En typiskt matchdag i världens underbaraste stad

En typiskt matchdag i världens underbaraste stad

En liten berättelse för alla er som inte upplevt det än och en härlig påminnelse för er som varit med om det tidigare. Fenomenet jag talar om är givetvis ingenting annat än en match live, på plats, i Valencia och inuti mytomspunna Mestalla.

 
Biljettluckorna taquillas ligger på Mestallas vänstra del av detta foto.
Adress: Avenida de Suecia s/n.


Innan Matchen
Taquillas på MestallaBiljetter till matcherna på Mestalla köpes enklast i biljettluckor på Mestalla eller i någon av Valenciashopparna inne i centrum. Till de allra flesta matcherna kan man lätt få tag i biljetter ända fram till matchdagen. För biljetter till matcherna mot Real Madrid och Barcelona rekommenderas det att man köper biljett ca 2 veckor innan match.

Att ta sig till Mestalla gör man enklast till fots eller via tunnelbanan. Den stationen man då stiger av på är Aragón. Att köra bil till Mestalla är något som starkt inte rekommenderas. Bilkaoset runt och utanför arenan före och efter match är otroligt rörigt. Lägg där till mission impossible att hitta en parkeringsplats, så förstår du att bil inte är att föredra. 

Om du trots allt måste ta bil går det naturligtvis. Tipset heter god framförhållning; var onödigt tidigt ute. Det finns stora underjordiska parkeringsplatser som ligger drygt 15-20 minuters promenad från Mestalla, inåt stadskärnan till. De är välskyltade med ljustavlor som anger hur många platser som är lediga och kostar inte en förmögenhet.

Oftast så spelas matcherna i den spanska ligan på kvällen, allra tidigast på eftermiddagen. Detta gör att man har en hel dag på sig att gå och vara nervös. Denna nervösa väntan kan man försöka dölja genom att strosa runt i staden Valencia och se vad staden har att erbjuda. 

Arenan ligger på Avenida de Suecia (som översätts ”Svenska Avenyn”!) och är cirka en kvarts promenad från de centrala delarna av staden. 

Ett besök i Turiaparken är att rekommendera. Denna park som ligger i flodbädden där floden Turia tidigare flöt fram bjuder numera på grönskande landskap och även en hel del grusplaner. På dessa grusplaner kan man de flesta söndagar njuta av valenciansk ungdomsfotboll. Ett trevligt tidsfördriv i väntan på den stora matchen.

Befinner man sig i Valencia en riktigt varm dag är stranden möjligtvis den skönaste platsen att tillbringa dagen på. Här kan man antingen ligga och pressa på solbrännan eller sitta under ett parasol och dricka något kallt samtidigt som man kollar in årets ”bikinimode”.

Om man istället är mer intresserad av shopping och mode kan man strosa runt i centrala Valencia där de modemedvetna butikerna duggar tätt. Ett enkelt sätt att få många affärer på samma ställe är att besöka någon av El Corte Inglés butiker som finns utspridda i staden. Dessa butiker kan närmast beskrivas som köpcenter a lá NK. Har man mycket tid och är intresserad av något extra kan man ta bussen ut till shoppingcentret en bit utanför Valencia, Bon Aire. Detta shoppingpalats erbjuder både högklassiga modebutiker och ett stort outletområde där man kan göra riktiga fynd. Det är viktigt att observera att de allra flesta butikerna i Valencia håller helt stängt på söndagar. 

Valencia CF har ett antal butiker om du är sugen på att pynta ut dig eller skaffa en onödigt bra present till någon som står dig nära. En ligger intill Mestalla och ett par finns utspridda i köpcentrum runt om i staden.

Bild: Mediterraneocentre.comOm man varken är intresserad av shopping eller lata dagar i parken bjuder Valencia på mycket annat. Har man tur så kan man få chansen att uppleva ett tjurfäktningsspel live. Sevärdheter finns det också gott om i staden. Något man inte bör missa är den magnifika designen av byggnaderna längst nere i Turiaparken, Oceanografica. En tripp genom de allra centralaste delarna av staden är också att rekommendera. Här finns chansen till både en lugn fika på något av stadens alla uteserveringar och även möjligheten att njuta av alla de mysiga torgen Valencia bjuder på.

Manolo - el del bomboNog talat om aktiviteter som ska få tankarna bort från fotbollen och som ska dämpa nervositeten. Timmarna före matchstart bör tillbringas strax utanför hemmaborgen Mestalla. Manolos El del Bombos Bar är en självklar mötesplats för valenciaistas. Här samlas gamla som unga, spanjorer som turister och utlänningar alla med en och samma önskan, att Valencia ska vinna. Här tillhör alla samma familj, den underbara Valenciafamiljen. Uteserveringarna runt Mestalla fylls efterhand ju närmare matchstart vi kommer. Här diskuteras det fotboll friskt. Vilka startar idag? Hur kunde vi förlora senast!? Varför får inte han spela? Alla domare är med i en stor Real Madrid konspiration! Det var bättre förr på Kempes tid! 

Dessa är bara några av alla de ämnen som hinner avverkas och diskuteras livligt över en cerveza strax före match.

Vill man slippa värsta trängseln inne på arenan och få chansen att se våra stjärnor värma upp gör man bäst i att beträda arenan cirka 30-40 minuter före matchstart. Väl inne på arenan börjar vandringen upp för de oändliga trapporna. Mestallas läktare är Europas brantaste!

När man väl kommit på plats är det bara att luta sig tillbaka och njuta av fotboll på absolut högsta världsnivån och en atmosfär som är svår att finna någon annanstans! Om du sitter högt upp är det en idé att ta med kikare, en liten FM-radio och lite fika. På radion rattar du in en kanal som sänder matchen. Även om du inte kan spanska är det en stämningshöjare.

Efter Matchen

Efter det att man fått njuta av en Valenciaseger på helig mark känner man sig kanske lite sugen på att fira. Barerna och uteserveringar runt Mestalla brukar vara fyllda med andra glada valenciafans som också är sugna på att fira. Så en eller två öl bland detta sällskap rekommenderas. Dröjer man sig kvar extra länge strax utanför Mestallas portar kan man dessutom få chansen att se stjärnorna i laget på riktigt nära avstånd, när de smiter ut från arenan.

Om Valencia mot all förmodan inte vann matchen finns det för de flesta endast två alternativ. Antingen är man så förbannat deppig att man åker raka hem till hotellet och lägger sig. Tillbringar natten med att gå igenom matchen i huvudet om och om igen. 

eller ...

så drar man ut på stan och delar sin besvikelse med några av alla de andra valenciafansen i staden. Exempelvis på någon av alla de barer som staden erbjuder.

Efter en sådan här heldag i Valencia är man säkerligen helt slut och man kan förhoppningsvis somna med ett stort leende på läpparna. En stor erfarenhet rikare. Den som väl besökt Mestalla en gång kommer säkerligen att komma tillbaka igen och igen och igen… 


Har du också varit på Mestalla? Dela gärna med dig om dina upplevelser, tips och erfarenheter! Kontakta redaktionen.

TomtChen bjuder på HelgspecialLäs fler artiklar ur redaktionens helgspecial!

Niklas Hermansson2005-12-24 06:01:00

Fler artiklar om Valencia