Straffar IFK verkligen sina trogna supportrar?

De billigaste säsongsbiljetterna finns på Gamla Ullevi.

När Alliansen för ungefär en månad sedan offentliggjorde att entrépriserna till Gamla Ullevi kommer att höjas till säsongen 2002 löd rubriken i den lokala morgontidningen; "IFK straffar trogna supportrar". Stämmer det? Vi beslöt oss för att jämföra de fem klubbar som placerade sig högst i allsvenskan 2001, vilka olika alternativ man erbjuder och vilken prispolitik man för.

I Stockholm har försäljningen av säsongsbiljetter ökat dramatiskt de senaste åren, och det är väl rätt talande att AIK redan nu i december (12/5) sålt nästan tre gånger så många (4338 st) som IFK gjorde totalt inför förra säsongen.
- Framför allt då vi spelade på Nya Ullevi, så fanns tron hos alla åskådare att det alltid finns plats, och den tron lever nog kvar, sa Bosse Gentzel till AB förra vintern på frågan varför det inte finns större intresse att köpa årskort i Göteborg.
En del tycker att IFK marknadsför årskorten för dåligt.
- Vi propagerar ju hela tiden för det. Vi är ju också billigare än de flesta vad det gäller årskort. Vi har ju haft olika kampanjer, ett år hade vi reklam på telefonstolparna här. Sen annonserar vi ju via vårt programblad och Änglabladet. Men det är klart att det finns ju inte hur mycket pengar som helst att marknadsföra för heller, sa den förre klubbdirektören då.
Nu den här vintern har marknadsansvarige Hans Lundberg sagt att man tror sig sälja kring 1500 årskort även i år, och att det nog inte finns en större marknad så länge Gamla Ullevi ser ut som den gör i dagsläget.

AIK var den klubb som vann publikligan 2001, och faktum är att Solnaklubben ökat sitt publiksnitt fem år i rad nu tack vare målmedvetna satsningar på locka folk till Råsunda. Inför förra säsongen sålde man kring 7500 säsongsbiljetter, och nu hoppas man på än fler till 2002. Tack vare Råsundas storlek kan man erbjuda flera olika alternativ, beroende på hur mycket man vill betala (840-2600 kr) och vilken komfort man söker. Mest iögonfallande är familjekortet som kostar endast 500:-, för två föräldrar och två barn. En satsning som säkert är klok inför framtiden, men som nog inte är möjlig att genomföra på samma sätt på Gamla Ullevi som arenan ser ut i dag. Övriga alternativ:
Klacken (kortsida): 840:- (940:- efter jul)
Sittplats (långsida): 1290-1950:- beroende på plats
Sittplats ("Bästa plats"): 2600:- inkl matchprogram, samt kaffe och kaka

Hammarby IF är den klubb som har de högsta årskortspriserna, givetvis beroende på att Söderstadion endast tar in kring 10 800 åskådare. Intresset är dock lika stort för det, och i skrivande stund har man sålt kring 7500 kort inför 2002. Klubben har dock valt att ha en maxgräns för antal säsongsbiljetter, eftersom det ska vara möjligt att besöka Söderstadion även utan årskort. Sittplatserna på långsidorna är uppdelade i olika kategorier som kostar från 1840:- ("klacken") till 2710:-. Blir det för dyrt finns det ett billigare alternativ på ena kortsidan för 1290-1620:-.

Den tredje stockholmsklubben Djurgårdens IF, i fjol allsvensk nykomling, säljer även de en hel del säsongsbiljetter. På Stadion har man delat in sittplatserna på långsidorna i en övre del (1890:-), och en nedre (1690:-). På Järnkaminernas klacksektion, på ena långsidan, kostar det däremot endast 1090:-, medan de betydligt sämre platserna i kurvan kostar 1590:-. I nämnda kurva har DIF valt att placera sin familjeläktare, där Leos avlägsne släkting "Järnkaninen" brukar underhålla, och för fyra biljetter per match får man där betala 1790:-. Noteras ska att de här priserna gäller året ut, sedan höjs samtliga alternativ med ca 200-300 kronor.

Helsingborgs IF är den klubb som ligger närmast stockholmsklubbarna när det gäller försäljning av säsongsbiljetter, vilket kanske inte så konstigt med tanke på hur fin Olympia är. Inför förra säsongen sålde klubben kring 4500 årskort, främst på sittplats. Tack vare den nybyggda restaurangen, på ena långsidan, kan HIF nu erbjuda VIP-arrangemang för företag som kan tänka sig att betala 5000:- för ett årsabbonemang. Övriga sittplatser är indelade i prisklass I-III (2000-1200:-), beroende på hur bra man ser. På klass II och III finns det även billigare barnalternativ för 6-800 kronor. Ståplats finns fortfarande kvar på kortsidorna, och där kostar ett årskort 900:- (barn 500:-).

Om vi kommer tillbaka till IFK Göteborg, så är det helt klart så att man erbjuder de billigaste årskorten, av de fem högst placerade lagen 2001. Om man tänker på arenastandarden och den inte alltför stora efterfrågan vore det kanske konstigt annars. När man jämför med de fyra övriga slås man främst av att det inte går att erbjuda så många olika alternativ på Gamla Ullevi anno 2002, i dag finns ju endast antingen ståplats eller sittplats (alternativt med matchprogram och fika). Positivt är dock att man har rabatt på alla platser för barn (under 16 år), vilket inte alla de övriga har. Priser 2002:
Sittplats: 1500:- (barn 800:-)
Sittplats exklusiv: 1900:- inkl matchprogram, sittdyna, kaffe och kaka
Ståplats: 800:- (barn 300:-)

När det gäller extra förmåner så ingår det förköpsrätt för biljetter till europamatcherna, hos alla klubbarna. Hos AIK ingår det även halva priset på matcherna i svenska cupen, medan Djurgården erbjuder en specialgjord halsduk till de 3000 första som bokar. IFK har ju tidigare inkluderat ett matchprogram till alla årskortsinnehavare, men det är nu borttaget, vilket jag tycker är synd. Inbjudan till Kamratgårdsdagen samt 10% rabatt vid souvenirköp är nu de förmåner som följer med Blåvitts kort.

Helt klart är hur som helst att GP:s rubrik är ganska så missvisande. Lika klart är att Gamla Ullevi behöver en rejäl uppfräschning snarast möjligt...


Beställ årskort 2002

Mathias Henriksson2001-12-05 19:30:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Panel: Om Silly Season, sportchefsrollen och Håkan Mild
Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel