Omröstning avslutad
Med flödande majoritet utsåg SvenskaFans den bästa drycken från Valencia
Resultat av omröstningen
Frågan var om vilken den bästa drycken från Valencia är.
Hela 182 personer hjälpte till att svara på den frågan.
Apelsinjuice 54%
Agua de Valencia 19%
Horchata de Chufa 13%
Rött från Utiel-Requena 10%
Moscatel 4%
Men vad var det som folk egentligen röstade på för alternativ?
Horchata de chufa
[ohr-tjatta de tjuff-ah] – Lat: sculentus cyperus, tiger nut på engelska, är en jordmandel som påminner om små potatisar till utseendet.
De ger ett mjölkaktigt, sött elixir som släcker törsten även under svåra värmeböljor. Säljs i större delen av Spanien men mest i ursprungsregionen Valencia – ett av få områden i världen där det odlas i stor skala. Smaken påminner om en korsing mellan kokos, ananas och mandel – till skillnad från exempelvis sockerbetssaft. Chufas är nyttigt och innehåller mycket proteiner, mineraler, kalium, järn, fiber, kolhydrater och olja.
Tillagning och ingredienser för 4 stora glas
200 g chufas, 150 g socker (valfri tillsats), 1 liter vatten, 1 st kanelstång. Skala och rensa chufasen, låt stå under vatten i 14 timmar. Håll av ränsvattnet och mosa ordentligt. Häll i övriga ingredienser och rör om. Låt stå kallt i två timmar. Häll genom filter, rör om igen. Serveras väldigt kallt, gärna med den lokala kakan fartons vid sidan av! Drick. Njut.
Historian
Chufa är ursprungligen från Afrika men togs till Valencia via mellanöstern av morerna, och kultiverades vid floden Turia från 700-talet före kristus. Det är en av världens äldst kända grödor och har hittats i vaser i de egyptiska faraonernas gravar. Den bästa chufan sägs odlas i trakterna kring Alboraya strax norr om staden Valencia. Man kan likna horchata de chufa med den svenska julmusten, fast inte till smaken. Däremot har Coca Cola och övriga läskeblasktillverkare svårt att konkurrera med den törstsläckande drycken, trots mördande övertag i marknadsresurser.
Namnet “Horchata” har en egen historia. Det sägs att kung Jaime I under den kristna erövringen av Valencia blev bjuden på drycken av en liten flicka. Uppskattande frågade han vad det var för dryck: ”Que es aixo?”. Flickan svarade att det var chufamjölk: “Es leche de chufa”, varvid kungen svarade: ”Aixo no es llet, aixo es OR, XATA!" – Detta är inte mjölk, det är GULD, SÖTNOS! På valencianska betyder “or” guld och “xata” kallar man små söta flickor. Budet om kungens uppskattning spred sig genom övriga kristna spanska provinser (bland de moriska drack man det redan horchata) så där fick drycken heta Orchata, som det uttalas på kastiljanska. Senare lade man till H:et i början av ordet.
Apelsinjuice - zumo de naranja
En av de nyttigaste dryckerna från Valencia, och även framröstad som den godaste - särskilt när den är färskpressad och serverad helt osötad. Ytterligare en dryck som vi har att tacka morerna för. Det var först på 1400-talet som de söta apelsinsorterna började odlas i Valencia på allvar. Ett stort intag av apelsin och citrusfrukter ger vitaminer (framförallt C-vitamin), mineraler, fibrer och annat nyttigt.
Valencia är en av världens mesta citrusodlare, och apelsinen är dess krona. Förra året producerades nästan 8.9 miljoner ton citrusfrukter i Valencia! Skörden börjar i november och de sena sorterna fram till slutet av maj. Hela apelsinen tas tillvara. Fruktköttet pressas till apelsinjuice. Skalet innehåller eteriska oljor som används till läsk, kosmetik och likör. Rester och skal torkas och används som djurfoder.
Tillagning och ingredienser
Införskaffa lämpligt antal färska Valenciaapelsiner. Pressa. Drick. Njut.
Rött från Utiel-Requena
Syftar givetvis på rödvin med ursprung från Valencia. Det odlades vin i Valencia redan innan romarna kom dit, men det var först då som odlingen blommade ut och exporten gick igång. Idag går cirka 60 procent av tillverkningen på export utanför Spanien. Nästan 95 procent av vinet som tillverkas i Utiel-Requena blir rödvin, resten utgörs bland annat av cava, vitt vin och moscatel – se mer om det längre ner.
Tillagning och ingredienser
Odla druvor i regionen Requena, gärna av sorterna Macabeo och Garnacha. Pressa, jäs, tappa på fat och lagra. Buteljera och lagra igen. Servera vid 16-18 grader. Korka upp, dekantera en stund, häll upp i glas. Drick. Njut.
Får du tag på en 1993:a så känn dig väldigt nöjd, men 98 och 99 var också bra årgångar.
Agua de Valencia
Agua betyder visserligen vatten på spanska, men låt dig inte luras. Det här är en partydryck som passar perfekt en varm och fuktig afton. Agua de Valencia är inte lika styv som kalimotxo men roligare än sangria!
Tillagning och ingredienser
1/4 liter cava, eller torr champagne
3/4 liter apelsinjuice, från Valencia, såklart
1 dl Cointreau, eller annan apelsinlikör
50 g socker
Spetsa försiktigt med vodka (valfritt). Häll ner allt i en bringare. Cavan bör vara torr och välkyld. Serveras kallt. Drick. Njut.
Moscatel
Moscatel de Alejandría eller Moscatel Romano-druvan odlas mest i centrala Valencia. Den ger ett naturligt sött dessertvin på cirka 15-20 procent som ofta avnjutes med torkade frukter och nötter, även kallat musico till efterrätten. Fast det går även att göra cava och vanligt vitt vin av druvan.
Moscatel karaktäriseras som mjukt, sött och fräscht med några inslag av apelsin- och blomster.
Tillagning och ingredienser
Mogna moscateldruvor, framställs på liknande sätt som rödvin, men druvor och jäsning är något annorlunda. Köp en flaska. Kyl ner den. Häll upp i dessertglas. Drick. Njut.