Lagbanner
Superligan minskar värdet på spansk fotboll med 1 720 miljoner euro

Superligan minskar värdet på spansk fotboll med 1 720 miljoner euro

Enligt La Liga skulle fotbollens påverkan på spansk BNP minska med en tredjedel och 60 000 arbetstillfällen försvinna. Javier Tebas, La Ligas president, om Real Madrids Florentino Pérez: - Han har tappat det. Vi är varken ruinerade eller Superligan är lösningen.

Det verkar mindre troligt nu men skulle Superligan bli av skulle ekonomiska effekten på spansk fotboll och ekonomi bli kännbar. La Liga har räknat fram att inkomsterna till spansk fotboll minskar med 1 720 miljoner euro och 59 878 arbetstillfällen går om intet.

Enligt La Liga, vilken sköter den professionella spanska fotbollen och vilken upprepade gånger manifesterat sitt motstånd till nyskapade Superligan, skulle nya ligan minska inkomsterna till de spanska klubbarna och La Liga med 43 procent. De klubbar som inte deltar i Superligan skulle gå miste om 1 815 miljoner euro, en minskning med 66,1 procent. Bidraget från de spanska klubbarna till Högsta idrottsrådet och Spanska fotbollförbundet skulle minska med 52 miljoner euro, motsvarande 61,2 procent mindre.

Idag står La Liga för 1,37 av Spaniens BNP. Sparkar Superligan igång sjunker siffran till 0,93 procent, ett tapp på en tredjedel. Arbetstillfällena som professionella fotbollen genererar, direkt eller indirekt, sjunker med 32,4 procent, därmed 59 878 arbetstillfällen.

Svar på tal
Javier Tebas, La Ligas president, har upprepade gånger konfronterat Real Madrids dito Florentino Pérez. I tisdags skrev Tebas på Twitter:

- I december 2020 sa jag redan att Florentino Pérez var mycket VILSEN, nu har han TAPPAT DET, varken fotbollen är ruinerad som han säger, eller Superligan som är ett av problemen kan vara lösningen, det är döden för fotbollen.

Javier Tebas på Twitter i tisdags.

Florentino Pérez, president för Superligan uttalade sig i måndags om att satsningen är räddningen för fotbollen som till 2024 - då Superligan sparkar igång - kommer vara död.

Pablo Lizama Farias2021-04-21 12:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien