Bordalás har ett pussel att lägga

Bordalás har ett pussel att lägga

Det känns för mig oklart hur stort pusslet han skall lägga är, det enda jag vet är att det saknas väldigt många viktiga bitar innan man kan skönja ihållande glädje på Mestalla igen. Fotbollskunskap, pengar, stringens, röda trådar, målbilder och ledarskap är bara ett par saker som lyst med sin frånvaro de senaste 2 åren i Valencia. Kanske är Bordálas helt rätt man att just nu ta detta Valencia något steg framåt igen efter nedgången post Marcelino.

Vi får nog säga att Valencias nya tränare José Bordalás ändå kommer ”hem” när han återvänder till Communitat Valenciana där han är uppväxt, dock i regionens andra stad Alicante men ändå. Som aktiv fotbollsspelare har han representerat de flesta klubbar i och runt Alicante regionen och detsamma gäller faktiskt som tränare. 2012 tog han sitt pick och pack till Madrids södra förorter stannade kvar där i Alcorcón och Getafe tills nu. Han hade ett års uppehåll 13/14 och år 15/16 tog han upp Alavés till La liga men fick sedan väldigt oväntat sparken från Baskerna.

Hans gärningar i Getafe har nog inte undgått någon då han under sina 5 säsonger i klubben konstant såg till att maximera vad laget var kapabelt till och det hela kulminerade säsongen 18/19 med en 5:e plats i ligan. Och inte minst åttondelsfinal i Europa league året efter när man först slog Ajax i 16-delen (ett Ajax som åkte mot Tottenham i CL semi året innan) men åkte sen ut mot ett storsatsande Inter.

Taktiken
För oss Valencianistas är hans Getafe mest känt för sitt hårda och ofta över gränsen fula spel. Att Getafe under Bordalás låg i La liga toppen vad gäller röda kort, gula kort och orsakade frisparkar kommer inte som någon överraskning.
Tittar man förbi det så har Bordalás alltid satt det obarmhärtigt hårda kollektiva arbetet i främsta rummet och det har många spelare genom åren fått uppleva, tar man inte jobbet så spelar man inte. En av Bordalás första kommentarer när han anlände till Mestalla var ”flera spelare har inte gjort jobbet de senaste åren i Valencia” och en sådan attityd känns välkommen just nu.

Taktiskt har han prioriterat defensiven, satsat på bollerövring och snabba omställningar framför bollinnehav och tiki taka. Det kan så klart bero en del på vilket lag han tränar men hans ryggrad har alltid varit en rigid och klassisk 4-4-2. En uppställning som även den kan komma i olika smaker och en stor skillnad mot tidigare Valencia 4-4-2 uppställningar verkar vara att José Bordalás föredrar ett lag mycket högre upp i banan utan boll. Han vill att laget som enhet sätter mycket hög press på bollhållare i jakten på återerövring och vill hela tiden ha 2 spelare som pressar och ligger nära bollhållaren. De betyder att Valencias backlinje ofta kommer att behöva ha mycket högre utgångspositioner för att inte lämna ytor mellan lagdelarna, givetvis beroende på vilka man möter. Att parkera bussar är inte heller ovanligt om situationen kräver. Oavsett så vill han krympa farliga zoner och bollhållarens alternativ skall vara så få som möjligt.

Det har hänt mer än en gång att Bordalás ställt upp med 4 ”mittbackar” i backlinjen för att verkligen säkra upp bakåt. Samtidigt är det inte ovanligt att han har valt 2 ”ytterbackar” på varje kant, en i backlinjen och en på mittfältet, för att få en annan sorts dynamik i spelet. 4-4-2 står han alltid fast vid men den har som sagt kommit i olika smaker.

I press spelet jobbar Bordalás mycket med triggers och ett väl utstuderat system. Han vill ha laget högt upp och redo att gå ut i full press när förutbestämda saker sker på banan, till exempel har Getafe ofta haft som mål att få motståndarlaget att spela ut bollen på ytterbackar och där startar en intensiv och kollektiv press för att få ytterbacken att välja svåra alternativ. De två anfallarna jobbar väldigt tajt ihop för att på så vis forma mer av en enhet än ensampress.

