SvenskaFans rankar NHL – Metropolitan Division: 7. New York Rangers
New York Rangers har påbörjat en rebuild. Kommer man fullfölja den?
Det sades att New York Rangers förberedde sig för en seriös rebuild. Man skulle omfamna den helhjärtat. Rick Nash försvann till Boston. Ryan McDonagh och JT Miller hamnade i Tampa Bay. Michael Grabner flyttade över Hudson River. Nick Holden gjorde Nash sällskap i Bruins.
Men trots den utrensningen fanns det tvivel kring huruvida Rangers faktiskt skulle gå hela vägen.
Man gick in i draften med tre val i förstarundan och här och där kopplades man samman med Erik Karlsson. Hade Rangers bara passat på att sälja ut lite tillgångar vid trade deadline för att kunna gå efter ligans bästa back? Eller någon annan attraktiv spelare?
Det var trots allt New York Rangers det rörde sig om. En fullskalig rebuild klingar inte i samförstånd.
Men här står vi några månader senare och Rangers har hållit fast vid kommunikén man skickade ut till sina fans i våras. Man omfamnade sin rebuild helhjärtat och några stora nyförvärv ser vi inte skymten av. Istället förväntas man släppa fram en yngre generation.
Men det finns ett problem – Henrik Lundqvist.
Den svenske burväktaren må inte längre vara ligans bästa målvakt, men han är inte långt bakom – och kan ju faktiskt vara ett direkt hinder för Rangers rebuild. Kan man genomföra en klassiskt långsiktig rebuild – där man vill samla på sig attraktiva draftval – med en målvakt som fortfarande kan vinna matcher på egen hand?
Lundqvist var själv väldigt tydlig med att han inte ville lämna Rangers, trots en rebuild – och han är trots allt så pass stor på Manhattan att man inte tvingar bort honom även om det skulle vara gynnsamt. Men lek med tanken att Rangers går en tuff säsong, eller säsonger, till mötes – hur kommer den extrema tävlingsmänniskan Lundqvist hantera det?
Rangers blir kanske inte en slagpåse i den absoluta botten a la Buffalo eller Edmonton tidigare år, men efter flera år i toppskiktet kan nog fansen förvänta sig något eller några tyngre år.
Man gick hårt efter cupen i flera säsonger – med en final och två Conference-finaler som facit – och det visade sig också i prospects-poolen. Fyra år i rad gick Rangers in i draften utan något förstaval, vilket givetvis kom att påverka lagets pipeline och förmåga att fylla på med nytt.
Den senaste tiden – inte bara den här sommaren – har man däremot börjat lägga lite fokus på att bygga internt. Det har också gett resultat. Rangers har flera spännande namn, varav några fick smaka på NHL-spel redan under den gångna säsongen – där framför allt Filip Chytil och Lias Andersson står ut.
Det är nytt även på bänken i Madison Square Garden. Alain Vigneault – inte alltid så värst uppskattad, i synnerhet mot slutet – har bytts ut mot David Quinn. 52-åringen har lämnat respekterade Boston University för sitt första jobb som head coach i NHL, han har en säsong som assisterande i Colorado bakom sig, och är definitivt värd att följa lite extra.
Det råder lite osäkerhet kring Rangers status inför den här säsongen – i bästa fall kan man nog vara ett bubble team – men det finns absolut hopp om framtiden. Frågan är bara när den framtiden infinner sig?
---
Målvakter:
New York Rangers har fortfarande tillgång till den här generationens främsta målvakt, men Henrik Lundqvist kan nog inte längre titulera sig som den bästa.
Det är en klart naturlig utveckling för en målvakt som fyllde 36 år i våras, men även om Lundqvist har tagit ett steg eller två tillbaka så är han fortfarande en högst kompetent målvakt. Efter flera framträdande säsonger har däremot hans Sv% i 5 on 5 sjunkit något. Den gångna säsongen landade det på 92,12, och 0,14 i dSv%. Det var visserligen en förbättring från säsongen 16/17 (91,77), men i flera år låg Lundqvist kring, eller strax över, 93 procent – och i ligans toppskikt.
Nu kan vi nog räkna med att svensken befinner sig strax under toppskiktet, men ändå ger Rangers ett så pass bra målvaktsspel att han kanske till och med förstör en rebuild. Han har nu ytterligare tre år kvar på sitt kontrakt, värt $8,5 miljoner per säsong, och är han redo att flytta på sig kan kanske Rangers – om man behåller en viss del av lönen – få något trevligt i utbyte.
