Sammanfattning av sommaren 2016
En har lämnat, den andre på väg bort.

Sammanfattning av sommaren 2016

Säsongen närmar sig med stormsteg och det har hänt och händer fortsatt mycket omkring Valencia CF. Här följer en sammanfattning av de viktigaste nyheterna omkring klubben.

Ytterbacken Martin Montoya har av många lovordats under sina år i Barcelona och flera har påstått att här har vi en framtida landslagsback. Dock har utvecklingen stagnerat något och på planen har vi än så länge inte riktigt sett Montoyas potential. I Barcelona hade Montoya dessutom ofta det otacksamma att konkurrera med Dani Alves. Nu får Montoya kampas med en annan stor talang i form av Joao CanceloValencias högerflank och det är en intressant duo där båda också kan testas lite högre upp i banan och kanske alternera tillsammans längs högerkanten.
 
*****
 
På andra hållet – det vill säga från Valencia till Barcelona – har Andre Gomes gått. Mittfältaren som var skadedrabbad stora delar av fjolåret var med i det portugisiska landslaget som tog EM-guld i somras och är i sina bästa stunder en fantastisk fotbollsspelare men i Valenciatröjan har dessvärre varit lite ojämnt stora delar. Trots detta anser jag det vara ett stort tapp att förlora Gomes och än mer svider det när han nu går till konkurrent i Spanska ligan istället för Juventus, Chelsea eller Man United som det också pratades mycket om. övergångssumman sägs ha hamnat omkring 55 Meur att jämföras med de 15 Meur som Gomes köptes in för, men då ska man också ta in att Benfica ska ha omkring 25% av denna summan och att Valencia länge krävde minst 65 Meur för att släppa Gomes.
 
*****
I engelska Middlesbrough har det under sommaren skapats en lite Valenciakoloni då såväl Barragan som Alvaro Negredo lämnat Mestalla för att just ansluta till den storsatsande Premier League-nykomlingen. I Negredos fall är frågan om en utlåning till Middlesbrough vilket framförallt innebär en rejäl besparing på lönekontot för Valencias del då Negredo var en av de allra bäst betald i dagens trupp. I Antonio Barragans fall är det en ren försäljning för en summa omkring 1,8 Meur. Boro har i övrigt bland annat värvat in Victor Valdes också så det är mycket spanska influenser i Karankas lagbygge. 

*****
Nästan samtidigt som Barragan försvann till England så lånades Piatti ut till Espanyol. Den lille argentinaren har haft svårt att imponera i Valencia och har haft en hög lön vilket gjorde att klubben såg sig om för ny klubb för Piatti i sommar. I Espanyol är det inte omöljligt att han får sällskap av Javi Fuego som också ryktas vara på väg från Mestalla till Espanyol.
 
*****
Sommarens prestigevärvning i Valencia stavas Nani. Portugisen blev mitt under pågående fotbolls-EM klar för Valencia och kommer närmast ifrån Fenerbahce. 29 åringen gjorde sig tidigt ett namn i Manchester United och utmärkte sig som en av Portugals bästa spelare under EM. Nani är såklart ett stort namn att landa och kommer sälja en del tröjor. Kan han bidra lika mycket i Valencia som han gjorde i Portugal under EM så kan det bli ett bra klipp för en spelare som förhoppningsvis har sina bästa år just nu i fotbollskarriären. Nani sägs ha kostat Valencia omkring 8,3 Meur.
 
*****
Rodrigo de Paul har inte gjort något särskilt avtryck i Valenciatröjan under sin tid i klubben och blev utlånad under den gångna säsongen till Argentinska Racing de Avellanada. Nästa stopp i karriären för de Paul blir Italienska Udinese dit han går för omkring 3 Meur.
 
*****
Ett annat nyförvärv i Valencia är Alvaro Medran som tillhör Real Madrid men varit utlånad till Getafe den gångna säsongen. Innermittfältaren ses som ett stort löfte och är en av sportchefen Susos favoriter. 22-årige Medran har skrivit kontrakt med Valencia till och med 2020.
 
