Estádio da Luz, 2021-09-29 21:00

Benfica - Barcelona
3 - 0

SL Benfica - FC Barcelona 3-0: Koemans slutmarsch i Lissabon

Det var en kväll då hemmalaget Benfica skulle stå upp mot giganten Barcelona i gruppspelet. Den forne giganten som inte vunnit en match i europaspelet på de fyra senaste spelade och inget mer än de forne giganterna skulle de blåröda få kallas.

Messi. Ronaldo. En kapplöpning som saknar motstycke. Nya nivåer och nya rekord är deras inriktning och efter sig har de lämnat ett eko och en enorm frånvaro i sina gamla klubbar. Real Madrid och Barcelona tampas om nya nivåer och bottenrekord. Real förlorar hemma på Bernabeu i vad som ska vara årtiondets skräll och Barca tar vid med en rejäl bortaförlust när man besöker grannlandet i väst. De spanska vindarna har inte varit så svala någonsin under min tid som Barcelona- och LaLiga supporter och var denna starka spanska era ska sluta får den som orkar stanna kvar och titta se.

Matchen börjar och Barcelona sätter in en hög press och vinner boll offensivt direkt och efter bolltapp av Depay kontrar Benfica och matchen böljar igång precis som den ska en onsdagkväll i Europa. Benficas tränare Jorge Jesus tittar på klockan efter en dryg minut och symboliken hade varit annorlunda ifall resultatet hade sett annorlunda ut, helt klart.
Minuten senare slutar Joao Mario demonstrativt spela boll efter ett tveksamt icke-domslut men Barca tappar boll offensivt och Benfica tar tillbaka bollen och sätter ner den till Darwin Nunez på kanten som lyckas tråckla sig förbi Eric Garcia inåt straffområdet och trycka in den vid första stolpen. 1-0 till Portugiserna.

Yaremchuk tar sig fram till ytterligare ett läge tätt efter avspark och matchen förblir än så länge blek från spanjackernas sida. Barca tar, efter en tuff inledning, tag i taktpinnen och försöker och försöker via Depay, Pedri, Dest att ta sig framåt förbi det låga Benfica. De lyckas sedan bryta sig igenom via en fin djupledsboll till Frenkie de Jong som jonglerar vidare bollen till sin namne Luuk De Jong som inte lyckas trycka in bollen i öppet mål (det enda han ska kunna?) och bollen går vidare till Pedri som avfyrar bollen utanför mål. Efter vad som känns som en kanske lite för tidig ledning för en underdog lyckas Barca äta sig uppåt i offensiven och övertyga och Benfica hamnar naturligen långt ned i försvarsspelet. Efter 15 minuter har däremot Barcelona inte lyckats kvittera och hemmalaget visar god energi i omställningsspelet vilket besökarna får se upp med.

Härnäst kommer en holländsk michelinservering signerad Frenkie De Jong, till landslagskamraten Depay som tyvärr inte lyckas med första touchen. Sekunder efter serverar Depay en pass till Frenkie i en hörnvariant som även den går ut till hörna. De Jong fortsätter servera, denna gång till sin namne, mannen med en uppgift - sin uppgift - som han än en gång inte lyckas med.

Nollan hemma i Lissabon är fortsatt intakt när domaren blåser av för halvtid. Andra halvlek inleds starkt av de röda portugiserna och efter bara några minuter kan vi registrera två stolpträffar från hemmalaget och utökningen känns desto närmare än kvitteringen. Barcelona trycker på men hemmalaget är vassare och skapar farligare chanser. Men i minut 67 är det dags för honom. Hoppet. Det unga hoppet med hela Katalonien på sina axlar. Nummer 10. Coutinho. Nej skoja. Det hade man kunnat tro ifall året var 2018. Ansu FATI. 10åringen!! Nej skoja igen. Ansu Fati är nummer 10 men har faktiskt hunnit bli 18 år gammal. Hela Katalonien har han däremot på sina axlar, 18åringen. Tillsammans med Coutinho kliver adepten, ynglingen, ledaren in på plan och ska vända den prekära matchställningen. Närvaron hinner knappt etablera sig innan det prekära underläget blir desto tuffare. Portugiserna utökar till 2-0 i den 69 minuten och det börjar verkligen kännas hopplöst trots hoppets intåg.

10 minuter hinner gå av ivriga offensiva försök innan spiken i kistan hoppsparkas in från 11 meter av tvåmålsskytten Darwin Nunez. Tunga blickar från Pique och Koeman visas i bild och 3-0 borta i Lissabon är ett faktum. Eric Garcia drar även på sig sitt andra röda kort i klubben som för att bara spika in spiken lite djupare i kistan.

Floppar och floppar

Sergi Roberto
Sergi Robertos status lever på en merit från en viss CL match och jag avskyr att Barca behöver använda honom. Jag önskar att man endast behövde spela spelare med egenskaper som Dest eller för den delen Semedo, men tyvärr är inte Barca längre så pass dominant i spelet att det räcker med spelskicklighet och udd när man har bollen. Därför behöver man komplementspelare som Sergi Roberto och därför är Barcelona ett lag jag inte längre njuter av att titta på.

Luuk De Jong
Är man så enkelspårig som spelare att man endast klarar av en uppgift, då får man fanimej se till så att man klarar av den uppgiften. Får man dessutom två likadana uppgifter under en och samma match utan att klara av det, då får man allt gå hem och lära sig en läxa. Två missade öppna mål är klart underkänt.