkurrenter.
 
Backar:
 
Dallas tappade två viktiga försvarare i Alex Goligoski och Jason Demers, samt den misslyckade värvningen Kris Russell. In kom enbart Dan Hamhuis, som fortfarande är en kompetent försvarare men inte längre en värdig toppback. Vid 33 års ålder har han en sliten kropp, men Jim Nill lyckades i alla fall få honom på ett tvåårskontrakt.
 
I försvaret kretsar annars det mesta kring John Klingberg. Den 24-årige svensken har gjort stor succé sedan han kom in i ligan. Under sin första säsong blev det 40 poäng på 65 matcher och den gångna säsongen gjorde han 58 poäng på 76 matcher. Det gav en femteplats i backarnas poängliga och Klingberg, en av ligans främsta possession-spelare, är katalysatorn i Dallas uppbyggnadsspel.
 
Johnny Oduya är alltjämt en duglig försvarare och kommer från en godkänd säsong. Skridskoåkningen och puckhanteringen håller god nivå och det ska nog mycket till om 34-åringen inte kniper en topp-4-plats.
 
Hur Stars formerar försvaret i övrigt är svårt att sia om. De har en uppsjö av intressanta unga backar på uppgång – och det var därför som man inte ersatte alla veteraner man tappade. Jamie Oleksiak, Julius Honka och Esa Lindell har alla talangen för att spela till sig en ordinarie plats, men frågan är också om Dallas vågar släppa fram så många unga samtidigt.
 
Förmodligen kommer någon – eller alla – av Stephen Johns, Jordie Benn och Patrik Nemeth att ingå i backbesättningen. Det är inget större fel på den trion så länge de kamperar lägre ner i hierarkin, men Stars försvar skulle må bra av att någon av de unga tar klivet och utmärker sig.
 
Forwards:
 
Dallas hade ligans bästa offensiv den gångna säsongen – med stor marginal. Stars gjorde 265 mål, 17 mer än tvåan Washington. Jamie Benn och Tyler Seguin var ett av ligans giftigaste par, kanske det främsta. Men det är inte bara två superstjärnor som bär offensiven. Stars spets och djup imponerar och har blivit än bättre över sommaren.
 
Men det går så klart inte att titta på forwardsbesättningen utan att fokusera på Benn och Seguin. Kapten Benn har etablerat sig som en av ligans absolut bästa forwards och har gjort 79, 87 respektive 89 poäng över de tre senaste säsongerna. Det är enbart Sidney Crosby som har gjort mer poäng under den perioden.
 
27-åringen är så komplett man kan bli, håller högsta klass på centerpositionen såväl som vänsterkanten och belönades med ett åttaårskontrakt i somras. Det nya kontraktet, värt $9.5 miljoner per säsong, börjar första nästa säsong.
 
Kemin med Seguin är anmärkningsvärd. Duon possession-siffror tillsammans är fina och produktionen likaså. Benn stod för 35 poäng (12+23) tillsammans med Seguin i 5-mot-5-spelet, medan Seguins motsvarande siffror var 33 poäng (19+14).
 
I Seguin har Dallas en av ligans vassaste målskyttar. Under sina tre säsonger i Texas har det blivit 37, 37 respektive 33 mål – det är det enbart Alexander Ovechkin, Joe Pavelski, Jamie Benn och Corey som överträffar. 24-åringen har fortfarande tre säsonger på ett relativt billigt kontrakt och nog kan vi räkna med ett Benn-liknande kontrakt när det nuvarande börjar gå ut.
 
Såväl Benn som Seguin missar World Cup på grund av skador, vilket givetvis kan oroa. För Dallas del får vi hoppas att de är tillbaka i gott slag relativt omgående.
 
Men forwardsbesättningen är som sagt så mycket mer än bara Benn och Seguin. Sommaren 2014 lyckades Jim Nill ta in Jason Spezza från Ottawa och hamnade hastigt och lustigt med två riktigt bra toppcentrar – tre om man får för sig att spela Benn, Seguin och Spezza i varsin kedja. I Dallas har Spezza fortsatt att producera på en god nivå, trots att han är några år på fel sida 30-årsstrecket. Han sitter på ett rätt välbetalt kontrakt, men nog bör Spezza kunna vara effektiv de kommande tre åren?
 
Nill lyckades även utnyttja Chicagos lönetaksproblem och skaka loss Patrick Sharp. Veteranen ligger fortfarande på en bra nivå och hans extrema mångsidighet imponerar. Han är kanske ingen 30-35-målskytt längre men bör under en hel säsong nå minst 20-talet mål och 50 poäng.
 
Säsongen 14/15 smällde Jiri Hudler in 31 mål och gjorde 76 poäng – karriärsbästa i båda kategorierna – men tog ett steg tillbaka den gångna säsongen. Inför trade deadline lämnade han Calgary till förmån för Florida, men inte heller där kom tjecken igång. Han fick vänta länge på ett kontrakt och så småningom tvingades han signa ett ettårskontrakt värt $2 miljoner med Dallas.
 