*****
 
Det är en tuff sommar för Valencia som behöver göra stora justeringar i sin trupp för att leva upp till de krav som finns från FIFA Fair Play Finance, man har redan skickat iväg sju spelare och lär behöva skeppa iväg åtminstone 2-3 spelare till för att komma i balans. Men trots detta så jobbas det även med en del nyförvärv, det är inte helt att förstå logiken är men FPF handlar om såväl hur mycket man har lönebudget som nettot av försäljningar/inköp av spelare.
 
Pratar vi sedan rykten så är det en mängd spelare som florerar just nu. En av dessa är den tyske mittbacksgeneralen Mustafi som sägs framförallt locka Premier League-klubbar och där Arsenal är den klubb som ryktas ha lagt ett konkret bud på 18 Meur som Valencia tackat nej till. Andra rykten säger att Arsenal är beredda att lägga 20+10 Meur för Mustafi att ersätta skadade Mertesacker. Förhoppningsvis så lyckas Valencia behålla sin mittbacksgeneral och fortsätta att bygga laget defensivt sett omkring Mustafi.
 
De senaste dagarnas hetaste snackis har varit Dani Parejo. Dels så har Sevilla varit och ryckt i Parejo och därefter har Parejo visat minst sagt svag inställning och dåligt beteende i och omkring träningar/matcher, vilket bland annat lett till att han kastats ut från matchgenomgång och nu också stängts av från träning. Läget har varit minst sagt kyligt mellan Parejo och klubben under sommaren där det varit tydligt att Parejos inställning har varit att lämna Valencia och därav betett sig på ett väldigt oprofessionellt vis. Parejo har fortsatt kontrakt med Valencia (dessutom med högst lön i laget) och då bör man respektera detta och dess fans, i synnerhet med tanke på att han burit kaptensbindeln de senaste säsongerna och så sent som förra sommaren förlängdes Parejos kontrakt med belöningen rejäl lönehöjning. Det bästa för alla parter just nu vore nog om vi kunde bli av med Parejo för en rimlig peng. Att se Parejo bära Valenciatröjan i allmänhet och kaptenbindeln i synnerhet svider åtminstone i mitt hjärta med den inställning och dåliga engagemanget som Parejo visat allt för ofta.
 
En ny mittback står högt på agendan hos Suso och Valencia, en av följetongarna i sommar har varit en återkomst av Raul Albiol på Mestalla. Men förhandlingarna med Napoli har inte gått som förväntat och där priset är den stora frågan såklart. Suso har gått ut och sagt att Valencia prioritet är att få hem Albiol i sommar, medans Napoli inte verkar direkt desperata av att släppa Albiol för några fyndpriser. Problemet med Albiol blev inte direkt enklare när Chelsea intresserar sig för Koulibaly som är Napolis stora mittbacksstjärna.
 
En annan spelare dom då dykt upp på radarn är den brasilianske mittbacken Sidnei Rechel som spelat senast i Deportivo men tidigare tillhört Benfica och vars agent är Jorge Mendes. Andra alternativ som nämts lite mer ljummet på mittbacken är bland andra kroaten Vedran Corluka och schweizaren Fabian Schär.
 
Bolognas 19-årige mittfältstalan Amadou Diawara har också varit på Valencias radar under sommaren, men en prislapp på 200 mkr skrämde dock Los Ché. Detta gillade inte Diawara som har strejkat och vägrat dyka upp på försäsongen då han anser att Bologna satt alldeles för hög prislapp på honom och vill lämna för Valencia. Intressant i sammanhanget är att Bolognas tränas av förre Valencia-anfallaren Marco di Vaio.
Två andra Barcelonaynglingar förutom Montoya har ryktats till Valencia under sommaren, en av dessa är yttern Cristian Tello som har svårt att få speltid i Barcelona och den andra är innermittfältaren Sergi Samper som den senaste tiden verkar vara närmare en övergång än förstnämnda Tello.
 

Niklas Hermansson@Nikche2016-08-02 14:47:00
Author

Fler artiklar om Valencia