Överbelastning på kanterna är en annan detalj han varit lyckosam i. När motståndaren tar upp bollen längst kanten så strömmar Bordalás spelare över och går in i hård press för att låsa fast spelet, ofta lämnas samtidigt andra kanten friare men det är ett medvetet val.

I anfallsspelet handlar det ofta blixtsnabba omställningar efter bollerövring. Effektiva anfall är det Bordalás vill se, den som erövrar boll skall i första hand söka en passning framåt eller i sidled för att sedan gå framåt. Många av Getafes anfall är just omställningar där man via mycket löpningar och tätt samarbete mellan anfallarna och mittfält försöker att komma till avslut bara sekunder efter att man erövrat bollen.

Lite längre anfallssekvenser syftar ofta till att komma runt på kanterna och slå inlägg till nickstarka spelare eller att hitta instick och ytor via mycket löpning. Man anfaller ofta med hela laget högt men där 5 spelare alltid är redo i defensiven, backarna + en central defensiv mittfältare. Och här har vi en pusselbit Bordalás snabbt vill lösa, vem tar den defensiva nyckelrollen centralt på mittfältet i Valencia som Arrambarri haft i Getafe?

Staben
En tränare har ofta en nära grupp av människor som de vill ha omkring sig och det gäller även José Bordalás. Valencia försökte få Bordalás att ta Chema Sanz som andretränare från Mestallan men så blev det inte och Valenciafödde Chema lämnar nu klubben för att träna Sheffield Uniteds B-lag i England. Det finns ingen dramatik i det hela trots allt, Chema fick en möjlighet att träna i ett annat lag och tog den. Med en dröm om att en dag återvända till sitt Valencia.

Nacho Fernández återvänder till sin gamle partner Bordalás. Nacho spelade andrafiol under Bordalás i flera år men lämnade 2019 Getafe för att leda Atleticos B-lag som huvudtränare. Där hade han till en början framgång och var så när att ta laget upp i segundan men fick sedan i april 2021 sparken efter en stint med dåliga resultat. Vilken roll han får i Bordalás stab är i skrivande stund okänt men han är kontrakterad av Valencia.

Patri Moreno var Bordalás andretränare i Getafe de senaste två säsongerna och han följer givetvis med till Valencia. Deras vägar korsades redan som hastigast i Alicante 2002 men det vart på riktigt när Bordalás tog över lilla Alcoyano 2007 där Patri styrde mittfältet. När ovan nämnde Nacho lämnade Getafe 2019 ringde Bordalás in Patri. Högst troligen blir han andretränare i Valencia.

Javier Vidal blir Bordalás högra hand och fystränare, här vet vi att Bordalás varit otroligt noggrann. Spelarnas leverne utanför planen är otroligt viktigt för Bordalás och vi får väl bara anta att han har rätt man på rätt plats här. Han får Jesús Suárez som rehabansvarig. Ingen av herrarna har åstadkommit något som gett skalv på internet men Jesús Suárez har i alla fall verkat i Las Palmas, Teneriffa och Spartak Moskva.

Förväntningar
Jo men kan man vara med och hugga om EL/CL platser med Getafe är så klart förväntningarna inte lägre i Valencia. Bordalás har inte tagits in för att klara La liga-kontraktet nästa år. Han är på plats för att vrida vatten ur en sten, samma sak som han gjort flera år i rad i Getafe. I Valencia tror jag att vi kan förvänta oss rätt snabba resultat i och med Bordalás inställning och krav. Utmaningen blir att få helheten att hålla över tid med allt runt omkring. Bordalás kommer inte att få värva ihop sin önsketrupp, men det har han inte fått tidigare heller. Nu behöver han jobba med det han har men samtidigt bör ”det han har” innebära minst Gaya, Soler, Cillesen och Maxi. Det finns otroligt mycket mer kvalité i dagens Valencia än det någonsin funnits i Getafe och därmed måste man ha rätt höga förväntningar. Över tid.
 

Markus Timonen2021-07-24 23:07:00

Fler artiklar om Valencia