Gästkrönika: Sie7e
Palop återvänder med en ny gästkrönika. Denna gång dedikerad till den fantastiske David Villa.
Tiden och rummet löses upp och förlorar sin självklara existens. Saker och ting tycks inte längre stämma eller hänga samman. En märklig känsla griper tag i kroppen. Som vid ljusets kamp genom trädkronorna för att sakta silas ner och lägga sig som ett nät över en nattsvart tjärn. Eller när en vredgad, dånande, himmel vräker ner fräsande blixtrar som tecknas mot skyn. Eller när en stad insveps i nattens mörka mantel och dess fasader förvandlas till mörka siluetter ackompanjerade av månens bevakande blickar. Det är en känsla av en otyglad urkraft. Känslan av revorna i tiden och rummet finns där och hur de låter det overkliga smälta samman med verkligheten.
Människans vilja att förklara det overkliga söker sig tillbaka till urminnes tider. Människan har försökt att tygla och förklara det overkliga med hjälp av tal och siffror. Det sägs att det finns ett antal laddade tal. Talet 4 som kallas världens tal är ett av dem. Talet betecknar världens 4 hörn, de 4 årstiderna samt de 4 vädersträcken. Talet 3 är ett annat av dem. Talets laddning sägs härstamma från dess kopplingar till religioner, myter och legender, som antikens och den fornnordiska mytologins tre ödesgudinnor eller de tre häxorna i Macbeth. Dessa 2 tal anses som speciella och betydelsefulla. Tillsamman bildar de det ytterst laddade talet 7.
Talet 7 har genom årtusenden ansets vara laddat med en betydelsefull och magisk kraft. Ett tecken på att just detta tal anses som extraordinärt och bärare eller betecknare av denna aura av magisk kraft skulle vara att talet rinner, som en sammanlänkande älv, genom myter och tidens fenomen såväl konkreta som abstrakta. Talet återfinns i, Cheopspyramiden, Babylons hängande trädgårdar, Zeusstatyn i Olympia, Artemistemplet i Efesos, Mausollos gravtempel, Kolossen på Rhodos, Fyrtornet på Faros, genom att dessa bildar världens 7 underverk. Blickar vi mot himlavalvets stjärnbild Karlavagnen, som nästan alltid är synlig, finner vi att den består av 7 stjärnor. Vidare är det endast 7 himlakroppar man kan se med blotta ögat. Regnbågens färger är likaså 7. Talet 7 är också ett primtal vilket gör det unikt då det endast kan delas med 1 eller sig självt. I Spanien talas det om en legend som säger att det skall ligga 7 städer av guld gömda i landet.
I Turia kan man i vindens viskningar höra en annan legend. Legenden om ett magiskt tal som bär med sig en otyglad nästan overklig kraft. Legenden talar även om bäraren av talet. Mellan flodfåror och apelsinlundar hörs vinden viska om legenden som bär och uppbärs av talet 7.
David Villas tal.
Den evigt kämpande och ack så betydelsefulle anfallaren i den svart-vit-orangea rustningen, bär inte bara tröjan med talet 7, utan hela hans väsen tycks genomsyras av den kraft som talet bär med sig. Turias magiker som vi känner som El Guaje har en direkt koppling till talet genom antalet bokstäver som bildar han smeknamn, inte mindre än 7 stycken. Vidare kan vi vända blicken mot El Guajes ursprung. Han föddes i asturiska Langreo den tredje december 1981. Mönstret tecknar sig kring vår magiker. Staden han föddes i består av 7 bokstäver. Inte nog med det. Ställ Villas födelsedatum i en talräcka bildas följande kedja: 03/12/1981, vilket ger 3+1+2+1+9+8+1 som i sin tur ger 25 eller 2+5 vilket ger talet 7.
David Villas väg till Valencia och ett allt klarare magiskt sken började i UP Langreo, där han spelade mellan 1991 och 1999. Innan millenniumskiftet fick han chansen i Sporting de Gijón B under säsongen 1999 till 2000 innan han flyttades upp till Sporting de Gijón 2000. Han spelade 3 säsonger för den asturiska klubben innan han flyttade till Zaragoza 2003 där det magiska skenet började bli allt starkare. 2005, 2 säsonger senare skulle han komma att representera Valencia och starta eran som skulle komma att visa världen att talet 7 i Valencia är att betrakta som magiskt.