Kanske har Hudler hastigt och lustigt gått ner sig. Kanske hade han bara ett mellanår. Kanske har Dallas gjort sommarens fynd. Oavsett vilket tar de inga risker med kontraktet.
 
Cody Eakin ger Dallas ett fint centerdjup från tredjekedjan. 25-åringen har visat sig vara god för 15-20 mål och 35-40 poäng, vilket är stabila siffror. Ales Hemsky har inte gjort någon succé i Dallas, men har inte heller gjort bort sig fullkomligt. Han får helt enkelt ses som en duglig utfyllnadsspelare, men bör inte få förlängt på sitt utgående kontrakt.
 
I Valeri Nichushkin har Dallas ett väldigt intressant forwardsämne. Ryssen, som har RFA-status och fortfarande inte har skrivit nytt kontrakt, missade nästan hela säsongen 14/15 på grund av skada och hade svårt att komma igång den gångna säsongen. Talangen är odiskutabel och 21-åringen behöver bara få ihop helheten, men det ryktas också om att han och Lindy Ruff kanske inte drar helt jämnt. Även Radek Faksa går en spännande framtid till mötes. Han gjorde halva säsongen i Dallas och har skolats in för att förhoppningsvis kunna breaka den här säsongen.
 
Mattias Janmark, Antoine Roussel och Patrick Eaves är dugliga spelare för mindre roller i tredje- eller fjärdekedjan och ger Dallas ett bra djup. Förmodligen kommer även spelare som Adam Cracknell och Brett Ritchie att få matcher under säsongen.
 
---
 
Nyckelspelare:
 
Jamie Benn, Tyler Seguin, John Klingberg
 
Nyförvärv:
 
Jiri Hudler – från Florida Panthers – free agent
Dan Hamhuis – från Vancouver Canucks – free agent
Andrew Bodnarchuk – från Colorado Avalanche – free agent
Adam Cracknell – från Edmonton Oilers – free agent
 
Förluster:
 
Alex Goligoski – till Arizona Coyotes – trade
Colton Sceviour – till Florida Panthers – free agent
Vernon Fiddler – till New Jersey Devils – free agent
Jason Demers – till Florida Panthers – free agent
Kris Russell – ny klubb ej klar – free agent
Travis Moen – ny klubb ej klar – free agent
 
Svenskar:
 
John Klingberg, Patrik Nemeth, Johnny Oduya, Mattias Janmark
 
Coach:
 
Lindy Ruff
 
Preliminär laguppställning:
 
Jamie Benn – Tyler Seguin – Patrick Sharp
Jiri Hudler – Jason Spezza – Valeri Nichushkin
Mattias Janmark – Cody Eakin – Ales Hemsky
Antoine Roussel – Radek Faksa – Patrick Eaves
 
Dan Hamhuis – John Klingberg
Johnny Oduya – Stephen Johns
Jordie Benn – Patrik Nemeth
 
Kari Lehtonen/Antti Niemi
 
Andra notabla spelare: Andrew Bodnarchuk, Jamie Oleksiak, Julius Honka, Esa Lindell, Adam Cracknell, Brett Ritchie
 
---
 
Bästa nyförvärvet: Jiri Hudler
 
Kanske blir Jiri Hudler ett misslyckande, men Dallas gör helt rätt som chanser på honom. Offensiven håller redan högsta klass och kan bli betydligt mycket bättre med Hudler.
 
Värsta förlusten: Jason Demers
 
Jason Demers är en underskattad försvarare vars frånvaro säkerligen kommer att märkas i Dallas. Ungdomarna är väldigt lovande, men tar de inte klivet den här säsongen är Demers en jobbig förlust.
 
Årets poängkung: Jamie Benn
 
Det är Jamie Benn och Tyler Seguin som gör upp om den här titeln. Benn har haft övertaget de senaste åren, så det blir helt enkelt kaptenen som får förhandstipsen.
 
Årets nykomling: Esa Lindell
 
Esa Lindell spelade en handfull matcher den gångna säsongen och det skulle förvåna om han inte får chansen på allvar nu. Finländaren, som för tillfället spelar World Cup, kommer bli en bra NHL-back.
 
Årets genombrott: Radek Faksa
 
En skicklig och rejäl tjeck som är mogen för att ta nästa steg på utvecklingskurvan. Vill det sig väl kan succén bli omedelbar.
 
###
 
TRUPPEN:



###
 
REDAKTIONENS RANKNING:
 
Central Division:
 
1.
2. Dallas Stars
3. Chicago Blackhawks
4. St. Louis Blues
5. Winnipeg Jets
6. Minnesota Wild
7. Colorado Avalanche
 
---
 
NHL:s 30 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen. 

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2016-09-18 12:00:00
Author

Fler artiklar om Dallas