Deportivo riskerar administration

Deportivo riskerar administration

På onsdagen kom nyheten om att Deportivos inkomster beslagtas tills vidare och att klubben kan vara på väg att hamna under administration. Det är en skatteskuld på 32 miljoner euro som ligger till grund för det här beslutet från de spanska myndigheternas beslut. Klubben, å sin sida, hävdar att skulden ska betalas tillbaka, men att man behöver mer tid.

Deportivos ekonomiska situation har hastigt och mindre lustigt blivit betydligt mer oroväckande. Det kan vi slå fast efter de senaste, rätt kaotiska, dagarna i A Coruña. Det handlar om en skuld till den spanska staten på 32 miljoner euro som fått myndigheterna att besluta sig för att lägga beslag på stora delar av Depors inkomster tills vidare. Det här innebär ett hårt slag för klubben, som i och med detta inte får in några pengar och inte kan betala av alla de andra skulder och ekonomiska åtaganden som finns. För Deportivo gäller det nu att försöka omförhandla den återbetalningsplan på statsskulden som funnits sedan tidigare, och förhoppningen är att man ska kunna skriva upp en ny återbetalningsplan och få lite mer tid på sig med betalningarna. Det är viktigt att poängtera att skulderna inte har blivit större, utan Deportivo har helt enkelt inte klarat av att följa den här återbetalningsplanen – enligt Lendoiro ligger mycket av skulden till det i degraderingen till Segundan, vilket innebär mindre intäkter för klubben. Man hoppas nu kunna övertala myndigheterna att ge Depor 10 år för betala av alla de här 32 miljonerna. Går inte staten med på det så finns inte längre någon annan utväg än administration, för att därigenom få chansen att skjuta avbetalningarna på framtiden, alternativt skriva av delar av skulden.
President Lendoiro höll på fredagen en presskonferens där han gick igenom fallet och en del oklarheter som fanns. Han valde på den här presskonferensen att trycka lite extra på två saker: Deportivo går bra ekonomiskt, med högre inkomster än utgifter. Man ska alltså kunna betala av de skulder som finns om man bara får mer tid på sig. Den andra punkten Lendoiro betonade är att klubben, så långt det är möjligt, vill undvika administration. Även om det kanske vore fördelaktigt på många sätt så anser inte styrelsen att det vore en etiskt och moraliskt korrekt väg att gå, utan ska istället göra allt man kan för att betala tillbaka varenda penny till både staten och alla de andra fordringsägarna. Samtidigt medgav dock Lendoiro att man börjat förbereda sig på att det trots allt ändå kan bli administration till slut.
Det var i onsdags som tidningen La Voz de Galicia först släppte nyheten om myndigheternas beslut mot Deportivo. Senare samma dag uppgav Radio Cadena Cope att Depor och myndigheterna var på god väg att förhandla fram en lösning på de här problemen, där administration eventuellt var en del av den lösningen. Huruvida det stämmer, eller om Depor ens börjat förhandla med staten är fortfarande oklart. Också den galiciska sporttidningen Deporte Campeón hävdade att parterna kommit överrens om en ny plan, men enligt dem var inte administration en del av den överenskommelsen, eftersom det är något som klubben ska ha vägrat i sten att gå med på.
Viktigt att komma ihåg i det här fallet är att så länge den spanska lagstiftningen ser ut som den gör så skulle ett Deportivo i administration inte innebära någonting alls på kort sikt rent sportsligt, åtminstone inte i fråga om poängavdrag eller liknande. Det enda som, vad jag förstår, kan leda till tvångsnedflyttning eller poängavdrag är om klubben inte klarar av att betala spelarlöner. På den fronten verkar det dock fortfarande vara lugnt i Depor, så några sådana tråkigheter ska vi inte behöva vara med om.
Deportivo hade, vid senaste bokslutet, en sammanlagd skuld på knappt 100 miljoner euro, varav 32 av dessa var till spanska staten. Just nu ligger 21 spanska klubbar under administration – i Primeran handlar det om Zaragoza, Rayo, Betis, Granada och Mallorca. 

Per Junttiperjuntti@hotmail.com2012-11-09 19:55:00
Author

Fler artiklar om Deportivo