Alemany vaskar guld i ungdomsleden
Valencia är kända för att ta fram och förädla unga talanger på ett imponerande sätt men regelverket kring hur de får kontrakteras gör det svårt för klubben att behålla dem i alla lägen. Mathieu Alemany har under vintern intensifierat sitt arbete med att skapa en miljö där Valencia kan behålla talangerna i klubben och därmed lyfta hela klubben ytterligare en nivå.
Det hela tog sin början under U-17 VM i Indien under hösten 2017 där Alemany med glädje kunde se Spaniens landslag ta hem silvret med två Valenciaspelare i laget, Ferran Torres och Hugo Guiallamón. Men han kunde samtidigt inte låta bli att irriteras över att U-17 lagets storstjärna och kapten Abel Ruiz (Barcelona) och Victor Chust (Real) även de kunde ha tillhört Valencia. Abel och Victor lämnade tyvärr klubbens akademilag i 12 års ålder och utöver dem två har klubben tappat spelare som Nabil Touaizi (till City) och Enric Martinez (först Barcelona, nu Villarreal) i tidig ålder.
Alemanys irritation gick snabbt över till handling och han började direkt med att sjösätta en plan i flera steg på hur klubben skulle undvika att tappa sina talanger innan de kan kontrakteras vid 16 års ålder. Innan dess är det nämligen inte tillåtet att kontraktera spelare på annat sätt än via enklare ”träningskontrakt” som mer stipulerar vilken klubb de tillhör. Planen presenterades en månad senare i november under en allmän aktieägarträff och klubben har efter det verkligen agerat på ett föredömligt sätt.
Steg 1 var att identifiera Valencias plats i näringskedjan där man är en storklubb i regionen och i landet men man kommer inte att kunna köpa in dyra talanger som fyllt 16-år och därmed har kontrakt med sina klubbar till prislappar på allt emellan 2 och 20 miljoner euro. Siktet ställdes istället in på regionen och spelare under 16 år som av mer naturliga skäl vill till Valencia. Med A-lagets och Marcelinos framgångar sitter man nu i en mycket bättre sits i arbetet med att knyta till sig talanger. Signalen Alemany sänder till Communitat Valenciana är att ingen talang skall lämna regionen under klubbens radar och planen är att i sommar ha de 3000 bästa regionala spelarna i sin verksamhet.
Steg 2 var att ta fram spaden och gräva där man står då klubben redan idag har många stora talanger i sina akademilag. Dessa talanger måste säkras upp via tätare dialog med spelare, föräldrar och i vissa fall agenter men slutligen handlar det om vilken typ av avtal man tecknar. Arbetet med att teckna kontrakt med de egna talangerna har pågått under hela vintern och de viktigaste är redan på plats. Ferran Torres kontrakt har uppdaterats i omgångar för att förhindra en flytt och det nuvarande kontraktet med klausulen på 25M euro måste uppdateras en gång till innan fönstret öppnar i sommar. Kangin Lee har ett kontrakt idag till 2019 med en klausul på 8M euro som enligt uppgift skall öka med eventuella framsteg i Mestalla och A-laget. Men han ses som den allra största talangen och då måste kontraktet återigen uppdateras innan sommaren. 15-åringen Ferhat Cogalan skall fylla 16 år i slutet av juni och arbetet med hans kontrakt är redan långt gångna. Anfallaren Jordi Escobar tecknade nyligen ett kontrakt med en utköpsklausul på 80M euro.14-årige vänsterbacken Jesús Vázquez skrev nyligen på för 2 nya år i akademin och exemplen på spelare som väljer att stanna i Valencia är många. Budskapet här från Mathieu är tydligt: Vi väljer själva när vi vill släppa en talang till en annan klubb och om så sker skall ersättningen vara i en marknadsmässig nivå. Det illustreras inte minst i form av de 80M klausuler som A-lagsspelarna Toni Lato och Carlos Soler har i sina kontrakt.
Senaste steget i Alemanys satsning är en optimering av akademin där man fokuserar på juniorerna i A-lag och Mestalla, A,B och C lag i Cadete A/B/foundation (15-16 åringar), 3 lag i Juvenil (13-14 åringar) samt elitlagen i 8-manna fotbollen (11-12 åringar). Resten av akademilagen under 11 år (infantil) i klubbens regi försvinner och istället satsar man på att klubbarna i regionen sköter den utvecklingen under Valencias övervakning. Detta skall beröra ca 200 unga spelare som nu måste byta klubb i regionen där tränarna för de klubbarna skall få sin utbildning på Paternan av Valencia. Dessutom försvinner den kostnad som föräldrarna till söner i akademin ofta själva bekostar för att deras söner skall få vara en del av Valencia och ersätts i vissa fall av en modest ersättning. En modell som liknar den många andra storlag i Europa anammat.
Mathieu Alemany har därmed satt ner foten och klart och tydligt deklarerat till marknaden att Valencia nu satsar allt man har på talangutveckling. Akademispelarna i och runt klubben skall ha de bästa tränarna tillsammans med de bästa förutsättningarna att nå seniornivå. Tiderna då klubben tappade talangfulla spelare till andra akademier skall vara över och utifrån sett ser det ut att vara en satsning som kan vara guld värd för klubben. Har man inte lika mycket pengar som Europas storklubbar så måste man hantera sina talanger varsamt och se till att de levererar för klubben innan de eventuellt säljs dyrt.
Amunt Alemany!