En snabb överblick av talet 7 så dras säkert många tankar mot filmen med samma namn. De 7 dödssynderna är: Högmod, Girighet, Vällust, Avund, Frosseri, Vrede, Lättja. Dessa ställs mot de 7 stora dygderna Dygd, Öppenhet, Avhållsamhet, Flit, Tålamod, Medmänsklighet, Ödmjukhet. Blickar vi tillbaks mot den gångna sommarens och säsongens minst sagt stormiga tid känns det skönt att kunna konstatera att El Guaje inte faller inom den första gruppen, för visst får man väga in honom i såväl ödmjukhet och tålamod i sin vilja att inte lämna laget utan stå fast vid att han älskar laget och Turias huvudstad samt inte minst flit genom det enorma arbete han lägger ner på planen. Han står inte för lättjans slöa hemjobb och stillastående väntan på en bra genomskärare. Girigheten kan vi också räkna bort, för tillskillnad från så många andra spelare har han konsekvent hållit sitt ord att stanna trots rågade guldkittlar som tycks finnas hos de lag som finns i änden på regnbågen. Han har inte fallit för frestelsen att vägra spela eller inte göra sitt bästa om han inte genast säljs till en annan klubb. Det skall han högaktas för, då det finns alltför många spelare som väljer den vägen. Den av dödssynderna som skulle kunna kopplas till honom gör det sett utifrån. Det skulle vara andra klubbars avund att inte ha honom i lagbygget. Den magiske anfallaren.
Det är ingen tvekan att det finns ett magiskt skimmer kring El Guaje. Ett skimmer som gör sig påmint av talet på ryggen, samtidigt som talet på ryggen alltid kommer att påminna om El Guaje.
Det sägs att antalet ärkeänglar är 7. Det sägs också att legenden om det sjunkna Atlantis har en koppling till talet 7. Eller berättelsen om staden Jeriko som intogs efter att en här gått runt dess murar i 7 dagar, vilka rämnade på den 7 dagen kort efter att hären gått 7 varv runt den. Det är kanske där kopplingen finns. För det finns matcher då känslan av uppgivenhet belamrat mig och inte velat ge vika förrän det nästan overkliga blivit verkligt. Sekunderna då den magiska kraften i talet 7 släpps lös. När urkraften sätter logiken och rummet ur spel samt får tidens vagn att halka ur sitt vanliga hjulspår. Sekunderna då rysningen går som en chockvåg längs nervsystemet. Rysningar sprungna ur insikten att det overkliga funnit revan i tiden och rummet för att bryta in i verkligheten. Denna känsla grep mig i bortamatchen mot Athletic Bilbao 2005. Hoppet om 3 poäng hade börjat sina ur kroppen till förmån för nervositeten att kanske inte ens få med sig 1 poäng. Allt detta ändrar sig på mindre än 5 minuter. Under dessa minuter hinner El Guaje göra 3 mål. Samma känsla uppenbarade sig i matchen hemma mot Barcelona samma säsong, där han sätter en lobb från ett avstånd värt att kalla en oändlighet. Men det tillfälle då känslan gjort sig påmind var i den numer klassiska bortamatchen mot Inter i Champions League. En match som fick mitt nervsystem att löpa amok genom ett evigt pendlande mellan hopp och total förtvivlan. Denna gång var vi kraftigt belägrade, precis som staden Jeriko, fast det var inte de belägrande utan en ur de belägrade som fick muren att falla. På något sätt gick han kanske 7 varv runt bollen, vår magiker, innan han sköt den i sank. En match och ett mål som nästan kortslöt nervsystemet. Det är känslan av magin som bäddats in i talet 7 och dess bärare. Ett tal som i dagsläget inte bara utstrålar magi utan även ingjuter hopp. För om Valencia förra året var ett sjunket Atlantis så är det kanske El Guaje och talets vilja att lyfta upp det till ytan igen. Genom sin närvaro och vilja att lyfta laget skapas kanske det hopp som behövs för att lyfta laget till den mytiska statusen igen.
Talet och magin, magin och människan, människan och talet. Det finns kanske en koppling.
Talet 7 med romerska siffror skrivs VII vilket står för V(5) + II(2). Mönstret blir här än klarare. Femte bokstaven i alfabetet är E, plus 2 steg till ger oss bokstaven G. Tillsammans bildar de initialer till El Guaje.
Riktar vi blicken mot hans nya kontrakt blir det nästan kusligt. David Villa valde att inte bara stanna hos Los Ché utan även att förlänga sitt kontrakt. Genom att sätta dit sin namnteckning spelar han med Los Ché fram tills 2014.
2
0
1
4
7