Under säsongen 18/19 lär det bli Alexandar Georgiev eller Marek Mazanec som backar upp Lundqvist. Rangers signade en odraftad Georgiev för ett år sedan och han testades i tio matcher under slutskedet av säsongen. Mazanec tillhörde Nashvilles organisation i några år, men delade den gångna säsongen mellan KHL och Hartford i AHL. Kanske kan även Brandon Halverson, draftad i andrarundan 2014, blanda sig i kampen.
Baserat på fina siffror förra säsongen – 93,07 Sv% och 1,21 dSv% i 5 on 5 – borde Georgiev ha en liten fördel på förhand.
Backar:
Lagkaptenen Ryan McDonagh lämnar ett stort hål bakom sig, men vid 29 års ålder – och med en stor kontraktsförlängning framför sig – var det fullt rimligt att ge upp honom när man skulle börja rensa ut. Nu ska däremot hans roll och minuter ersättas internt, vilket kan vara lättare sagt än gjort.
Att ha tillgång till Kevin Shattenkirk en hel säsong kommer underlätta. 29-åringen signerade som bekant ett fyraårskontrakt med Rangers förra sommaren, men en knäskada tvingade honom att slänga in handduken i januari.
Innan dess hade Shattenkirk hunnit med 23 poäng på 46 matcher. Han är i grunden en skicklig försvarare, god för 40-talet poäng och pålitlig i possession-spelet. Den gångna säsongen var inte lika lyckosam som tidigare år, men han såg också sin roll minska i takt med att säsongen tickade på. Om Quinn, till skillnad från Vigneault, vågar släppa loss Shattenkirk har man tillgång till en fin försvarare.
En stor del av den gångna säsongen spenderades jämte Brady Skjei. Två tvåvägsbackar som båda två är skickliga med pucken och starka skridskoåkare borde fungera väl ihop, men duon hade problem. Tillsammans hade de en CF% på 46,14 och en Rel CF% på -0,24. Det är långt ifrån acceptabelt för den duon, men samtidigt var Rangers ligans sämsta possession-lag (45,9 CF%) under 17/18.
Det finns trots det gott om potential i paret, men kanske lockas man mer av att sära på duon då resterande backbesättning kanske behöver balanseras upp.
Rangers lär inte bli av med Marc Staal i första taget. Det bästa man kan göra är att ge honom begränsade minuter, men i brist på annat lär han ändå ingå i Rangers topp-4. Han tar ett tjockt lönekuvert och har ett fint efternamn. Någon vidare försvarare är det däremot inte. Han hänger med dåligt och har svaga possession-siffror.
Stackars Neal Pionk fick en stor del av den gångna säsongen jämte Staal och något liknande är nog att förvänta sig 18/19. Rangers signade Pionk från college förra sommaren och gav honom 28 matcher 17/18. Det var 28 matcher som gav näst bäst P/60 (0,83) bland Rangers backar – men direkt usel CF% (41,88) och Rel CF% (-6,5). Det lär inte underlätta att kampera ihop med Staal.
Anthony DeAngelo, som fick dela 17/18 mellan NHL och AHL, är ett spännande namn. 22-åringen har pekats ut som ett problembarn, men sitter på en fin potential. Exempelvis imponerar hans Rel CF% (5,15), men trots att han draftades redan 2014 av Tampa Bay har det bara blivit 71 NHL-matcher. Det börjar bli dags att ta klivet nu.
Slutligen får kanske Brendan Smith en ny chans i NHL. Rangers gav upp två draftval – en 2nd rounder och en 3rd rounder – för honom och signade honom till ett fyraårskontrakt sommaren 2017. I februari 2018 hade man redan tröttnat på honom och satte upp honom på waivers. Något intresse fanns det inte för honom, utan karriären gick vidare i AHL. I Hartford bröt han sedan handen i en fight, under ett träningspass, med lagkamraten Vinni Lettieri. Finns behovet av ytterligare en veteran i försvarsbesättningen kan valet falla på Smith.
Fredrik Claesson och Rob O’Gara lär tampas om en plats på rostern under training camp. O’Gara kom från Boston som en del av Nick Holden-traden och Claesson, tidigare i Ottawa, satte sin kråka på ett ettårskontrakt i somras.
I AHL hittar vi två högintressanta namn, nämligen Ryan Lindgren och Libor Hajek. Lindgren var en av Bostons delbetalningar för Rick Nash medan Hajek kom i McDonagh-traden. De båda 20-åringarna – båda draftade i andrarundan 2016 – lär dock behöva stå på tillväxt, men vem vet vad ett imponerande training camp kan leda till?
