Lagbanner
Spanien drömmer om guld - ställs mot Georgien

Spanien drömmer om guld - ställs mot Georgien

Efter att ha tagit full pott och slutat på nio poäng i gruppspelet kliver nu Spanien in i åttondelsfinalerna där man ställs mot Em-debutanten Georgien.

 Två dagar utan EM och helt plötsligt var abstinensen stor när slutspelet igår kväll drog igång med två stycken åttondelsfinaler mellan Schweiz och Italien samt Tyskland mot Danmark. Ikväll klockan 21.00 är det äntligen dags för Spanien att kliva in i sin åttondel där “La Roja” ställs mot EM-debutanten Georgien på Rheinenergiestadion i Köln. 

Spanien har som många vet flugit igenom gruppspelet i vad som på förhand benämndes som “dödens grupp” innehållande Italien, Kroatien och Albanien. Men efter ett imponerande spel slutade det tillslut med full pott på nio poäng samt fem gjorda mål och inget insläppt. Därmed har Spanien imponerat och anses även enligt många, inklusive mig själv, vara det lag som spelat absolut bäst under gruppspelet och visat på den vassaste formen. Men som så många vet så är det en hel annan sak att nu spela slutspel där det direkt är vinna eller försvinna och på många sätt så håller jag med Toni Kroos när han säger att “Nu börjar turneringen på riktigt”. 

Bortsett från den luftade startelvan mot Albanien i gruppspelets sista match när Spanien redan var klara gruppettor så har det varit en startelva som visserligen fungerat väldigt bra men där det på flera positioner varit spelare som man inte riktigt räknat med från start. Främst tänker jag på Marc Cucurella, till vardags i engelska Chelsea. 25-åringen har precis som hela Chelsea en tuff säsong i ryggen och många ögonbryn höjdes redan vid trupputtagningen när Cucurella fanns med. Lägg där även till att han konkurrerar med succespelaren från Bayer Leverkusen Alex Grimaldo så förstår man att det inte fanns många som förväntade sig en startplats för La Masia produkten. Trots detta så har Cucurella tystat dom flesta då han i alla fall så här långt i turneringen varit en av de bästa ytterbackarna. Det går även här att slå ett slag för hur mittbacksparet skulle se ut men även vilka som skulle flankera Alvaro Morata längst fram. Även frågetecken kring mittfältet fanns där Fabian Ruiz gått in och varit otroligt bra. 

Med det i bakhuvudet så får det ändå sägas att det kommer vara en väntad elva som Luis de la Fuente ställer på benen ikväll. Det enda frågetecknet ligger just nu på den ena mittbackspositionen. Nacho Fernandez som startade mot Kroatien i premiären men har efter det dragits med skadeproblem och har alltså inte spelat sedan dess. Utöver det så kommer startelvan med högsta sannolikhet att se likadan ut. 

Trolig spansk startelva:

Simon; Cucurella, Le Normand, Laporte, Carvajal; Pedri, Rodri, Fabian Ruiz; Nico Williams, Morata, Yamal

För Georgiens del så är de som sagt debutanter i och med deltagandet i årets EM. Med avancemanget från grupp G innehållande Portugal, Turkiet och Tjeckien där man chockartat besegrade Portugal i den sista gruppspelsmatchen skrev man där med historia på nytt. Utöver vinsten mot Portugal fick man även med sig 1-1 mot gruppjumbon Tjeckien.

För många så är såklart Georgien ett ganska så anonymt lag med spelare som inte sitter inne på de större klubbadresserna. Men det finns trots allt ett par spelare som behöver ha sin dag ifall ett avancemang mot Spanien ska vara aktuellt. Först och främst så behöver Giorgi Mamardashvili verkligen träffa rätt. Valencia-keepern har en stark La Liga säsong i ryggen och kommer med största sannolikhet ha en hel del att göra mot Spanien ikväll. Utöver Mamardashvili så läggs mycket av ansvaret på anfallsparet. Khvicha Kvaratskhelia behöver ingen närmre prestation. Däremot är det hans anfallskollega som snott rubrikerna under gruppspelet. Georges Mikautadze, till vardags i Metz, har såhär långt stått för tre mål och en assist, vilket gör att han är delad skytteligaledare. 

Utöver dessa tre spelare går Georgien också in i kvällens match utan några avstängningar eller skador. Därmed blir det ganska enkelt att säga hur Willy Sagnol kommer att ställa upp sitt lag. Det lär förmodligen se ut precis som det gjort innan.

Trolig Georgisk startelva:

Mamardashvili; Tsitaishvili, Dvali, Kashia, Kverkveliya, Kakabadze; Kochorashvili, Kiteishvili, Chakvetadze; Kvaratskhelia, Mikautadze

Såklart kliver Spanien in som stora favoriter ikväll och det ska inte kunna gå på något annat sätt att de går vidare. Det ska dock sägas att det är ett Georgien med ett par riktigt kvalitativt bra spelare som dessutom kommer från en 2-0 vinst mot Portugal. Såklart var det Portugal som roterade ordentligt, men det tar ändå inte ifrån hur imponerande det faktiskt var. Utöver det så är det också ett Georgien som kan gå in ikväll och spela utan några förväntningar eller press på sig, de har inget alls att förlora. 

För Spaniens del så gäller det att fortsätta på inslagen väg. Som sagt så har de förmodligen varit hela EM:s bästa lag så här långt och då gäller det att egentligen bara fortsätta precis som man tidigare gjort. Det är på riktigt ett Spanien som verkligen kan gå hela vägen och för min egen del så har jag inte haft känslan på i alla fall tio år. 

Matchfakta
Spelplats: 
RheinEnergieStadion
Avspark: Kl 21.00 Söndag 30/6
Domare: François Letexier (Frankrike)
 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-06-30 11:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien