Veckans svep: NY Rangers
NY Rangers lyckades besegra Seattle när man för första gången spelade i Climate Pledge Arena.

Veckans svep: NY Rangers

Fortsatt starkt målvaktsspel, en storförlust och två vinster. Rangers vecka har minsann innehållit det mesta. Nedan följer matchresultat, spelarstatistik samt egna kommentarer och analyser från vecka 43 med New York Rangers.

25/10-21: NYR 1 - 5 CGY
Kommentar: Med Strome tillbaka i truppen hoppades många på en bra och stabil laginsats, men icke. Efter fyra raka vinster blev det en välförtjänt förlust på grund av svagt spel över hela banan. Rangers slarvade mycket med pucken i egen zon och bjöd därav på många chanser. Inget tacksamt läge för Igor, som trots många viktiga räddningar såg sig tvungen att kapitulera vid ett flertal lägen. Stjärnspelarna var som bortblåsta och bidrog inte med mycket alls, varken offensivt eller defensivt. Det ska även tilläggas att Calgarys svenske Jacob Markström briljerade med 28 räddningar. Denna match lämnade därav en hel del funderingar kring huruvida laget står sig mot de allra bästa i ligan.

29/10-21, NYR 4 - 0 CBJ
Kommentar: Snacka om revansch från tidigare match. Efter en trevande start blåste man igång rejält och kunde kamma hem segern mot divisionrivalen Columbus. Firma Bread & Butter (Panarin & Strome) såg ut som vanligt igen och tillsammans med Kakko skapades mycket i offensiv zon. Nils Lundkvist fick även göra sin första poäng i världens bästa hockeyliga genom en assist på Stromes 1-0 mål. Ännu en match stod Shesterkin tryggt mellan stolparna och stoppade samtliga 31 skott för säsongens första nolla. Mycket tack vare en solid defensiv insats. 

31/10, NYR 3 - 1 SEA
Kommentar: Mot ligans senaste tillskott blev det en tajt batalj där blåskjortorna från Manhattan lyckades knipa segern. Den satt långt inne då Seattle var oerhört mycket bättre spelmässigt. Men som så många gånger förr höll Shesterkin kvar laget i matchen efter en strålande insats med 96,9 i räddningsprocent. Fox fortsatte briljera genom att bland annat sätta det avgörande 2-1 målet i tredje perioden. Den andra perioden tillhörde enbart Seattle då Rangers inte kom till några offensiva hot, ynka 2 skott. Visst måste jag erkänna att det är en styrka att vinna matcher som man egentligen inte bör vinna, men frågan är hur detta håller i det långa loppet.

Nuvarande record: 6-2-1

Veckan som gått har verkligen blandat och gett när det kommer till resultat och spelkvalité. ”Special teams” fortsätter vara väldigt diskutabelt då powerplay-spelet inte alls fungerat i säsongsinledningen. Man står på enstaka 16,1%. Däremot ser det annorlunda ut i boxplay-spelet där man faktiskt har presterat oerhört bra och för närvarande ligger i toppen av ligan. När det kommer till målvaktsspelet tar det slut på lovord när vi pratar om Shesterkin, han har helt enkelt varit magisk. På sju starter har han vunnit fem och i genomsnitt släppt in 1,7 mål/match. Räddat 216 av 228 skott vilket ger honom en räddningsprocent på 94,7%. Det som oroar mig och många andra är hur länge han kommer att orka bära laget på sina axlar. Spelet måste bli bättre på alla fronter ifall man ska ha en chans långsiktigt. Precis som Adam Fox sa efter senaste matchen visar det på en styrka att lyckas vinna matcher, som man inte förtjänar. Jag måste däremot lägga till en gnutta tur till detta (hitills) framgångsrecept. Det som kanske bekymrar mig allra mest är offensiven. Panarin och Strome har tillsammans med Kakko lyckats växla upp på sistone, men Zibanejads kedja har varit långt ifrån vad man kan kräva från hans nyskrivna kontrakt. Kreider har förvisso gjort 7 mål, men i sin helhet har skärpan inte funnits där och man har skapat för lite chanser. Frågan är vem som kan vara tredjelänken i den formationen då jag inte ser att Goodrow platsar där. Han är helt enkelt inte tillräckligt bra för en sådan roll i mitt tycke. Lafreniere funkade inte så bra tillsammans med Zibanejad och Kreider, därav flyttades han ner till en lina med Chytil och Blais. Ska laget utmana på riktigt krävs åtminstone två toppkedjor som ständigt bidrar med en stark offensiv. Kanske ska man fundera på att ta in någon eller så fortsätter man att laborera lite. Vi är trots allt bara nio matcher in på säsongen. Däremot vet alla NHL fans hur viktigt det är med en bra start för att orka hålla i. Har Rangers vad som krävs för att nå slutspel i en så tuff division som Metropolitan i år är? Jag är tveksam, men jag hoppas jag har fel och att Shetserkin & co motbevisar mig.

Veckans poäng:

Spelare Mål Ass Poäng
Panarin 0 4 4
Kreider 3 0 3
Fox 1 3 4
Goodrow 1 1 2
Strome 1 0 1
Lafreniere 1 0 1
Rooney 1 0 1
Trouba 0 1 1
Lundkvist 0 1 1
Hunt 0 1 1
Zibanejad 0 1 1

Veckans målvaktsstatistik:
Målvakt Matcher Räddningsprocent Insläppta mål Skott emot sig
Shesterkin 3 94,5% 6 100

Veckans spelare enligt mig:
1. Shesterkin
2. Fox
3. Panarin
 

Erik Landsjöerik.landsjo@gmail.com2021-11-01 13:50:01
Author

Fler artiklar om NY Rangers