Forwards:
Rick Nash, JT Miller och Michael Grabner är borta och lämnar givetvis hål efter sig. Det är inte en lika namnstark forwardsbesättning som tidigare, men Rangers släpper fram sina ungdomar för att plugga igen hålen.
De viktigaste rollerna tillhör däremot fortfarande de mer rutinerade spelarna och vi ser exempelvis Mika Zibanejad axla rollen som förstacenter. Det där extrema genombrottet – som man kanske hoppades på i början av karriären – har vi ännu inte fått, men Zibanejad har etablerat sig på en hög nivå.
27 mål och 47 poäng under 17/18 är respektabla siffror, men 5 on 5-produktionen (21 poäng) kom först på plats 13 bland Rangers forwards. Hans P/60 (1,35) var till och med snäppet sämre, på plats 16. Å andra sidan kommer han med lagets bästa CF% (51,39) och Rel CF% (7,19). Svensken har hunnit bli 25 år och blir kanske inte så värst mycket bättre, men är en hyggligt pålitlig center för Rangers.
Den här säsongens förstakedja kan mycket väl vara intakt från 17/18. Då hittade vi nämligen Chris Kreider och Pavel Buchnevich på Zibanejads kanter. Trion var en framgångsrik possession-kedja, men man önskar kanske lite bättre produktion än åtta 5 on 5-mål på 38 matcher tillsammans.
Kreider har annars etablerat sig som en effektiv – och jobbig – winger, god för 20-talet mål. 17/18 rycktes sönder av en blodpropp och han missade 24 matcher. Trots det hade han ett av lagets bättre P/60 (1,83). Buchnevich kommer från sin första hela säsong och svarade för 14+29. Skottet är giftigt och skridskoåkningen en finfin tillgång för 23-åringen, som definitivt kan ta ett steg till.
Rangers mest rutinerade forward – sett till antalet matcher i laget – är Mats Zuccarello. Norrmannen, vars kontrakt går ut 2019, omgärdades av traderykten kring såväl trade deadline som i somras. Någon flytt har det, bevisligen, inte blivit – än i alla fall. Nu lär han istället vara Rangers förmodat främsta tillgång kring nästa trade deadline och en flytt om en handfull månader skulle inte förvåna. Fram till dess bör han vara en av Rangers främsta poängplockare.
En spelare som helt klart kan boostas av Zuccarello som sin winger är Lias Andersson. 19-åringen kommer från ett händelserikt år. Framträdande insatser i JVM avslutades på ett uppmärksammat sätt när han kastade upp silvermedaljen i publiken, men han fick även debutera för Tre Kronor och gjorde sin första NHL-match – som målskytt.
Svensken gick som sjua i draften 2017 och det ska nog till ett synnerligen svagt training camp om han ska gå miste om en NHL-plats.
I McDonagh-traden fick Rangers-kaptenen sällskap av JT Miller till Tampa Bay, men Jeff Gorton fick in en ersättare i form av Vladislav Namestnikov. Ryssen var en del av Lightnings fruktade förstakedja tillsammans med Steven Stamkos och Nikita Kucherov, men kom inte riktigt igång efter traden. Som 25-åring är kanske utvecklingspotentialen visserligen något begränsad och han är ingen som lyfter Rangers. En 40-50 poäng kan han däremot göra om omgivningen fungerar bra.
Lias Andersson bör inte vara den enda ungtuppen som slängs in i en ordinarie roll 18/19, utan han lär få sällskap av Filip Chytil. Även tjecken gick i förstarundan 2017 och fick göra nio matcher under 17/18. Nu tog han inte ligan med storm, men talangen är odiskutabel och han kan bli ett fräscht tillskott i Rangers forwardsbesättning.
Kevin Hayes har tidigare fått lite kritik här och där, och när han nu blir Rangers näst dyraste forward är det kanske inte helt orimligt att det fortsätter. 25 mål och 44 poäng är annars godkända siffror och 26-åringen hade lagets näst bästa P/60 (1,96). Kanske gör han Zuccarello sällskap som Rangers trade bait framåt trade deadline?
I Jesper Fast har Rangers en snabbskrinnare som dödar en del utvisningar och kan bidra med 30-talet poäng. Han är en nyttig rollspelare för Rangers, men lär inte bli mer än så. För två år sedan var Jimmy Vesey en eftertraktad free agent när han lämnade Nashvilles och sedermera Buffalos organisationer under uppmärksammade former. Han valde Rangers och kommer nu från två säsonger med knappt 30 poäng. Likt Fast är han ett dugligt alternativ för bottom-6.
Ryan Lindgren var inte den enda delen i Rick Nash-traden, utan Rangers fick även in två nya forwards – Ryan Spooner och Matt Beleskey. Den förstnämnde gjorde 49 poäng för några år sedan, men har sedan dess legat kring 40-talet poäng. Han har en solid säsong bakom sig och 16 poäng på 20 matcher i Rangers imponerar. Spooner fungerade hyfsat med Hayes och Fast, och trion kanske återförenas för 18/19.
Matt Beleskey imponerade för Anaheim säsongen 14/15, under grundserien såväl som i slutspelet. Det gjorde att Boston signade honom till ett femårskontrakt. Den första säsongen i Bruins blev duglig med 15 mål, men 16/17 och 17/18 var stora besvikelser. Det återstår två år på hans kontrakt, men Boston behöll i alla fall en del av lönen och han kostar bara Rangers $1,9 miljoner per säsong. Efter traden fick han däremot bara en match i Rangers och en NHL-plats 18/19 är långt ifrån en garanti.
Det går inte att argumentera för att Cody McLeod ska ha en plats på rostern, men den numera usla veteranen fick ett nytt ettårskontrakt i somras. Det är svårt att förstå varför.
Spelare som Peter Holland, Ville Meskanen och Michael Lindqvist kan kanske utmana om en plats under training camp och på sikt finns även Brett Howden – ytterligare en del i McDonagh-traden – tillgänglig.
---
Tre styrkor:
Henrik Lundqvist
Henrik Lundqvist har tagit ett steg tillbaka, men är ändå en bättre målvakt än vad många andra lag har tillgång till. Rangers största chans att vinna matcher är fortfarande målvakten.
Det unga gardet
Det andas nytt och fräscht i Rangers för första gången på evigheter. En ny spännande coach förväntas släppa fram några unga spelare. Kan det tända laget?
Förstaparet
Statistiken bekräftar inte alltid det, men Skjei-Shattenkirk borde vara framträdande.
Tre svagheter:
Spetsen
Mika Zibanejad som förstacenter är, på förhand i alla fall, inget styrkebesked. Är den offensiva spetsen tillräckligt bra?
Possession-siffrorna
Corsi är en betydande del i spelet, om än inte allt, och svaga siffror där kan avskräcka. Rangers var ligans sämsta possession-lag 17/18. Det kan inte få fortgå.
Är man för starka för en riktig rebuild?
Ska Rangers gå in i en långsiktig rebuild, som man har hintat om, behöver man kanske offra ytterligare några starka pusselbitar. Men balansgången är svår – men vill trots allt inte krascha för hårt.
---
Preliminär laguppställning:
Chris Kreider – Mika Zibanejad – Pavel Buchnevich
Vladislav Namestnikov – Lias Andersson – Mats Zuccarello
Ryan Spooner – Kevin Hayes – Jesper Fast
Matt Beleskey – Filip Chytil – Jimmy Vesey
Brady Skjei – Kevin Shattenkirk
Marc Staal – Neal Pionk
Brendan Smith – Anthony DeAngelo
Henrik Lundqvist (Alexandar Georgiev)
Andra notabla spelare: Marek Mazanec, Fredrik Claesson, Rob O’Gara, Peter Holland, Ville Meskanen, Cody McLeod
---
Säsongens poängkung: Mats Zuccarello
Det är förhållandevis öppet i kampen om den interna poängligan, men Mats Zuccarello går in på ett kontraktsår och det brukar kunna tända en eld under spelarna.
Säsongens viktigaste spelare: Henrik Lundqvist
Om Rangers ska kunna bygga nytt i farten och samtidigt vara ett bubble team vill det till att Henrik Lundqvist gör en finfin säsong.
Säsongens unga spelare: Filip Chytil
Lias Andersson får tillräcklig uppmärksamhet i övrig svensk media, så vi lyfter fram Filip Chytil. Tjecken går en lovande framtid till mötes och kan mycket väl visa varför redan nu.
Säsongens doldis: Ryan Spooner
Han är inte den namnstarkaste forwarden, men producerar på en bra nivå och är en solid middle-6-spelare.
Säsongens besvikelse: Jimmy Vesey
Hypen för några år sedan har avtagit och Jimmy Vesey är inte mer än alldaglig i det stora hela.
---
Truppen:
---
Redaktionens rankning:
Metropolitan Division
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7. New York Rangers
8. New York Islanders
---
NHL:s 31 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen.
Vill du skriva om NY Rangers på SvenskaFans? Hör av dig till hockeyredaktören Niclas Viberg på niclas.viberg@svenskafans.com
Se hela NHL-säsongen på Viaplay för endast 399 kronor per månad - signa upp dig här